Nem tudtam ellenállni a szilvalekváros buktának ami Lúdanyótól indult, és terjedt, ahogy a jó dolgok szoktak gasztroblogger körökben. Pénteken ebédre elkészült; isteni foszlós, finom, puha volt, csak úgy etette magát. Négyen voltunk rá első körben, azután még 2 embernek küldtem egy keveset, hogy ők is kóstolhassák meg, milyen a jó bukta:)
Utána vérszemet kaptam. Létezik a városunkban egy pékség, amelyik finom sajtos kifliket készít; 5 db van egyben sütve, amit "cibálni" kell egymástól, és nagyon hasonló állaga van, mint ennek a buktának. Így azután délután előkészítettem még egy adagot -, most már sós ízesítésűt -, hogy legyen vacsorára és reggelire finom kiflink. Jól sikerült!
Emlékeztetésül (magamnak) hozzávalók az édeshez (kicsit változtattam ugyanis):
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
3,4 dl tej
1 dl olaj
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
6 dkg cukor
1 mk só
szilvalekvár, + olaj a kenéshez, +liszt
és a sóshoz:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
3,4 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 tojás sárgája
1 kk cukor
4 mk só + kevés a tetejére
kb. 10 dkg sajt, + olaj a kenéshez, +liszt
A sósat írom le inkább, az édeset megtaláljátok Lúdanyónál...
- A tejet felmelegítettem kézmelegre, 1 decit kivettem belőle. Feloldottam benne a cukrot, beletettem a friss élesztőt, letakartam, felfuttattam.
- A liszteket összekevertem a sóval. Beletettem a habos-élesztős, valamint a maradék tejet, a tojás sárgáját. Egy keverővel összekavartam, majd hozzáöntöttem az olajat, nagyjából azt is a keverővel beledolgoztam a tésztába. Megszórtam egy kicsi liszttel, lefedtem a tál tetejével, 10 percet hagytam állni.
- Az ujjaim hegyével 2 perc alatt átdagasztottam, megszórtam ismét liszttel, betakartam, 1 órát hagytam pihenni.
- Egy közepes tepsit kiolajoztam.
Egy jól kilisztezett deszkára borítottam, a tetejét is megszórtam, majd nyújtófával vékonyra nyújtottam. 8 négyszög-félére próbáltam osztani; a keletkezett amorf alakokat nagyjából négyzetre nyújtottam. Ráreszeltem sajtot, és Limara videója nyomán próbálkoztam kifli alakokat formálni belőle, ami többé-kevésbé sikerült. A kiflik élét - ahová a következő került - egy ecsettel kicsit megolajoztam. Így jártam el mind a 8 esetben, a kifliket egymás mellé fektettem.
Amikor készen voltak, a sütőt feltekertem 180 fokos légkeveréses üzemmódra. A kiflik tetejét lekentem tojásfehérjével, megszórtam még reszelt sajttal, majd a felmelegített sütőbe tettem 30 percre.
Nagyon finom lett! A képen nem igazán látszik, mert az én gépemmel este már nem lehet fotózni, de egyszer majd kicserélem, ha lesz jobb kép!
Nagyon finom lett! A képen nem igazán látszik, mert az én gépemmel este már nem lehet fotózni, de egyszer majd kicserélem, ha lesz jobb kép!
Hát most nagyon szívesen beleharapnék, nagyon vonzó!
VálaszTörlésNagyon guszták lettek!!! Gondolom már hiába is kérnék, még a morzsák is elfogytak. Na ezt nem is csodálom.
VálaszTörlésNahát, milyen jó ötlet a sós változat! Én is ki fogom próbálni. Örülök, hogy nektek is ízlett ez a bukta :)
VálaszTörlésHuuu, az a sos nagggggyon jol nez ki! Koszi az otletet!
VálaszTörlésA legnagyobb kedvencem! :) Jaj... nem is nézem tovább.
VálaszTörlésNyami... Gyönyörűek! Szívesen tépkednék egy sort belőle :-))
VálaszTörlésA bukta mindig gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor még jártunk szombaton iskolába. Sokszor volt a szombati ebéd bableves mellett, mire haza jöttünk az isiből.:))
VálaszTörlésVegavarázs, mindkét változat tényleg nagyon finom volt.
VálaszTörlésGizi, igen, a bukta szinte azonnal elfogyott (kicsit visszafogtam az otthoniakat), a kifliből maradt szombatra; szüretelni mentünk, odavittük a maradék 3 darabot, azt hitték, hogy boltban vettük...
Lúdanyó, tiéd az érdem:)
Judit, feltétlenül próbáld ki, remélem, nem fogtok csalódni.
Raindrop, köszi!
Viki, sajna elfogyott, de nemsokára megint sütök; habár te egykettőre tudod reprodukálni:)
Benzsi, valahogy nem akarom elhinni, hogy te is jártál még szombaton iskolába, mert az nagyon régen volt. De a bukta az nálunk is mindig nyerő volt.
Kata ez szuper ötlet! Most kel a sós verzió nálam is, szerintem siker lesz!
VálaszTörlésMoha, kíváncsi leszek:)
VálaszTörlés