2010. május 25.

Morzsás-zöldfűszeres gomba


Ez a recept a Kifőztük újság 2. számában jelent meg, amely még letölthető innen, a másik két számmal együtt. Akinek még nincs meg, higgye el, érdemes! Ingyenes és sok jó, kipróbált receptet tartalmaznak.

Ez egy egyszerű, bármelyik évszakban elkészíthető étel, igazán finommá a zöldfűszeres morzsa teszi.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg csiperkegomba
2 szikkadt zsemle vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyér
10 dkg reszelt sajt
(olíva)olaj
1 nagy csokor friss vagy 1 lapos evőkanál szárított petrezselyemzöld
2 szál friss vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
néhány szál friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű

frissen őrölt bors

a körethez:

4 nagy krumpli tetszőleges hasábokra vágva

bors
csípős pirospaprika
olaj

Először is kerestem 2 olyan tepsit vagy jénai edényt, amelyik elfért egymás mellett a sütőben. A gombának elég egy kisebb méretű, a krumplihoz érdemes a lehető legnagyobbat választani, ami mellé fér.

A zöldfűszereket apróra vágtam, a zsemléket aprítógépben (de kézzel is lehet) durvára morzsásítottam. Az apróbb gombákat egyben hagytam, a nagyokat 4-6 felé daraboltam.

A főzést a körettel kezdtem. Vizet forraltam, sót szórtam bele, a krumplit 8-10 percig főztem. Puhuljon, de ne essen szét! Mikor készen volt, egy sütőpapírral bélelt tepsi alján elterítettem, sóztam, borsoztam, szórtam rá egy kis (csípős) pirospaprikát is. Összeráztam, 200-220 fokos sütőbe tettem, időnként megrázogattam.

Közben felforrósított olajon teflonos serpenyőben a gombát részletekben – egyszerre annyit, amennyi egy sorban kényelmesen elfért az edényben – átsütöttem minden oldalukon. Egy kisebb tepsibe öntöttem az olajával együtt, ekkor sóztam, borsoztam.
A serpenyőbe megint olajat forrósítottam, a fűszereket néhány kavarással megfuttattam benne, hozzátettem a morzsát, pár percig pirítottam benne, kicsi sóval, borssal ízesítettem. Mikor készen volt, a gomba tetején elosztottam, rászórtam a sajtot. Betettem a sütőbe a krumpli mellé sülni.

A gombának kb. 20 perc kell a sütőben, a krumplinak nagyjából 35-40 perc, így nagy eséllyel együtt lesz készen a főétel és a köret.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik és guszta

    VálaszTörlés
  2. Imádom a gombás ételeket. Ezt biztos mennyei lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Kata.
    én nem szeretem a gombát, egy gyerekorri trauma miatt de, jól néz ki.Szép napot puszi

    VálaszTörlés
  4. Bianka, Ami köszi!

    Ré, szerintem pl. spárgával is ki lehetne próbálni, legfeljebb krumpli akkor nem kell hozzá.

    VálaszTörlés