2009. május 11.

Csokis-mogyoróvajas keksz


Sajtkukacéknál jártam hétvégén virtuálisan, az ott olvasott kekszet azonnal be is kevertem. Egy bajom volt csak vele; nem tudom, más is van-e így, én nem szeretem a bögrés recepteket, azokkal buktam a legnagyobbakat. Ezért ha szimpatikus egy ilyen recept, lemérem a hozzávalókat mérlegen, hogy legközelebb azokkal (vagy esetleg már javított) mennyiségekkel dolgozzak. Így történt ez most is, és amikor lemértem az első bögre cukrot, azonnal elment a kedvem a másodiktól, mert az éppen 20 dkg volt. Ettől aztán fele mennyiségű maradt a cukor, de szerintem elég is volt bele.

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 2 lapos tk szódabikarbóna, 1 lapos tk só (használtam a fior di sale-t hozzá), 22 dkg puha vaj, 20 dkg nádcukor (nekem nem volt kétféle, inkább világos lehetett, a felének sötétnek kellett volna lennie), 2 egész tojás, 1 vaníliarúd belseje, 25 dkg mogyoróvaj, 17 dkg jó minőségű tejcsoki (nekem 12 dkg Tibi volt itthon)

A lisztet egy nagy tálban összekevertem a szódabikarbónával és a sóval. A vajat habosra kevertettem robotgéppel a cukorral, utána egyenként hozzátettem a tojásokat. A végén beleraktam a mogyoróvajat és a vaníliát. Fakanálra váltottam, a nedves dolgokhoz kevertem apránként a lisztes keveréket, a végén pedig az apróra vágott tejcsokit. Hűtőbe tettem néhány órára, hogy összeálljon.
Nekem 3 tepsinyi lett, azokra sütőpapírt tettem. Lapos evőkanálnyi mennyiségeket tettem a rájuk, kicsit kerekebbre formáztam, megszórtam a tetejüket egy kis cukorral. Alsó-felső fokozaton 190 fokos sütőben 15 percig sütöttem.

Tényleg nagyon finom!!!!!

10 megjegyzés:

  1. Ez aztán a gyorsaság :-) örülök, hogy ízlett :-)
    Niki

    VálaszTörlés
  2. Pár hónapja én is sütöttem mogyoróvajas kekszet, várakozáson felül finom lett - édes és sós együtt!

    Esetleg van még belőle 1-2 darab? :-)

    VálaszTörlés
  3. Én is nyújtom a kezem egyért! :))
    A virág is szép :)

    VálaszTörlés
  4. Niki, én örülök, hogy megosztottad ennek a finomságnak a receptjét velünk:)

    Viki, jöhetsz, néhány még van belőle...nem is írtam, de jó nagy adag lett belőle, szükség is volt rá.

    Mian, eldugok neked egyet, jó? A virágot tegnap anyósom adta - biztos a kekszért cserébe:) - tényleg szép, egy kaktusz virága.

    VálaszTörlés
  5. Na, akkor az én muffinom nem az eseted! :D Tudod, az az ordás. Én sem szeretem igazából a bögrés dolgokat, de a muffinnál unok méricskélni. Azt valahoyg sosem lehet elrontani. Én inkább "kanalazni" szoktam. 20 deka? Az jó tíz kanál. Kész, meg van mérve. :D A cukorral én is eléggé csínján bánok. Ez a keksz nagyon jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  6. Edit, látod, az hogy bögrés, még nem azt jelenti, hogy nem akarom kipróbálni sem:) Mondjuk a muffin tényleg más, az nem igényel akkora pontosságot, meg az ember egy idő után érzi, hogy milyennek kell lennie.
    Ez a keksz meg tényleg jó!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki... én már olyan régen sütöttem ilyesmit. :-)))) Épp itt az ideje

    VálaszTörlés
  8. Már Sajtkukacnál beleszerettem én is. S most itt látom Nálad is. Nagyon kell nekem az a mogyoróvaj...egyébként hol veszitek?

    VálaszTörlés
  9. Sajnos csak 1 üveg mogyoróvajam volt, egyszer a Lidl-ben vettük a fiammal, ő kente kenyérre és ette. Azután itt jöttek a receptek, választottam belőlük egyet. Talán lehet készíteni, késes robotgépben addig keverteted pici sóval, míg összeáll, de ezt még nem próbáltam; valószínűleg muszáj lesz, mert én itt nem tudok venni. Szerintem te az Ázsiában vagy Culinarisban tudsz venni.

    VálaszTörlés
  10. Én is kinéztem Sajtkukacnál :) Jó, hogy te is csináltál egy próbát, most már mindenképpen meg fogom sütni. Nekem van egy mogyoróvaj receptem, de még sohasem próbáltam ki. Lehet, hogy most nekifogok, majd beszámolok róla.

    VálaszTörlés