2010. május 19.

Egy kis kínai tészta


Nagyon régen főztem már kínait, pedig szeretjük. Volt egy kis maradék darált húsom, ez jutott eszembe; nem tartottam magamat recepthez, hanem próbáltam azokat a fűszereket használni, amit a hasonló ennivalókhoz szoktam. Ez sült ki belőle, igazán finom volt!

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg darált hús
2 kicsit fejesebb zöldhagyma némi zöld szárával együtt, külön vékonyra szeletelve
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál száraz sherry
1 teáskanál méz
chilipaprika por
kevés só
frissen őrölt bors
1 púpos teáskanál étkezési keményítő
kb. 1 dl víz

20 dkg spagetti

Felforrósított olajon a húst átpirítottam. Hozzátettem a hagyma fehér részét, majd pár perc kavargatás után a fokhagymát. Picit megsóztam, bővebben borsoztam, rászórtam a chilit - én elég sokat, de ez nyilván ízlés kérdése -, majd felengedtem vízzel. Beleöntöttem a szójaszószt, a sherryt és a mézet, lefedtem, majd a hús puhulásáig kis lángon pároltam. Mikor készen volt, rászórtam a keményítőt, valamint nekem kellett még hozzá egy pici víz is, hogy hígabb mártás sűrűségű legyen. Mikor elzártam a hőt alatta, rászórtam a zöldhagyma szárának nagyobb részét, belekevertem.

Közben megfőztem a spagettit, majd a kész szósszal összekevertem. A tányéron megszórtuk a maradék zöldhagyma szárral.

2 megjegyzés: