2010. május 29.

Süllő sütőben sütve


Ez a recept a Kifőztük újság 3. számában jelent meg, ahol megint készítettem halas ételt is. Az újságot letölthetitek még innen, érdemes, mert sok jó recept van benne!

Nálunk otthon szabály, hogy a hal feje feje soha nem kerülhet bele az ételbe, a férjem ki nem állhatja. Ráadásul mindig ő pucolja a halat, tehát nincs apelláta! Ha valakinek nincsenek ilyen fóbiái, akkor azzal együtt is meg lehet sütni.
A süllő egyébként a citrommal, a vajjal és a fokhagymával nagyon kellemes ízharmóniát alkotott, érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett!

Hozzávalók 4 személyre:

kb. 1,2 kg-os élősúlyú süllő megtisztítva
8 dkg puha vaj
6-8 gerezd zúzott fokhagyma

bors
1,5 dl száraz fehérbor
80 dkg krumpli
1 citrom darabokra vágva

+vaj a tepsi kikenéséhez
petrezselyemzöld a tálaláshoz

A krumplit megpucoltam, hasábokra vágva sós vízben előfőztem 6-8 perc alatt. Egy akkora tepsit, amekkorába a hal belefér, kivajaztam.
A halat mindkét oldalán, több helyen kicsit mélyebben bevágtam, kívül-belül megsóztam, megborsoztam. A vajat és a fokhagymát villával összedolgoztam, 2/3-ad részét a hasába és az oldalán a vájatokba beletömködtem.
A tepsi közepébe fektettem a halat, köré borítottam az előfőzött krumplit, amit szintén sóztam, borsoztam. A citrom felét kicsavartam, főleg a halra, de kicsit a krumplira is, a másik felét kisebb darabokra vágva a krumpli közé tettem. A maradék vajat a tetejére morzsáltam, a bort aláöntöttem, a tepsit alufóliával lefedtem.
180-200 fokos előmelegített sütőbe tettem, kb. 20 percig így sütöttem. Amikor a hal és a krumpli puha volt, akkor még fólia nélkül kicsit nagyobb hőfokon rápirítottam, hogy a halnak szép színe legyen.

Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórtam.

19 megjegyzés:

  1. Mivel halimádó vagyok, (enni is meg fogni is)nem bírtam elmenni e recept mellett nagy nyelések közepette. Most már csak az alapanyaggal, a süllővel kell egyezkednem, hogy mikor lesz hajlandó a te recepted szerinti elkészítési módra, rendelkezésemre állni.

    VálaszTörlés
  2. Ivan, nekem úgy rémlik, hogy talán már lejárt a tilalom, lehet egyezkedni a halakkal:) nekem a mélyhűtőből voltak, majd most kell valahonnan megint szerezzek (nekem a bolt játszik), mert nagyon finom fajta.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ezer éve nem ettem süllőt, ez nagggyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kata! Ha emellé dobok egy kis kovászolt káposztát, jó lehet?

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, törölte-e a korábbi bejegyzést, valamit elnyomkodtam. Azt szerettem volna kérdezni, hogy emellé dobhatok-e Szerinted egy kis kovászolt káposztát.

    VálaszTörlés
  6. Viktória, szerintem remek ötlet, én úgy csinálnám, hogy külön legyem a krumpli a tepsi egyik részén, és külön a káposzta a maradék helyen. Hmmmm....megindult a nyálelválasztásom, biztosan finom lesz :)

    VálaszTörlés
  7. Viktória, én minden üzenetet láttam, te is látod a választ? :)

    VálaszTörlés
  8. Egy-egy szál friss rozmaringot tettem a hasába és a tetejére is, szerintem dobott rajta! Mindenesetre a recept kiváló! Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  9. Csodásan sikerült! Köszi😊😀😁

    VálaszTörlés
  10. Na holnap lemegyek és fogok is egy példányt(remélem sikerül)hétvégén megsütöm igy!

    VálaszTörlés
  11. Órák óta receptet keresek,de szerintem ez nyert. Karácsonyi fogás lesz, remélem az asszony is rábólint...igaz én készitem....de hát na😂

    VálaszTörlés
  12. Kata nagyon finom ma sütöttem meg a süllőt

    VálaszTörlés