2009. január 17.

Narancsos tejberizs


Valamelyik nap feltettem főni egy tejberizst tejmentés céljából. Közben leültem kicsit a gép elé, és Gabojsza bejegyzésére lettem figyelmes. Nosza rohantam vissza a konyhába, hátha még nem késő változtatni; így született az ízesített, csodafinom rizs. Nálunk narancs volt itthon (pont 1 db!), ezért annak a reszelt héja került bele, nem bántam meg!

Hozzávalók nálam:

1 l tej, 12 kicsit púposabb evőkanál rizs, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja

A tetejére: kakaós vagy fahéjas cukor

Egy vastagabb aljú lábosban felteszem a tejet a tűzhelyre, szórok bele 1 csipet sót. Közben megmosom a rizst, és amikor felforrt a tej, beleteszem. Belereszelek 1 narancs héját, kicsi lángra teszem, lefedem, időnként megkavarom. Amikor puha a rizs, beleteszem a cukrot (van, amikor egy részét vaníliás cukorral helyettesítem), egy-két buggyanás után elzárom alatta a hőforrást.
Edénykékbe teszem, a tetejére ízesített cukrot szórok.

3 megjegyzés:

  1. De jól néz ki!
    Hát ez tökre meglepő, ez a rácsos díszítés, és nagyon tetszik! :-))
    Ritkán járok így, hogy valami ennyire egyszerű, és nagyszerű, és ettől olyan meglepő.
    Köszönöm, szuper a recept is, a látvány is! :-)

    VálaszTörlés
  2. Hát látod, azért szeretem a te főztjeidet is, mert az egyszerű-nagyszerű kategóriába tartoznak.
    A rács meg tök egyszerű, kiskanállal szórom ilyenre...

    VálaszTörlés
  3. :-))

    Majd elcsórom az ötleted. Nem a blogra, csak itthonra. :-)

    VálaszTörlés