Na ez az a süti, amit egészen kicsi koromtól kezdve ismerek, ugyanúgy készítette nagymamám és édesanyám is. Az eredeti receptet csak annyiban változtattam, hogy vaníliás cukor helyett vanília kivonatot tettem bele, valamint a formáját csinosítottam; egyszerű korongok helyett cakkos kiszúróval formáztam meg. Ha valaki végképpen nem akarja zsírral készíteni, akkor 25 dkg vajjal helyettesíthető, de zsírral az igazi!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
20 dkg zsír(!)
25 dkg kristálycukor
2 egész tojás
1 zacskó sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
2 lapos evőkanál kakaópor
csipet só
A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót összekevertem, a zsírral összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat és a vaníliát, összedolgoztam. Két részre osztottam, az egyikhez hozzágyúrtam a kakaóport, fél órára hűtőbe tettem.
Lisztezett deszkán külön-külön mindkét gombócot fél cm vastagra kinyújtottam, kiszaggattam, sütőpapíros tepsire tettem. 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-15 perc alatt sültek meg.
Amikor kihűltek, 2-2 különböző színű korongot savanykás lekvárral összeragasztottam.
És hogy mitől legényfogó? hát ez sosem derült ki igazán, de családi legendák szerint az anyák mindig megsütötték, ha a lányok számára férjnek alkalmas fiú tűnt fel a láthatáron :)
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
20 dkg zsír(!)
25 dkg kristálycukor
2 egész tojás
1 zacskó sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
2 lapos evőkanál kakaópor
csipet só
A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót összekevertem, a zsírral összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat és a vaníliát, összedolgoztam. Két részre osztottam, az egyikhez hozzágyúrtam a kakaóport, fél órára hűtőbe tettem.
Lisztezett deszkán külön-külön mindkét gombócot fél cm vastagra kinyújtottam, kiszaggattam, sütőpapíros tepsire tettem. 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-15 perc alatt sültek meg.
Amikor kihűltek, 2-2 különböző színű korongot savanykás lekvárral összeragasztottam.
És hogy mitől legényfogó? hát ez sosem derült ki igazán, de családi legendák szerint az anyák mindig megsütötték, ha a lányok számára férjnek alkalmas fiú tűnt fel a láthatáron :)
Nagyon guszta
VálaszTörlésHű de régen sütöttem már...:) Nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésJól néz ki, nagyon!:) Úgy beleharapnék...
VálaszTörlésÉn is nagyon beleharapnék,szeretem az ilyen sütiket!
VálaszTörlésPedig nem vagyok legény........:-)
Ilyet a nagyi is készített...nagyon jól néznek ki!
VálaszTörlésEzt a sütit imádom!!!!!
VálaszTörlésKöszönöm mindannyiótoknak:)
VálaszTörlésNagyon guszta!!!Az én anyukám is sokat sütött ilyen finomságot és mindig zsírral, mert attól lesz finom omlós a tészta.
VálaszTörlésGizi, köszi, egyetértek:)
VálaszTörlésHa ez igazi nagyi recept, akkor a zsíros változatot elmentettem. Ezeket betegesen gyűjtöm! :D
VálaszTörlésEnnél finomabbak nincsenek!
Raindrop, ez pontosan az, aminek mondod, ezt örököltem a nagyiktól! Mondjuk nem csak az én mamám sütötte, hanem sok másé is (régen nem volt ennyiféle recept, mint manapság), de ezeket szoktam a családi receptek közé sorolni.
VálaszTörlés