2010. június 30.

Pizza újra - az új kedvenc tészta


Van már egy pizzarecept a blogon, de az ember lánya azért próbálkozik:) A múltkorában kattintgattam a neten ide-oda, valahogy odajutottam egy angol nyelvű pizzás lapra. Volt egy csomó alaprecept, ki is néztem egy gyors változatot, mert akkor azonnal akartam egyet sütni. Persze nem állt össze rendesen, egy folyékony anyag lett belőle, amit így-úgy feljavítottam, de utána remek kis pizzatészta kerekedett belőle. Voltam nagy bajban, hogy fogom még egyszer előállítani, de hál' istennek sikerült a keresztpróba, megvan a recept is. Túlságosan nagy változást azért nem kell várni tőle, mert egy jó pizzatészta liszten, vízen, olajon és élesztőn kívül nem nagyon tartalmaz mást, esetleg (és most is) fűszereket. A hangsúly az élesztő mennyiségén van, több került bele, mint a múltkoriba. Biztosan lesz, aki húzza az orrát erre az infóra, de elmondanám, hogy egyébként nem szokásom az élesztőt nagy dózisban használni. Ennek a tésztának viszont kimondottan jót tett: sokkal könnyebben kezelhető, remekül lehetett jó nagyra nyújtani. Az első esetben gyakorlatilag majdnem azonnal nyújtottam a dagasztást követően, most szépen kivártam a kelesztési időt is, de túlságosan nagy különbséget nem vettem észre, tehát használható tényleg expressz változatként is. Talán egy kicsit könnyebb lett a ráérős pizza tésztája...

Ennyi duma után jöjjön a recept!

Hozzávalók egy gáztepsinyi pizzához:

30 dkg (kenyér)liszt
175-200 ml víz
1 mokkáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
szárított-morzsolt oregánó és bazsalikom

pizzaszósz innen
kb. 20 dkg vegyes reszelt sajt (normál és füstölt vegyesen)


Cukros vízben felfuttattam az élesztőt. Hozzátettem az összes többi belevalót és géppel jó alaposan összedagasztattam.
Bő fél órát letakarva kelesztettem, kinyújtottam, majd sütőpapíros tepsibe fektettem. Megkentem nem túl sok pizzaszósszal, rátettem (most egy magyaros: kolbász, szalonna, paprika, paradicsom) a feltétet, megszórtam a sajttal, hagytam kb. negyedórát pihenni.

A sütőt előmelegítettem 250 fokosra és kb. 15 perc alatt készre sütöttem benne a vacsoránkat.
Finom, ropogós, vékony tésztájú; érdemes kipróbálni!

2010. június 28.

Sült csirkecomb


Ez a bejegyzés csak azért született, mert a pác zajos sikert aratott és a célszemélyek arra voltak kíváncsiak, hogy mivel fűszereztem. Hát tessék!:) Ne gondoljon senki semmi különlegesre vagy bonyolultra, csak egy gyorspác volt, egészen egyszerű fűszerekkel, a sütőben kaptak a combok még egy kis bort ráadásnak.

Hozzávalók:

csirke (felső)comb

bors
őrölt gyömbér
őrölt pirospaprika
mustár

száraz fehérbor

A combokat tisztítás után egy tálban befűszereztem; a belső, "húsos" oldalukat sóztam, borsoztam, megszórtam a gyömbérrel, majd belemasszíroztam darabonként 1 teáskanálnyi mustárt. A bőrös oldalt sóztam, borsoztam, majd megszórtam kevés pirospaprikával is (felbuzdulva a múltkori isteni újkrumpli ízén és színén). Bő egy órára bekerült a hűtőbe.

Egy tepsit nagyon vékonyan kizsíroztam, beletettem a combokat a bőrös oldalukkal felfelé. Közé öntöttem 1 decinyi bort, betakartam fóliával, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütöttem, amíg nagyjából puha lett a hús. Akkor feljebb tekertem a sütőben a hőfokot (nekem van olyan, ami kicsit grillez sütés közben) és kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Vajpuha, omlós és ropogós lett, tényleg finom volt.

2010. június 25.

Tárkonyos-húsos spagetti



Túltermelési válság van tárkonyból a kertünkben. Tavaly kaptam 3 tövet, mostanra úgy kinőtte magát, hogy van vagy 8-10 tő, embermagasságban:) Muszáj valamit kezdeni vele, mert hiába szárítom meg, akkor sem használjuk el. Kis kutatómunkát végeztem felhasználás-ügyileg, elég hamar megtaláltam az ötletet Km konyhájában. Miután nekem darált húsom volt már a konyhapulton, ezért abból készült ízében hasonló Sylvia receptjéhez képest.
Magam is meglepődtem, hogy milyen finom volt!

Hozzávalók:

40 dkg darált (pulyka)hús
2 evőkanál olaj
1 kis fej hagyma apróra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál sűrű paradicsomlé (vagy 2 nagyobb összevágott paradicsom)
1,5 dkg apróra vágott friss tárkonylevél
1-2 teáskanál citromlé
(kevés chilipaprika)
25 dkg spagetti

Az olajat felforrósítottam, beledobtam a darált húst, fehéredésig kevergettem, majd megborsoztam. Beletettem a hagymát és a fokhagymát, megsóztam, kicsi vizet öntöttem alá, lefedtem és puhára pároltam.
Közben vizet tettem fel, megfőztem benne a spagettit.
A puha húsra öntöttem a paradicsomot, néhány perc múlva a tárkonyt is, majd elzártam alatta a lángot. Hozzátettem a tésztát, ezzel készen is volt.

A tányéron még megszórtuk egy kis csípős chilivel.


A képen látható (kettéhajtott) tárkony fele kellett a 1,5 dkg levélmennyiséghez.

2010. június 24.

VKF XXXV. - Összefoglaló 2. és staféta átadás!





Mindenkitől bocsánatot kérek, aki várta tegnap az összefoglaló következő részét, de olyan minősíthetetlen volt az internetünk, hogy nem haladtam vele előző este, nappal pedig ezer más dolog volt, így maradt a tegnap éjszaka...de most már itt van:)

Fakanál Éva úgy gondolta, hogy költözés közben az étel elkészítése grillezéssel a legkisebb macera. Összerakták a ház kertjében a tárcsát és ott sütöttek finom falatokat. Receptet nem hozott, de profi fotókkal támasztotta alá a sütés hangulatát; én megéreztem még az illatokat is:)









Az Ízes kalandok gazdája, Tündér sem tudott szabadban tüzet rakni, de feltalálta magát és grillserpenyőben sütött ételeket, amik megszólalásig hasonlítanak a rácson sütött ennivalókra. Én egyébként is gyönyörködni szoktam a csodás fotókban, amik nála készülnek, most sem adta alább!
Tündér erre az alkalomra VKF grilltálat készített nekünk: grillezett marhahúsos nyársakat, kakukkfüves grillezett hagyma salátát, grillezett zöldségeket, mellé pedig juhtúrós öntetet kaptunk. Én mindenből szívesen ettem volna, gondolom, nem lettem volna egyedül…


Jucy írta talán egyedül, hogy ő már abban a pillanatban tudta, hogy mit készít, amikor elolvasta a kiírást. Azt hiszem, igazán kihívás jó kürtőskalácsot sütni, nekem még nem sikerült; Jucy faszénparázs felett sütötte, meg is lett az eredménye, tessék nézni a képet!




Edith, a Kalandok a konyhában blog szerzője a náluk honos miccs receptjét hozta, ráadásul az étel történetét és egy rövid értekezést a benne lévő húsok összetételéről és a fűszerezéséről is. Érdemes elolvasni, sok mindent tudunk meg ezekről a kis húsrudakról . Arab kenyérbe csomagolva látjuk a fényképen, nagyon étvágygerjesztő! Mi ki fogjuk próbálni a nyáron, pontos recepttel biztosan nem nehéz nekivágni.



„Kell egy recept” hirdeti Mandy a blogja tetején; meg is találta, Gordon Ramsay húspogácsáját készítette el, ráadásul hanburgerzsömlét is gyártott hozzá saját kezűleg, nagyon jól mutat a fényképen. Ezzel piknikeztek párjával a meccs előtt, a kajára biztosan nem volt panasz:)













Bianka, a „konyhafőnök” rendkívüli energiákkal rendelkezik, mindig van ideje valamilyen finomságot készíteni, és ezeket a Kiskonyhám ízei égisze alatt meg is osztja velünk. A kiírásra is húst klopfolt, fűszerezett, pácolt és sütött, a végeredmény a fényképen nagyon meggyőző. Fokhagymás csirke és tarja borzolja a nyálmirigyünket, visszautasíthatatlan ajánlat!



Kiskukta, a gyönyörű torták mestere most finom köreteket készített nekünk asztali grilljén: cukkinis kenyérlepényeket és lapcsánkát. A kenyérlepények nála asztali grillen sültek, kíváncsi lennék, hogy faszénparázson milyen íze lehet , ki is fogom próbálni. A lapcsánkát pedig olajban sütve ismertem eddig, mennyivel egészségesebb, ha grillen sütjük!



Annie, a Lightkonyhában könnyű, egészséges ételeket főz. A grillezést jónak tartja, mert az ilyen módon készült ételekből végre jóllakhat az is, aki fogyókúrázik. Ennek a jegyében készített indonéz grillezett csirkemellet mogyorós szósszal és paprikasalátával. Azért nem volt egyszerű a feladat, mert mindezt úgy kellett elkészíteni, hogy ne tartalmazzon sok kalóriát, de megoldotta a feladatot. Aki kíváncsi, hogy tette, nézze meg, érdemes!


Lúdanyó egy nagyon izgalmas, különleges étellel pályázott, tex-mex rablóhússal, aminek az egyik fűszere a kakaó. Emlékszem, jó 3 évvel ezelőtt Chili&Vanilia (a VKF hazai meghonosítója, hátha valaki nem tudja...) blogján a kakaóval fűszerezett karfiol mekkora port vert fel, most pedig Lúdanyó a húsra szórta rá. Szerintem bátran ki lehet próbálni, én bízom az ő ízlésében!


Moes a Narancskonyhában megtisztelt azzal, hogy több kihagyott forduló után ismét benevezett, és citromos csirkemellet grillezett, mangóchutney-val körítve. Pechjére a család nem tudott vele lakomázni, így kénytelen volt egy nagyobb adagot bevállalni – egy ilyen ételre én is feláldoztam volna magamat.




Narancslekvár konyhájában is grillserpenyő izzott a tűzhelyen. Salsa, a konyha tulajdonosa csirkekebabot sütött és káposztasalátát rittyentett mellé; biztos vagyok benne, hogy finomat vacsoráztak belőle.




Nem piskóta sült Strawberrynél – aki szintén újonc a VKF-en -, hanem mézes-mázos grill oldalas, mi mással körítve, mint amerikai káposztasalátával. Megtisztelő, hogy megosztja velünk az oldalas titkos receptjét, amit pótapukájától tanult. Régebben mi is ettünk ehhez hasonló sültet, a leírást olvasva elindult a nyálelválasztásom...



Nokedli majdnem megfeledkezett az időjárás miatt a kiírásról, de szerencsére azért az utolsó pillanatban eszébe jutott a dolog. Sütőben készített keletiesen fűszerezett fasírtokat, amiket majd szabadtűzön is lehet reprodukálni. Remélem, lesz alkalom és jó idő hozzá!





Sajtkukac Niki is arról számol be, hogy péntek esténként az erkélyen körbeülik a raclette sütőt és ráérősen sütögetnek. Most éppen chilis-petrezselymes csirkemell készült baconcsíkokba tekerve. A fotó alapján nagyon vonzónak tűnik, úgyhogy személyesen is utána kell járjak a dolognak feltétlenül:) Természetesen saláta is készült, coleslaw , azaz káposztasaláta; úgy látom, népszerű ez a saláta a grillezők körében, igaz, kicsit mindenki másképp csinálja.

Süssünk, főzzünk valamit! Jutka olyan guszta csülkös körömpörköltet főzött bográcsban, hogy bárki megirigyelheti; ott a recept, úgyhogy aki akarja, megpróbálhatja utánozni. Szerintem érdemes, de csak annak, aki nem fogyókúrázik.



Duende alaposan kiengedte a szellemet a fazékból! Hihetetlen precizitással és gondossággal készített hely és tűz híján kiegészítő ételeket a grillezéshez, amit nem győzök megköszönni neki. Még felsorolni is nehéz, mennyi minden főtt a boszorkánykonyhában: 2 féle diómártás, sima, zöldfűszeres és paradicsomos majonézmártás, uborka- és hagymamártás, vörös mártás, valamint 2 igazán jól kinéző fűszervaj maradt a végére. Mindezt pedig megkoronázta csodálatos fényképekkel… Érdemes alaposan átbogarászni a bejegyzést, biztosan találunk benne újdonságot a következő sütögetéshez.

Szepyke a Szépségtárból most sem jött zavarba annak ellenére, hogy nincs olyan hely körülötte, ahol szabadtéren sütögethetne. Elővette a vaslapot a konyhaszekrényből és grillezett rajta újkrumplit. Köretként vagy magában egy mártogatóssal finom étek.











Van még új debütáló blog a VKF-en: Tálaló. Neki is testhez álló volt a feladat, ezért nem sokat gondolkozott, bátran nekivágott; jól tette! Az étel, ami elkészült tárcsán, tiszta színorgia: csirkehús darabok sültek 7 féle zöldséggel, remek egyveleg született. És ez még nem minden, mert sültpaprika saláta is készült, ráadásul egy olyan változata, amit én még nem ismertem. Lehet, hogy nem én vagyok az egyetlen?


Gabah, a Tavola in Piazza tulajdonosa is úgy gondolta, hogy ne maradjon ki a jóból, ezért ő is tüzet rakott. Sütött fokhagymás-chilis csirkeszárnyakat és zöldfűszeres-fehérboros csirkenyársakat. Ez utóbbi tetejére kreált egy uborkás-olajbogyós keveréket, nálam bekerült a kipróbálandók listájára húsostól-mindenestől. Van fotó a kész ételekről, de valamiért nálam a prímet a picilány keze viszi, amiben egy lerágott csirkecsontot tart - nézzétek meg a bejegyzésben, nagyon cuki:)

Vesta bejegyzését olvasva teljesen elérzékenyültem, amikor megírta, hogy komolyan vette a felhívást a tűzrakásra, és direkt az én kedvemért előásták az öntöttvas sütőlapot a garázs mélyéről; egyből a szívembe zártam őket:) Rendkívül ötletes pulykanyársat készítettek, hozzá pedig egy mustármártást. Biztosan bárki sikert aratna vele egy vendégség alkalmával.











Nem volt véletlen, hogy a szabadtéri sütés-főzés volt a feladat, mert nálunk otthon sokszor kerül elő a bogrács, a tárcsa, de nem hagyjuk sokáig parlagon a grillsütőnket sem. Az idén azért még mi sem vittük túlzásba, de nem ez volt az első alkalom. Egyszerű ételek kerültek terítékre, csirkecombot és mellet pácoltunk és sütöttünk, salátával és sütőben sült újkrumplival ettük.
És voltunk főzőversenyen is, néhány fotóval számoltam be róla.

És itt a vége, fuss el véle…………..Sedith! Ő kapja tőlem a stafétát, kívánok neki jó munkát!

Nektek, közreműködőknek köszönöm a lelkesedéseteket, remélem, tetszett az összefoglaló is; használjátok kedvetekre, van még néhány hónapunk, ameddig (reméljük) még élvezhetjük a szabadtéri sütést-főzést:)

2010. június 22.

VKF XXXV. - Összefoglaló 1.


Köszönöm azoknak, akik a mostoha időjárás és a szabadságolások ellenére is részt vettek ezen a fordulón. Így utólag kiderült, jó, hogy adtam kiskaput, mert az esőzések nem igazán kedveztek a szabadtéri programoknak, így a kinti gasztronómiai programoknak sem.

Nagyon jó kis pályaművek születtek! Jöttek az alapételek bográcsban főzve, sütöttünk grillen és tárcsán, imitáltuk ezeket sütőben, valamint születtek ezekhez kiegészítő ételek: saláták, kenyerek, egyéb finomságok.

A posztokat blogcímek szerinti ABC sorrendben közlöm. Ha valaki kimaradna vagy még utólag jön pályázat, akkor sikítsatok, és akkor a 2. részben bepótolom.


Ági, aki nem csak főz, hanem ír is, méghozzá kitűnően, mindkét tevékenységét megcsillogtatta ebben a fordulóban. A 998. bejegyzésében olvashatunk a náluk hagyományosnak számító grill-ételekről, illetve arról a déltengeri rák-nyársról, amit Ági direkt erre az alkalomra készített. Jó kis egzotikus étel lehet, szívesen megkóstolnám.
A 999. bejegyzés pedig egy jó kis novellát rejt ebben a témában, Ági köszi, hogy még ezzel is készültél, egyben szeretnék gratulálni az 1000. bejegyzéshez a blogodon!




Andici boszorkánykonyhájában kerti parti volt, a tárcsa szélén sültek a husik, a közepén pedig a szalmakrumpli ....hmmm...finom lehetett!










Andi, aki cukijában leginkább csodás süteményekkel szokott elkápráztatni bennünket, dicséretes módon nem akart lemaradni a VKF-ről, ezért halat grillezett újkrumplival, és készített hozzá finom gombás lecsót is. Jó kis összeállítás!









A Zsuzsi főz, illetve süt, méghozzá az egyik kedvencemet, indiai fűszeres joghurtban pácolt csirkenyársakat. Van a nyárson hús, gomba, cukkini, paprika, szalonna, hagyma...kell még valami egy ilyen nyársra? nem hiszem...







A Blogger kulinária egyik konyhájában Dóra és társai igazi, kemény ennivalót, pacalt főztek bográcsban. Ez egy igen megosztó étel, egyesek imádják, mások pedig meg sem kóstolják. Dóráék felvállaltak ezzel egy hittérítő szerepet, próbálják megszerettetni ezt az ételt - sikerrel! Csak így tovább!






Citromdisznó blogban Csuszta vall néhány régi, szabadtéri főzős emlékéről, valamint arról, miként próbált ihletet szerezni a témához illő étel kitalálásáról. Néhány régi, elfeledett étel villan fel egy könyv kapcsán, mint pl. a varjúpörkölt...érdemes elolvasni az írást. Végül ők is egy indiai ételt főztek, nevezetesen indiai csicseriborsós krumplicurry-t, bográcsban. Jó kis fűszeres étel, biztosan finom lehetett!








A családi tűzhely konyhájában egy klasszikus grill étel, saslik sült. Mint írták - és én egyetértek vele -, hogy az egy nagyon hálás étel, mert rengeteg variációja létezik. A családfő készíti náluk az ételt, a család többi tagja pedig hálásan elfogyasztja az elkészített finomságokat. Gyakori az ilyen munkamegosztás, szerencsére a férfiak szeretik kivenni a részüket a kinti sütögetésből:)








Diával főzni jó, és egészen biztosan enni is! Ráadásul Dia a 4. emeleti erkélyen rakott "tüzet", mondja még valaki, hogy egy ilyen házban ez lehetetlen:)
Tüzes csirkemell készült 'a la Stahl...mondtam már, hogy imádok mindent, ami csípős? De ez csak a menü egyik része volt, volt még karaj, szűzpecsenye, gomba, saláta; biztosan mindenki jóllakott. És megjött tőle időközben annak a bizonyos Zöld ász salátának a receptje is!









Dög főz, méghozzá finomat! Shelly blogjának szlogenje: "Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra." Én szívesen megenném máris a kakukkfüves csirkecombokat, ha itt lenne valami csoda folytán előttem! Nekem is ez az egyik kedvenc húsom a grillen; ragyogóan át lehet sütni viszonylag rövid idő alatt, és sosem szárad ki, szaftos marad. Aszalt paradicsommal, mozzarellával sütve, és padlizsánnal kísérve isteni finom lehet.






Fakanálforgató tollforgató Alíz nem mindennapi ételt küldött a pályázatra! nevezetesen "citerás pityókástokán", alias tárkonyos bográcsgulyás a neve, ráadásul Déván megnyertek vele egy nagyszabású főzőversenyt, amihez itt is szeretettel gratulálok neki és társainak is! Az ételt 100 emberre főzték, ami nem kis teljesítmény, aki szokott nagyobb mennyiségeket főzni, az tudja értékelni a dolgot...






Thrini a Faluvégi kurta konyhában csevapot/kebabot sütött grillen. Nagyon egyszerű a recept, mégis kívánatos és nyilván nagyon finom kis husirudak lettek, egyéb köretekkel, tudtam volna választani az asztalról! Ráadásul megosztott velünk Thrini egy apró trükköt is: egy kis serpenyőt tett a sütés végén a rácsra és ebben sütötte meg zsiradékban az apró újkrumplikat. A maradékhő hasznos felhasználása, köszönjük a tippet!












Felhőlány egy szuper teljes menüt készített a konyhában, raclett sütőn, mellette egy gyönyörű focaccia is megsült a hagyományos tűzhelyben. Csirkenyárs és zsenge zöldségek sültek, hozzá egy joghurtos öntet, mindez gyönyörű tálalásban, csodás fotókkal. Legszívesebben leenné az ember az ételeket a képernyőről, de sajnos még nem találták fel a teleportálást, így marad a nyálcsorgatás vagy pedig a reprodukció a saját konyhánkban...az utóbbi esetben járunk jobban, úgy gondolom, a recept adva van hozzá:)




Gabriella, aki a kreatív konyhájában alkot, ráadásul Hollandiában, kisebbik gyermeke születése után hosszabb kihagyás után jött, hogy részt vegyen a közös kerti sütés-főzésen; nagyon örültem neki! Mint kiderült, hétvégén náluk gyakoriak a BBQ-sütések; most nem húsos, hanem zöldséges recepteket hozott nekünk. Az egyik egy jópofa mozzarellás padlizsántorony, ami mellé kaptunk két fűszervaj receptet is: egy fűszereset és egy pirosat. A másik recept pedig paradicsomos-citromos cukkini, ami ugyancsak rendkívül jól mutat.











Saci Gyalogbéka cukormentes kísérleti konyhájában alkot, nem is olyan régóta. Mint írja, ez az első VKF-részvétele, ezért kímélettel bánjunk vele és a recepttel. Én persze rögtön visszaírtam, hogy ezt nem tudom garantálni, mert kíméletlenül, pillanatok alatt tudtam volna elpusztítani a tányér tartalmát, annyira jól néz ki; szerencsére nem haragudott meg ezért rám:) Van egy jó kis trükk a grillezett csirkemell leírásában, ami nagyon tetszik nekem, kéretik eredetiben elolvasni!










Livi a Gyémánt Konyhában alkotja finomabbnál finomabb ételeit. Vizsgaidőszak ide vagy oda, ő sem akart lemaradni a VKF-ról, amiért neki is beírok egy nagy piros pontot az ellenőrzőjébe:) Ráadásul hatalmas ötletet hozott: filmes dobozokban sütötte meg a husit és a gombát, ráadásul még csípős is volt, amit szeretek...pazar lehetett!
Livi, csak azt írd meg majd nekünk szuper titkosan, hogy hol van ezeknek a filmes dobozoknak a lelőhelye?!





Földim, Viki, a Házias konyha gazdája is 2 recepttel jelentkezett, annak ellenére, hogy a kinti főzésre hivatott helyen akkora víz állt, hogy szóba sem jöhetett semmiféle tűzrakás. Viki ennek ellenére nem esett kétségbe, megfőzte lábosban azt, amit egyébként bográcsban szokott.
Az egyik a betyáros lebbencs, ami az írása szerint egy egyszerű, de nagyszerű étel - az ilyenek nagyon finomak tudnak lenni!
A másik étel a buzsáki fatányéros, amit eddig nem is ismertem; azt hiszem, közelebbi ismeretséget kell vele kössek a fotó alapján!












Jade konyhájában Judit csodálatos kebabot sütött. Mint minden, ami a keze alól kikerül, ez is nagyon szép; az étel is és a fotó is. Ő is arra kényszerült, hogy a tűzhely sütőjét használja, de kinti tűzön is egy könnyen elkészülő, dekoratív ételt tudunk a recept alapján elkészíteni. Jól befűszerezett húsgombócok nyársra húzva, különféle színű paprikákkal és paradicsommal felváltva; ki tudna ennek ellenállni? Én aligha:)












Jókaja ontja a jobbnál jobb recepteket; most is kettővel jelentkezett. Az egyik egy kofta - felnyársalt kolbászkák néven szerepel, és eredetileg több kiló húsból egy népes társaságnak készült. Darált hús bőkezűen fűszerezve, pálcikára fűzve; biztosan jó lehet.
A másik pedig tulajdonképpen egy jó kolbász, egészen vékony bélbe töltve és saját ízlésre fűszerezve; nem is olyan nagy ördöngősség, Jókaja utasításait követve nem lehet elrontani. Tessék hát bátran hozzáfogni!













Éééés itt a vége az 1. résznek, hamarosan jön a következő, befejező összefoglaló!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin