2009. június 2.

Cseresznyés (vagy bármilyen gyümölcsös) lepény


Nálunk ebben a kategóriában ez a recept verhetetlennek bizonyul már évek óta. Valószínűleg azért is, mert amellett, hogy egyszerű, gyors és finom, számtalan variációt rejt magában. Azonkívül hogy szinte bármilyen gyümölccsel finom, az ízesítésben is lehet variálni. Most először leírom az alap süteményt, utána írok egy-két ötletet a változatokhoz.

Hozzávalók:

40 dkg liszt (eredetileg finomliszt, most 10 dkg tk rozsliszt+30 dkg finomliszt), 25-30 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg margarin vagy vaj, 3 dl tej, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipet só
40-50 dkg gyümölcs

A lisztet elkeverem a sütőporral, a sóval és a reszelt citromhéjjal.
A tojásokat a cukorral habosra keverem robotgéppel, hozzáadom a zsiradékot, azzal tovább folytatom. Ezután fakanálra váltok, és a tejet és a lisztes keveréket felváltva adom hozzá részletekben.

Egy kb. 24X34-es tepsi alját kikenem zsírral és liszttel szórom, vagy teszek az aljába egy sütőpapírt. Beleöntöm a masszát, a tetejére elosztom a gyümölcsöt.
Először 200 fokos sütőbe teszem, alsó-felső fokozaton, majd 10 perc múlva csökkentem a hőt 170-180 fokra, és további 30-35 percig sütöm, míg a teteje is pirosasra sül.
Megszórom fahéjas-vaníliás cukros porcukorral.

Ötletek:
- Ha magasabb, habosabb süteményre vágyok, akkor 3 tojással, de 2 dl tejjel készítem.
- A tej egy részét fel lehet cserélni citromlére, narancslére, joghurtra
- Lehet fűszerezni fahéjjal, szegfűszeggel....
-A lisztvariációt most próbáltam először, hihetetlen finom lett vele! Ráadásul senki nem vette észre, csak ették folyamatosan:)

12 megjegyzés:

  1. Nem csoda, hogy ették és ették :-))

    Gyönyörű! Ráadásul már a gyomrom is korog :-)

    Off: kaptál epret szombaton?

    VálaszTörlés
  2. Kata! ilyen receptet kergetek már idötlen idök óta!!!!! Csoda klassz! :)

    VálaszTörlés
  3. Kata ez isteni:))))))))

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is ilyenek a legmenőbb nyári sütik!
    Csábító a fotó is azzal a gyönyörű cseresznyével!!!
    Köszi a tippet a lisztre, kipróbálom!!!

    VálaszTörlés
  5. Ezeket a sütiket nagyon szeretem, amiben valamilyen piros, bogyós (kicsit savanykás) gyümölcs van. Csodaszép és kívánatos!

    VálaszTörlés
  6. Majdnem detto ez az én receptem is, isteni finom. Május elején tettem fel én is, tényleg szezonja van! :)

    VálaszTörlés
  7. olyan szivesen megsutnem ezt a sutemenyt, csorog a nyalam. Azonban egy kis segitseg kellene. Nem vagyok tapasztalt suto es mivel kulfoldon elek nem tudom hogy hany grammos egy zacsko sutopor. Kisegitenel?

    VálaszTörlés
  8. Viki, a Sörfesztiválon voltunk, bejegyzés születőben. Holnap megyek epret nézni.

    Duende, majd megnézem; biztos láttam is, de azóta már annyi mindent olvastam nálad:))

    Névtelen, 12 g 1 zacskó, de ezt elég lazán kezelem, most pl. nem volt egy teljes zacskó, kb. 9-10 g lehetett. 1 zacskót fél kiló liszthez írnak, eszerint 9,5 g már elvileg elég is lenne...

    VálaszTörlés
  9. Ez a recept tuti siker!
    Én egy kis reszelt csokival is megszórtam még a meggy előtt,valami isteni lett!
    Ezentúl csak ezt használom ilyen gyümölcsös lepénynek!

    VálaszTörlés
  10. Pilchard, nagyon örülök, hogy nektek is bejött!
    Én is sütöm rendületlenül, nem tudjuk megunni. Nemrég sárgabarackos volt soron...hát ódákat tudnék zengeni róla

    VálaszTörlés
  11. top [url=http://swedenonlinecasino.com/]casino[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]online casino games[/url] manumitted no deposit perk at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]online casino
    [/url].

    VálaszTörlés
  12. I seriously love your blog.. Excellent colors &
    theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I'm attempting to create my own website and want to find out where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it!

    my weblog :: payday loans

    VálaszTörlés