...vagy ilyesmi, mert nincs hivatalos neve, ez volt az ebéd, egyben nálunk a spárgaszezon megnyitója. Meg is ettük ketten az egész adagot, ahogy kell, mert nagyon jó volt:)
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg (fehér) spárga, 15-20 dkg füstölt sonka (legközelebb húsos szalonna, mert a sonka nem tart már sokáig sajnos), 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl tejföl, só bors, oregánó
Kevés vizet tettem forrni a pici sóval a párolóedény aljában. Közben a spárgát vihartempóban zöldséghámozóval meghámoztam, a legalsó végétől megszabadítottam. A spárgákat a párolótálba tettem, kicsit sóztam, borsoztam, lefedtem; kb. 12 perc alatt nagyjából roppanósak lettek.
Közben a sonkát vékony csíkokra vágtam. Forró serpenyőben átsütöttem, zsiradék nem kellett alá, mert volt a sonkán egy réteg fehér zsírréteg is. Kivettem a sonkát, az ottmaradt kevés zsírra és a pörkanyagokra óvatosan részletekben ráöntöttem a tejet, ami fellazította az ottmaradt értékes és jóízű részeket. Ezután hozzátettem a tejfölt, kézi habverővel összedolgoztam, icipicit sóztam, bővebben borsoztam, egy mokkáskanál oregánó került még bele. Beleütöttem a tojást, azzal is megkavartam.
Kör alakú (pite)formát - 23 cm átmérővel - kicsit kizsíroztam, sugár alakban belefektettem a spárgát. Közé szórtam a sonkacsíkokat, ráöntöttem a mártást, és 200 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem.
Mikróban is készítettem már (van ún, CRISP funkcióm, amivel mintha sütőben sütném, csak kb. feleannyi idő alatt van készen, nagyjából 15 perc alatt).
Isteni finom lehetett! Bárcsak tudnék valahol már én is szép friss spárgát venni!
VálaszTörlésNem fogod elhinni, hol vettem: a Tescoban. Gyönyörű frissek-harmatosak voltak, roppantak... Véletlenül maradt egy kis darab a párolóban, csak ebéd után vettem észre, bekaptam úgy magában, és rájöttem, hogy így is tudtam volna szeretni:)
VálaszTörlésNyerő a spárga csőben...Május végéig spárga lesz spárgával nálunk:)))
VálaszTörlésÉn a héten az Aldiban, másodjára pedig az Intersparban vettem-és friss és olcsó volt!!Fél kg 250.-ft....
Nem járok ilyen helyekre az a baj...
VálaszTörlésElhiszem Kata, én a spárgát szinte natúran, kicsit megpárolva szeretem a legjobban, vagy ahogy Trinity is készítette: hollandi mártással. Isteni zöldség!
Mindenki spárgázik, és már annyira irigykedem, hogy én is fogok!
VálaszTörlésRemek a recepted!
Lányok, köszi:)
VálaszTörlésDuende, nálunk piacon nem nagyon van, muszáj ilyen helyekre is időnként betérni, meg különlegesebb dolgokat csak ilyen helyeken tudok venni...
Szerdán a piacon volt egy helyen zöld, 1000 Ft/kg-ért...