2013. április 25.

Magos zabkeksz

Ezt a kekszet graham-liszttel már többször készítettem eredetileg Dulmina blogjáról való a recept. Keresem, a lehetőségeket, hogy tudok valamivel egészségesebb édességet készíteni. Ráadásul a környezetemben sokan - ki ezért, ki azért - életmódot váltottak az utóbbi időben. A zabliszt volt a közös, megengedő lisztfajta, amit használhattam ahhoz, hogy mindenki ehessen belőle, cukor helyett pedig természetesen nyírfacukorral édesítettem. Azt hiszem, egészen kedvező szénhidrátérték jött ki egy kekszre vetítve, ráadásul laktató is, nem is akar az ember egy egész sort megenni belőle. (Zárójelben megjegyzem, hogy graham-liszttel készítve ez utóbbi érték nagyjából megegyezik. A glikémiás indexüket is kutattam, de a graham-lisztre vonatkozólag nem találtam semmiféle adatot, így nem tudom összehasonlítani őket.)




Hozzávalók nagyjából 40 kekszhez:
(1 keksz kb. 4,25 g szénhidrátot tartalmaz)

10 dkg vaj
8 dkg nyírfacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
5 dkg szezámmag + 2,5 dkg hántolt napraforgómag + 2,5 dkg lenmag
6 dkg dió
17,5 dkg zabpehelyliszt
1 púpozott kávéskanál sütőpor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál őrölt lenmag
3 evőkanál víz
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj

Serpenyőben megpirítjuk a diót és a szezámmagot, külön-külön. A diót késsel durvára vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a szódabikarbónával.
A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a nyírfacukrot és a vaníliát, jól elkeverjük. Hozzáadjuk az őrölt lenmagot, a pirított szezámmagot, a napraforgót, a lenmagot, a diót, a sót, a lisztes keveréket és a vizet, majd összevegyítjük. Hosszabb darab folpack segítségével rúddá formázzuk (egyszerűbb, ha előtte két adagra vesszük). Bele is csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük.

Sütés előtt éles késsel nagyjából 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk a tésztarudat, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a korongokat. Légkeveréses sütőben 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve még kissé képlékeny, de néhány perc múlva megszilárdul.
Lezárt dobozban több napig eláll.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin