Túltermelési válság van tárkonyból a kertünkben. Tavaly kaptam 3 tövet, mostanra úgy kinőtte magát, hogy van vagy 8-10 tő, embermagasságban:) Muszáj valamit kezdeni vele, mert hiába szárítom meg, akkor sem használjuk el. Kis kutatómunkát végeztem felhasználás-ügyileg, elég hamar megtaláltam az ötletet Km konyhájában. Miután nekem darált húsom volt már a konyhapulton, ezért abból készült ízében hasonló Sylvia receptjéhez képest.
Magam is meglepődtem, hogy milyen finom volt!
Hozzávalók:
40 dkg darált (pulyka)hús
2 evőkanál olaj
1 kis fej hagyma apróra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál sűrű paradicsomlé (vagy 2 nagyobb összevágott paradicsom)
1,5 dkg apróra vágott friss tárkonylevél
1-2 teáskanál citromlé
(kevés chilipaprika)
25 dkg spagetti
Az olajat felforrósítottam, beledobtam a darált húst, fehéredésig kevergettem, majd megborsoztam. Beletettem a hagymát és a fokhagymát, megsóztam, kicsi vizet öntöttem alá, lefedtem és puhára pároltam.
Közben vizet tettem fel, megfőztem benne a spagettit.
A puha húsra öntöttem a paradicsomot, néhány perc múlva a tárkonyt is, majd elzártam alatta a lángot. Hozzátettem a tésztát, ezzel készen is volt.
A tányéron még megszórtuk egy kis csípős chilivel.
Magam is meglepődtem, hogy milyen finom volt!
Hozzávalók:
40 dkg darált (pulyka)hús
2 evőkanál olaj
1 kis fej hagyma apróra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál sűrű paradicsomlé (vagy 2 nagyobb összevágott paradicsom)
1,5 dkg apróra vágott friss tárkonylevél
1-2 teáskanál citromlé
(kevés chilipaprika)
25 dkg spagetti
Az olajat felforrósítottam, beledobtam a darált húst, fehéredésig kevergettem, majd megborsoztam. Beletettem a hagymát és a fokhagymát, megsóztam, kicsi vizet öntöttem alá, lefedtem és puhára pároltam.
Közben vizet tettem fel, megfőztem benne a spagettit.
A puha húsra öntöttem a paradicsomot, néhány perc múlva a tárkonyt is, majd elzártam alatta a lángot. Hozzátettem a tésztát, ezzel készen is volt.
A tányéron még megszórtuk egy kis csípős chilivel.
A képen látható (kettéhajtott) tárkony fele kellett a 1,5 dkg levélmennyiséghez.
Nagyon finom lehet. Igazán guszta
VálaszTörlésKata!Tárkonyos ecet vagy sós lében eltett???:)) Kicsit irigykedek a tárkony miatt. Nekem csak cserépben vannak fűszernövények - tárkony viszont nincs - és az északi fekvésű erkélyen ki vannak téve az időjárás szeszélyének....nem mindig élik túl....A tészta nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésBianka köszi!
VálaszTörlésTündér, csak úgy a friss tárkony, ahogy letörtem kint a kertben. De most ötletet adtál, hogy mit csináljak vele, nem is jutott eszembe.
Szerintem egyébként nagyon tűri a viszontagságokat, elfoglalná a pici kertemet, ha hagynám:)
Jaj, de szeretem a tárkonyt, nagyon szupi ötlet, még így nem próbáltam!:-))
VálaszTörlésDe irinyellek a sok tárkonyért,folyamatosan tárkonyt szeretnék venni és nem kaptam, nagyon finom lehetett ez a tészta. Úgy sajnálom, hogy lecsúsztam a VKF-ről, de nem sokat főzögettem korábban, mert jól elvágtam az újjamat:((, de már alakul:) Nagyon szuperek lettek az összefoglalók!
VálaszTörlésSzia Kata!
VálaszTörlésGratulálok a VKF-hez, remek volt a téma, nagyon jó volt olvasni az összefoglalót. :)
Ebből a tésztából pedig kérek.
Kár, hogy alig kapok igazi tárkonyt pedig nagyon szeretem...
Andi, nekem is ez volt az első:)
VálaszTörlésÍSZ, én meg az ujjadat sajnálom, remélem, mér meggyógyultál! Köszi a dicséretet!
Raindrop, köszi neked is! Kár, hogy nem tudok neked tárkonyt adni:(