Indul a téli ételek szezonja, vele a szárazbab, sárgaborsó és a lencseszezon is. Én sárgaborsóval kezdtem az idényt, főzeléket főztem belőle.
Hozzávalók:
35 dkg sárgaborsó, 7 dl víz (nálam volt benne 4 dl füstölt hús leve), só, bors, 1 közepes hagyma apróra vágva, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek zsír vagy olaj, 2 ek. liszt
A borsót alaposan megmostam, a csúnya szemeket kivettem, és 3 óra hosszára beáztattam bőséges mennyiségű hideg vízbe (lehetett volna egy egész éjszakára is, csak én elfelejtettem, akkor viszont kevesebb folyadék kell magához a főzéshez).
Egy lábosba beleöntöttem a folyadékot és a leszűrt sárgaborsót. Beleszórtam sót, borsot, a hagyma és a fokhagyma nagyobbik részét, felforraltam, és kisebb lángon puhára főztem kb. 1 óra alatt.
Közben a zsírt megmelegítettem, rátettem a lisztet, habosodásig kevertem, rátettem a maradék hagymát, és együtt pirítottam 2 percig állandó keverés közepette. Akkor levettem a tűzről, beletettem a többi fokhagymát, megkevertem, felengedtem 1 dl hideg vízzel, félretettem.
Amikor a borsó puha volt, a levéből kivettem egy kicsit, hozzáöntöttem a rántáshoz, összekevertem, és beleöntöttem a főzelékbe, felforraltam, 5 percnyi főzés után elzártam.
Megjegyzéseim kezdő főzelékeseknek:
- A száraz dolgok képesek habosodni és kifutni, ezért mindig 1-2 számmal nagyobb edénybe kell főzni, mint amibe belefér.
- A folyadék mennyiségével vigyázni kell, mert nem teljesen egyformán vesznek fel a vízből. Inkább kevesebbet kell először aláönteni, és pótolni, ha szükséges.
-A füstölt íz hozzáad az ízéhez. Ezt el lehet érni füstölt hús főzőlevével, illetve ha a rántást füstölt szalonna kiolvasztásával indítjuk.
-Ha a főzeléket nem azonnal fogyasztjuk el - én pl. a gyereknek adtam elvinni a kollégiumba -, akkor érdemesebb kicsit hígabbra hagyni, mert különben betonkemény lesz, nehezebb felmelegíteni.
Hozzávalók:
35 dkg sárgaborsó, 7 dl víz (nálam volt benne 4 dl füstölt hús leve), só, bors, 1 közepes hagyma apróra vágva, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek zsír vagy olaj, 2 ek. liszt
A borsót alaposan megmostam, a csúnya szemeket kivettem, és 3 óra hosszára beáztattam bőséges mennyiségű hideg vízbe (lehetett volna egy egész éjszakára is, csak én elfelejtettem, akkor viszont kevesebb folyadék kell magához a főzéshez).
Egy lábosba beleöntöttem a folyadékot és a leszűrt sárgaborsót. Beleszórtam sót, borsot, a hagyma és a fokhagyma nagyobbik részét, felforraltam, és kisebb lángon puhára főztem kb. 1 óra alatt.
Közben a zsírt megmelegítettem, rátettem a lisztet, habosodásig kevertem, rátettem a maradék hagymát, és együtt pirítottam 2 percig állandó keverés közepette. Akkor levettem a tűzről, beletettem a többi fokhagymát, megkevertem, felengedtem 1 dl hideg vízzel, félretettem.
Amikor a borsó puha volt, a levéből kivettem egy kicsit, hozzáöntöttem a rántáshoz, összekevertem, és beleöntöttem a főzelékbe, felforraltam, 5 percnyi főzés után elzártam.
Megjegyzéseim kezdő főzelékeseknek:
- A száraz dolgok képesek habosodni és kifutni, ezért mindig 1-2 számmal nagyobb edénybe kell főzni, mint amibe belefér.
- A folyadék mennyiségével vigyázni kell, mert nem teljesen egyformán vesznek fel a vízből. Inkább kevesebbet kell először aláönteni, és pótolni, ha szükséges.
-A füstölt íz hozzáad az ízéhez. Ezt el lehet érni füstölt hús főzőlevével, illetve ha a rántást füstölt szalonna kiolvasztásával indítjuk.
-Ha a főzeléket nem azonnal fogyasztjuk el - én pl. a gyereknek adtam elvinni a kollégiumba -, akkor érdemesebb kicsit hígabbra hagyni, mert különben betonkemény lesz, nehezebb felmelegíteni.
Rántást csak és KIZÁRÓLAG hideg vízzel engedjük fel, mert ellenkező esetben összecsomósodik és az egész ételt elronthatjuk vele!
VálaszTörlésÉn is azt írtam, ha elolvasod:) azt, hogy utána később főzeléklé kerül bele, az a hőcsere miatt van, könnyebben oszlik szét a rántás a meleg főzelékben.
VálaszTörlésMár nem akartam felhívni éjszaka anyukámat a receptért, mindig elfelejtem, rákerestem... aztán látom, hogy voltam már a linken, legutóbb is tőled főztem a főzit :D köszi sokszor! :)
VálaszTörlés