2009. június 18.

Cukkinis tészta


Barátnőm hozta a receptet, kértem tőle, mert többször áradozott már róla. De ki lennék én, ha olyan lett volna, amilyet ő leírt?! Mondjuk most bocsánatos bűn volt, mert nem volt itthon füstölt sajt, azért alakult át...sebaj, legközelebb úgy is kipróbálom. Jöjjön tehát mindkét változat.

Hozzávalók 2 személyes adaghoz:

2 zsenge cukkini lereszelve, 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 2 dl tejszín, 1 ek olaj, só, bors, chilipaprika, 25 dkg spagetti vagy más tészta

+ 1. változathoz: reszelt füstölt sajt
+2. változathoz: reszelt parmezán, néhány levél friss bazsalikom

A tésztát sós vízben megfőzöm, leszűröm.
Közben a felforrósított olajon a fokhagymát és a chilipaprika darabokat 1-2 percig kevergetem. A cukkinit ráteszem, jól átforgatom; borsozom, sózom (ha kerül bele bazsalikom, akkor annak a nagyobbik részét is ekkor teszem rá), lefedem, a saját levében hagyom néhány percig puhulni. Amikor készen van, ráöntöm a tejszínt, utánaízesítek a fűszerekkel. A kész tésztát a szószba öntöm.

Ezután csak annyi a dolgom, hogy vagy füstölt sajtot reszelek a tetejére, és kész az 1. változat, vagy parmezán kerül rá és megszórom a maradék bazsalikomlevél darabokkal.

(Zárójelben megjegyezném, hogy a 2. változat íze kísértetiesen hasonlít a citromos spagettimhez, a cukkinitől kapott még egy jó kis szószos állagot. Ha ehhez csavartam volna egy citrom levét, jó kis üdítő savanykás íze lett volna; lehet, hogy úgy is ki fogom próbálni.)

2 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon tetszik, ki fogom próbálni! :))

trinity írta...

Igazoltan nagyon finom a cukkinivel-mi is szoktunk ilyesmit!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin