2012. január 31.

Narancs szirupban eltéve


Kiderült az előző bejegyzésnél, hogy ez a recept sem került fel még a blogra. Eredetileg a tavaly áprilisi Kifőztük gasztromagazinban jelent meg, jelenleg még a régi számok is letölthetők az oldalról.

Szóval ha szeretnénk nyáron is élvezni a narancs ízét, zárjuk üvegbe!

Hozzávalók

1 kg narancs
1 kg kristálycukor
2 dl víz

3 db 380 ml-es üveg

A narancsokat alaposan megmossuk, kefével megsúroljuk. A héját kötőtűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd nagyobb befőttesüvegbe tesszük (az enyém 4,25l-es) és annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Egy kisebb, vékony, hajlítható lapocskával (pl. tejfölös doboz tetejével) többször visszanyomjuk a víz alá a feljövő gyümölcsöket, amíg a víz alatt nem maradnak.
5 napig áztatjuk, a vizet naponta cserélve, hogy a héjának kesernyés íze eltávozzon.


Készítéskor a narancsot negyedekbe vágjuk, kimagozzuk, majd egészen vékonyan felszeleteljük keresztben. Közepes nagyságú edényben a vizet a cukorral felforraljuk, majd amikor erősen habzik, beletesszük a narancsszeleteket. Időnként óvatosan megkavarva addig főzzük, amíg a szirup be nem sűrűsödik. Ekkor a gyümölcsöt villával szedjük tiszta üvegekbe, majd öntsük rá a szirupot. Csavarjuk a tetejére a kupakot, majd az üvegeket fordítsuk meg 5 percre. Ha letelt az idő, visszafordíthatjuk és polcra tehetjük.

A megkezdett üveget tartsuk hűtőszekrényben. Pici darabokra vágva süteményekbe használható.

2012. január 28.

Olasz minifánkok


Gabah-nál láttam, és rögtön meg is sütöttem. Pedig a sütőporos fánkokkal nem voltam jóban... eddig; de mostantól ez másképp lesz:)

Az eredeti mennyiséget írom, de csak amit tettem bele; 1-2 dolog kimaradt, mert nem volt otthon. A kettőnk fogyasztásából ítélve kb. 4 személyes adag; én a 2/3-ad részét sütöttem, de maradt belőle. Finom volt, imádtam a habkönnyű állagát és az enyhén narancsos ízét!

Hozzávalók

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
8 + 4 dkg porcukor
3 dkg kandírozott narancshéj (én a szirupos narancsomból tettem bele; a tavaly áprilisi Kifőztükben jelent meg, az újság ingyen letölthető...)
3 dkg mazsola (legközelebb erről lemondok a narancs javára)
1 (bio)narancs reszelt héja és leve
30 ml rum

5 dkg olvasztott vaj
3 tojás
kb. 1/2-1 dl tej (nekem kevés kellett, Gabah-nál több van)

a sütéshez: olaj

a tálaláshoz: narancslekvár

A mazsolát - ha használjuk -, megmossuk, beáztatjuk. Keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a nagyobbik rész porcukrot, a (kandírozott) narancshéjat, (a kinyomkodott mazsolát,) a reszelt narancshéjat, a narancslevet és a rumot. Beleütjük a tojásokat, és robotgép dagasztóspiráljával verni kezdjük, közben beletesszük a vajat és annyi tejet, hogy sűrű nokedlitészta állagú legyen.

Bő ujjnyi olajat forrósítottam egy lábosban. Két olajba mártott teáskanállal a masszából kicsi diónyi gombócokat formáztam, és közepes lángon több részletben megsütöttem a fánkocskákat; jól megnőttek sülés közben. Papírtörlőn lecsöpögtettem, és kis vaníliás cukorral megbolondított porcukorral megszórtam.

Narancslekvárral ettük. Habár most, hogy elkezdtem keresgetni a blogomon, találtam egy öntetet, ami még jobb lehet hozzá.

És akkor a fánkok nálam:

2012. január 22.

Jiaozi - kínai töltött tésztabatyu


A fiam egy ideje rá van kattanva a kínai dolgokra, ezért arra kért, hogy csináljunk ma ebédre jiaozit. Ezt az ételt Észak-Kínában a holdújév alkalmából szokták elkészíteni, amely idén pont mostanra esik. Kínában ez a legfontosabb ünnep az évben, ilyenkor az egész család összegyűlik, és együtt ünneplik az új évet. A család együtt formázza a sok-sok újhold formájú, töltött tésztát, majd vagy kifőzik, vagy pedig kisütik ezeket, de az is előfordul, hogy a kettőt egymás után alkalmazzák.

Rengeteg receptet átnéztünk, a töltelékben hamar kiegyeztünk, viszont magára a sütésre vonatkozóan pontos információt nem találtunk, ezért ki kellett tapasztalni. Nem tudom, rászánjuk-e magunkat még egyszer, mert komoly időráfordítást igényel, de jó móka volt kettesben tésztát nyújtani-tölteléket tenni-lezárni; már ezért is megérte:)))

A főzést megelőző estén pedig megnéztük az interneten, mit írnak a kínai holdújévről, pl. a Terebess oldalán nagyon jó kis összefoglaló van, érdemes elolvasni.

Hozzávalók 4 személyre

a tésztához:
40 dkg finomliszt
2 dl víz
csipet só
+ liszt a nyújtáshoz

a töltelékhez:
40 dkg darált sertéshús
1/2 póréhagyma (kisebb példányból)
3 gerezd fokhagyma
diónyi friss reszelt gyömbér
2 gyerek evőkanál száraz fehér bor
2 gyerek evőkanál szójaszósz
1 teáskanál szezámolaj
csipet só

A tésztához valókat összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle, nedves kendővel letakarjuk, kb. 1 órán át pihentetjük.
Közben összeállítjuk a tölteléket. Összekeverjük a húst, az apróra vágott pórét, a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a bort, a szójaszószt, az olajat és a sót.

A tésztát 4 részre osztjuk, hengert formázunk belőlük, majd 10-10 darabra vágjuk. A tésztadarabokat két tenyér között kilapítjuk, majd sodrófával nagyobb tenyérnyi körré nyújtjuk, és rátéve a tölteléket, alaposan összezárjuk. A linkelt oldalon kitűnő fázisképek vannak minderről, de be kell valljam, mi azért kicsit lazábbra vettük, és amolyan ravioli-módra zártuk össze a batyukat, biztos, ami biztos alapon; nem is jött szét egy darab sem. (És az egyik batyuba belecsempésztünk egy szem mogyorót, mert a hagyományok szerint aki azt kapja, annak szerencsés lesz az éve.)

Ezután következett a sütés-fázis, ahol nekünk a következő módszer vált be a legjobban. Vastag falú edénybe kb. egy cm magasan olajat forrósítottunk. Belefektettünk annyi batyut, ahány épp belefért, és egyik oldalát pirosra sütöttük. Mikor átfordítottuk, egészen kicsire vettem a lángot az edény alatt, és amikor az az oldala is megpirult, kb. két-három evőkanálnyi vizet öntöttünk az olajba, és rögtön rátettük az edény fedelét (vigyázat, veszélyes, rögtön forró pára keletkezik!!!). Így párolódott öt percen keresztül, majd nagy lángra tettük, levettük az edény fedelét, és még két-három perc alatt mindkét oldalát ropogósra sütöttük. Az olajból kivéve papírtörlőre tettük, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
Készítettünk hozzá egy nem túl autentikus mártogatós szószt, amit pont ezért nem is részleteznék, én megkóstoltam sima balzsamecetkrémmel - ezt valahol olvastuk, hogy jó hozzá -, szerintem úgy is finom volt.

2012. január 20.

Kolozsvári rakott káposzta

Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg még ősszel, kár lett volna kihagyni, mert nagyon-nagyon finom étel, érdemes kipróbálni!


Hozzávalók 5-6 személyre

1 kg savanyú káposzta
őrölt kömény
bors
babérlevél (elhagyható)
70 dkg darált sertéshús
25 dkg vékony füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg rizs
10-15 dkg füstölt húsos szalonna
5-6 dl tejföl
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
csípős pirospaprika (elhagyható)
1 teáskanál borsikafű (csombor)
őrölt bors

az edény kenéséhez:
zsiradék

Az ízlésünkhöz igazítjuk a savanyú káposztát, és szükség esetén csipetnyi őrölt köményt, néhány szem borsot, valamint 2-3 babérlevelet teszünk bele. 1-2 dl víz hozzáadása után lefedve 20-25 perc alatt megpároljuk.
Szeletekre vágjuk a kolbászt, pici olajon mindkét oldalukon átpirítjuk a karikákat, azután tányérra szedjük őket.
Apróra vágjuk a vöröshagymát. A nagyobbik részét üvegesre pirítjuk kevés olajjal kipótolt kolbászzsíron, majd hozzáadjuk a darált húst, amelyet fehéredésig sütünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, az őrölt borsot, a sót, a pirospaprikát (ízlés szerint édeset és csípőset). Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor majdnem kész, beleszórjuk a borsikafüvet.
Kisebb edényben evőkanálnyi forró olajon átforgatjuk a rizst. Belekeverjük a maradék vöröshagymát, felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Megkeverjük, lefedve 6-8 percig főzzük, azután elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk, hogy fölszívja a nedvességet.
Zsiradékkal kenünk egy tepsit vagy jénai tálat. A tejfölhöz öntjük a hús levét, összekavarjuk. Az edény aljára simítjuk a savanyú káposzta harmadát, rátesszük előbb a rizs, majd a kolbász, végül a darált hús felét is. Erre kerül a káposzta újabb harmada, amelyet meglocsolunk némi tejföllel. Rátesszük az újabb rizs-, kolbász- és darált húsréteget, végül az egészet lefedjük a maradék savanyú káposztával. Eloszlatjuk rajta a többi tejfölt, a tetejére tesszük a füstölt szalonnaszeleteket.

180-200 fokra melegített sütőben 30-40 percig sütjük.

2012. január 16.

Póréhagymás-húsos szélesmetélt

Imádom a póréhagymát, és szezonja is van. Ez a recept még a szeptemberi Kifőztük magazinban jelent meg, az is, és a nemrég megjelent januári szám is letölthető az újság weboldaláról.



Hozzávalók

25 dkg bármilyen, csont nélküli hús
5 dkg húsos szalonna
1 közepes póréhagyma
4 nagy paradicsom (helyettesíthető kis doboz paradicsompürével)
2 gerezd fokhagyma
csipet cukor
só, őrölt bors
csilipaprika (elhagyható)
olaj
25 dkg szélesmetélt

1/2 csokor petrezselyemzöld
1 kis ág rozmaring (vagy kevés szárított)
6-8 bazsalikomlevél (vagy 1 teáskanál szárított)
a tetejére:
reszelt sajt (parmezán)

Serpenyőbe öntünk egy evőkanál olajat, megpirítjuk rajta a csíkokra vágott szalonnát, majd kivesszük azt. A megmaradt zsiradékon fehéredésig sütjük a kis kockákra vágott húst. Beletesszük a hosszában elfelezett, a zöld részével együtt csíkokra vágott póréhagymát, meg a zúzott fokhagymát, és néhány percig pirítjuk. Sózzuk és borsozzuk, majd felöntjük fél dl vízzel, és lefedjük az edényt. Félpuhára pároljuk a húst, közben, ha szükséges, öntünk még bele pici vizet. Közben meghámozzuk a paradicsomot, apróra vágjuk, és hozzátesszük a húshoz. (Ha paradicsompürét használunk, a pürével együtt öntsünk bele ugyanannyi vizet.) Utánaízesítjük sóval és borssal, teszünk bele cukrot meg csilipaprikát, majd közepes lángon, lefedve 30-40 percig puhára főzzük a ragut.
Feltesszük főni a tésztát; amikor a vízbe kerül a száraz tészta, akkor keverjük a raguhoz az aprított zöld fűszereket. Végül a raguhoz keverjük a főtt tésztát és a félretett szalonnát.
A tányéron megszórjuk reszelt sajttal.

2012. január 12.

Raffaello sütemény


Nincs mentségem, hogy nem írok mostanában, maximum az, hogy időm sincs nagyon... A fotókat nézve pedig mindig találok olyan recepteket, amelyeket elfelejtettem leírni, idetenni. Ez a sütemény egy azok közül. Pedig kár lenne elfelejteni!:)


Hozzávalók kb. 22 x 30 cm-es tepsihez

a tésztához:

6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
csipet só
10 dkg finomliszt
15 dkg kókuszreszelék

a krémhez:

6 tojássárgája
10 dkg kristálycukor
1 főzős vaníliás pudingpor
1 teáskanál vaníliakivonat
4 dl tej
csipet só

20 dkg vaj
10 dkg porcukor

a tetejére:
5-7 dkg kókuszreszelék

A tésztához a tojásfehérjéket a sóval és a porcukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a lisztet.
Közepes nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 170 fokra melegített légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük vigyázva, hogy ne nagyon piruljon, ki ne száradjon.

A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás pudingporral, a sóval és a tejjel lábosban kikeverjük, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat a porcukorral jól kikeverjük, és a kihűlt pudinghoz kavarjuk. A tetejét megszórjuk a kókuszreszelékkel.

2012. január 1.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin