2008. augusztus 23.

Habos ribizlis torta szülinapra



A lányom egyik nagy kedvence a ribizlis-habos süti. Az idén úgy gondoltam, hogy kerek formában ez lesz a szülinapi torta.

Hozzávalók 26 cm-es formához

a tésztához:
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
16 dkg liszt
1 enyhén púpozott teáskanál sütőpor
3,5 dkg olvasztott vaj
4 evőkanál tej
1 csipet só
továbbá:
4 tojásfehérje
1 pici csipet só
15 dkg cukor
5--6 evőkanál savanykás lekvár
35-40 dkg savanykás gyümölcs  - ribizli, meggy

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A tojássárgákat 2 evőkanál vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk apránként a cukrot és a vaníliás cukrot. A vajat a tejjel és a liszttel felváltva a tojásmasszához adjuk.
Jó sűrű tésztát kapunk. Ezt a masszát (leginkább késsel vagy vizes kézzel) belesimítjuk a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és 180 fokos sütőben 15 percig elősütjük.
Közben a tojásfehérjékből a cukorral és sóval kemény habot verünk.
Ha letelt az elősütés ideje, kivesszük a sütőből a tésztát, megkenjük a tetejét kevés lekvárral, és gyümölcsöt szórunk rá (lényeges, hogy jó savanykás gyümölcs legyen!).
A tetejére kenjük a tojáshabot, és 120 fokos sütőben még legalább 30 percig sütjük.


Tipp: fele ez az adag az eredeti receptben megadott mennyiségeknek, és akkor az egy jó nagy tepsinyi sütemény. A sütőpapír a tortaformába mindenképpen kell, mert nélküle kifolyhat a gyümölcs leve.
A tésztát a formába simításkor kicsit fel kell húzni a szélekre, mert középen erősen púposodik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése