Ez a recept a Kifőztük újság 3. számában jelent meg, ahol megint készítettem halas ételt is. Az újságot letölthetitek még innen, érdemes, mert sok jó recept van benne!
Nálunk otthon szabály, hogy a hal feje feje soha nem kerülhet bele az ételbe, a férjem ki nem állhatja. Ráadásul mindig ő pucolja a halat, tehát nincs apelláta! Ha valakinek nincsenek ilyen fóbiái, akkor azzal együtt is meg lehet sütni.
A süllő egyébként a citrommal, a vajjal és a fokhagymával nagyon kellemes ízharmóniát alkotott, érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett!
Hozzávalók 4 személyre:
kb. 1,2 kg-os élősúlyú süllő megtisztítva
8 dkg puha vaj
6-8 gerezd zúzott fokhagyma
só
bors
1,5 dl száraz fehérbor
80 dkg krumpli
1 citrom darabokra vágva
+vaj a tepsi kikenéséhez
petrezselyemzöld a tálaláshoz
A krumplit megpucoltam, hasábokra vágva sós vízben előfőztem 6-8 perc alatt. Egy akkora tepsit, amekkorába a hal belefér, kivajaztam.
A halat mindkét oldalán, több helyen kicsit mélyebben bevágtam, kívül-belül megsóztam, megborsoztam. A vajat és a fokhagymát villával összedolgoztam, 2/3-ad részét a hasába és az oldalán a vájatokba beletömködtem.
A tepsi közepébe fektettem a halat, köré borítottam az előfőzött krumplit, amit szintén sóztam, borsoztam. A citrom felét kicsavartam, főleg a halra, de kicsit a krumplira is, a másik felét kisebb darabokra vágva a krumpli közé tettem. A maradék vajat a tetejére morzsáltam, a bort aláöntöttem, a tepsit alufóliával lefedtem.
180-200 fokos előmelegített sütőbe tettem, kb. 20 percig így sütöttem. Amikor a hal és a krumpli puha volt, akkor még fólia nélkül kicsit nagyobb hőfokon rápirítottam, hogy a halnak szép színe legyen.
Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórtam.
Nálunk otthon szabály, hogy a hal feje feje soha nem kerülhet bele az ételbe, a férjem ki nem állhatja. Ráadásul mindig ő pucolja a halat, tehát nincs apelláta! Ha valakinek nincsenek ilyen fóbiái, akkor azzal együtt is meg lehet sütni.
A süllő egyébként a citrommal, a vajjal és a fokhagymával nagyon kellemes ízharmóniát alkotott, érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett!
Hozzávalók 4 személyre:
kb. 1,2 kg-os élősúlyú süllő megtisztítva
8 dkg puha vaj
6-8 gerezd zúzott fokhagyma
só
bors
1,5 dl száraz fehérbor
80 dkg krumpli
1 citrom darabokra vágva
+vaj a tepsi kikenéséhez
petrezselyemzöld a tálaláshoz
A krumplit megpucoltam, hasábokra vágva sós vízben előfőztem 6-8 perc alatt. Egy akkora tepsit, amekkorába a hal belefér, kivajaztam.
A halat mindkét oldalán, több helyen kicsit mélyebben bevágtam, kívül-belül megsóztam, megborsoztam. A vajat és a fokhagymát villával összedolgoztam, 2/3-ad részét a hasába és az oldalán a vájatokba beletömködtem.
A tepsi közepébe fektettem a halat, köré borítottam az előfőzött krumplit, amit szintén sóztam, borsoztam. A citrom felét kicsavartam, főleg a halra, de kicsit a krumplira is, a másik felét kisebb darabokra vágva a krumpli közé tettem. A maradék vajat a tetejére morzsáltam, a bort aláöntöttem, a tepsit alufóliával lefedtem.
180-200 fokos előmelegített sütőbe tettem, kb. 20 percig így sütöttem. Amikor a hal és a krumpli puha volt, akkor még fólia nélkül kicsit nagyobb hőfokon rápirítottam, hogy a halnak szép színe legyen.
Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórtam.
Mivel halimádó vagyok, (enni is meg fogni is)nem bírtam elmenni e recept mellett nagy nyelések közepette. Most már csak az alapanyaggal, a süllővel kell egyezkednem, hogy mikor lesz hajlandó a te recepted szerinti elkészítési módra, rendelkezésemre állni.
VálaszTörlésIvan, nekem úgy rémlik, hogy talán már lejárt a tilalom, lehet egyezkedni a halakkal:) nekem a mélyhűtőből voltak, majd most kell valahonnan megint szerezzek (nekem a bolt játszik), mert nagyon finom fajta.
VálaszTörlésSzerintem ezer éve nem ettem süllőt, ez nagggyon guszta!:-))
VálaszTörlésMennyei, halat hallal :)
VálaszTörlésKedves Kata! Ha emellé dobok egy kis kovászolt káposztát, jó lehet?
VálaszTörlésAz recepted nagyon tetszik!
VálaszTörlésNem tudom, törölte-e a korábbi bejegyzést, valamit elnyomkodtam. Azt szerettem volna kérdezni, hogy emellé dobhatok-e Szerinted egy kis kovászolt káposztát.
VálaszTörlésViktória, szerintem remek ötlet, én úgy csinálnám, hogy külön legyem a krumpli a tepsi egyik részén, és külön a káposzta a maradék helyen. Hmmmm....megindult a nyálelválasztásom, biztosan finom lesz :)
VálaszTörlésViktória, én minden üzenetet láttam, te is látod a választ? :)
VálaszTörlésIgen. Akkor csak én bénáztam. Bocsi! 😆
TörlésEgy-egy szál friss rozmaringot tettem a hasába és a tetejére is, szerintem dobott rajta! Mindenesetre a recept kiváló! Köszönet érte!
VálaszTörlésCsodásan sikerült! Köszi😊😀😁
VálaszTörlésÖrülök a sikereteknek :)
VálaszTörlésNa holnap lemegyek és fogok is egy példányt(remélem sikerül)hétvégén megsütöm igy!
VálaszTörlés🙂
VálaszTörlésÓrák óta receptet keresek,de szerintem ez nyert. Karácsonyi fogás lesz, remélem az asszony is rábólint...igaz én készitem....de hát na😂
VálaszTörlés:-D
VálaszTörlésKata nagyon finom ma sütöttem meg a süllőt
VálaszTörlésNagyon örülök, egészségedre! 🙂
Törlés