Régóta kísérletezek ezzel a süteménnyel. Anyósom sütötte régen, nagyon-nagyon finom volt, alig lehetett abbahagyni, ha elkezdte az ember enni. Azután egyszer csak nem sütötte már, és ha kérdeztem, hogy mi a receptje, nem tudott mennyiségeket mondani.
Most végre, több kísérlet után megszületett (sőt, időnként változik, ha még tudok valamit hozzátenni :)) az a változat, amire már azt lehetett mondani, hogy nagyon közel vagyok az eredetihez. Le is írom, egyrészt mert igazán finom volt, másrészt hogy el ne felejtődjön:)
Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:
20 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1-1,5 dl tej
1 evőkanál olaj
1 csipet só
2 dkg cukor + pici az élesztőhöz
1 tojássárgája
a túrós réteghez:
70-75 dkg túró
3 egész tojás + 2 tojásfehérje
7,5 +7,5 dkg cukor
7,5 dkg vaj vagy margarin
1,5 dl tejföl
reszelt citromhéj
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál porcukor
a tepsihez: zsír és liszt
a szóráshoz: porcukor
Először a kelt tésztát készítettem el.
1 dl langyos tejbe pici cukrot szórtam, beletettem az élesztőt, felfuttattam. A liszthez adtam a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, az olajat, megdagasztattam a gépemmel, majd még annyi tejet adtam hozzám, hogy közepesen puha kelt tésztát kapjak (nekem még fél dl kellett hozzá). Letakartam, duplájára kelni hagytam.
A töltelékhez a tojások fehérjét (5 db) felvertem 7,5 dkg kristálycukorral. A túrót alaposan összekevertem a margarinnal, a másik 7,5 dkg cukorral, a tojássárgákkal, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a zsemlemorzsával. Amikor egynemű volt, óvatosan belekavartam a fehérjehabot.
A tepsit kizsíroztam, kiliszteztem. A sütőt 180 fokos légkeverésre állítottam. A tésztát méretre nyújtottam, a tepsibe helyeztem. Rátettem a túrós krémet, majd a meleg sütőben kb. 30 percig sütöttem, míg majdnem teljesen átsült a tészta és a töltelék is. Akkor kivettem, és megkentem a tojássárga, a cukor és a tejföl keverékével, majd visszatettem még 10-15 percre, hogy a teteje szép pirosra sülhessen.
Rácson hagytam hűlni. Mielőtt ettük, a tetejét megporcukroztam. Langyosan és hidegen is nagyon finom.
(A recept a 2013/4-es Kifőztük magazinban is megjelent. Akkor, és az azóta eltelt időben is többször javítgattam, azt hiszem, ez már a végleges; igaz, a cukrot azóta nyírfacukorra cseréltem benne, de az nyilván tetszőleges, ki mit használ édesítésre.)
Most végre, több kísérlet után megszületett (sőt, időnként változik, ha még tudok valamit hozzátenni :)) az a változat, amire már azt lehetett mondani, hogy nagyon közel vagyok az eredetihez. Le is írom, egyrészt mert igazán finom volt, másrészt hogy el ne felejtődjön:)
Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:
20 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1-1,5 dl tej
1 evőkanál olaj
1 csipet só
2 dkg cukor + pici az élesztőhöz
1 tojássárgája
a túrós réteghez:
70-75 dkg túró
3 egész tojás + 2 tojásfehérje
7,5 +7,5 dkg cukor
7,5 dkg vaj vagy margarin
1,5 dl tejföl
reszelt citromhéj
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál porcukor
a tepsihez: zsír és liszt
a szóráshoz: porcukor
Először a kelt tésztát készítettem el.
1 dl langyos tejbe pici cukrot szórtam, beletettem az élesztőt, felfuttattam. A liszthez adtam a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, az olajat, megdagasztattam a gépemmel, majd még annyi tejet adtam hozzám, hogy közepesen puha kelt tésztát kapjak (nekem még fél dl kellett hozzá). Letakartam, duplájára kelni hagytam.
A töltelékhez a tojások fehérjét (5 db) felvertem 7,5 dkg kristálycukorral. A túrót alaposan összekevertem a margarinnal, a másik 7,5 dkg cukorral, a tojássárgákkal, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a zsemlemorzsával. Amikor egynemű volt, óvatosan belekavartam a fehérjehabot.
A tepsit kizsíroztam, kiliszteztem. A sütőt 180 fokos légkeverésre állítottam. A tésztát méretre nyújtottam, a tepsibe helyeztem. Rátettem a túrós krémet, majd a meleg sütőben kb. 30 percig sütöttem, míg majdnem teljesen átsült a tészta és a töltelék is. Akkor kivettem, és megkentem a tojássárga, a cukor és a tejföl keverékével, majd visszatettem még 10-15 percre, hogy a teteje szép pirosra sülhessen.
Rácson hagytam hűlni. Mielőtt ettük, a tetejét megporcukroztam. Langyosan és hidegen is nagyon finom.
(A recept a 2013/4-es Kifőztük magazinban is megjelent. Akkor, és az azóta eltelt időben is többször javítgattam, azt hiszem, ez már a végleges; igaz, a cukrot azóta nyírfacukorra cseréltem benne, de az nyilván tetszőleges, ki mit használ édesítésre.)
Csúcs, gartulálok, isteni mű :)
VálaszTörlésSzia Kata. :)
VálaszTörlésNagyon jól tetted hogy leírtad :)) nagyon guszta!!
Eeeez igen :)
VálaszTörlésNagyon gusztusos!
Guszta nagyon, szívesen ennék belőle!
VálaszTörlésNagyon fincsi lehet, ezer éve nem ettem én sem!:-))
VálaszTörlésHú de jól néz ki.
VálaszTörlésSzerintem fél tepsiig meg sem állnék. :)
Raindrop ! Én meg besegítek a másik felébe. Feltéve, ha van még, merthogy nagyon-nagyon guszta.
VálaszTörlésKata! nem tudtam elképzelni, milyen az a "kettős" turós süti, mire kiderült, hogy megkéne törölni a szemügémet :)) Most már tisztán látom, hogy kőttes :))
Bianka, köszi!
VálaszTörlésRéka, próbáld ki, nagyon finom:)
Livi, Ottis, Andi, köszi:)
Raindrop, elhiheted, tényleg nem könnyű abbahagyni, gyakori vendég lesz, azt hiszem.
Viki:)) így nevezték, így hát én is ezt a nevet adtam neki... jót nevettem, szoktam én is így olvasni:)
Gyönyörű!!! Köszönet érte Neked és Anyósodnak is!:-)
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Szuper jó recept, az anyukám is nagyon sokszor sütötte, éppen így. Nem is tudom miért feledkeztem meg róla. Köszi hogy eszembe juttattad.:)
VálaszTörlésLatsia, nincs mit:)
VálaszTörlésGizi, kár, hogy nem írtál róla, néhány tepsi próbálkozással kevesebb lett volna; igaz, mindegyik elfogyott:)
Szia :)
VálaszTörlésIgen kifogom próbálni. :))
Igen ez nagyon finom, szerinted meggy-cseresznye töltelékkel nem lehetne megcsinálni??
VálaszTörlés50 dkg meggy
2 toj.sárgája 5 dkg vajjal habosra,5 dkg cukorral is,fehérjék habbá hozzákeverve, bele a gyümölcsöt is.Zsemlemorzsát vagy a tésztára szórni, vagy óvatosan belekeverni, hogy felszívja a felesleges nedveket.Fahéjjal is meghinteni, úgy a tésztára és sütni.Ki fogom próbálni, csak kíváncsi vagyok a véleményedre???Szerintem az is jól hangzana, hogy meggyes kőttes.Majd meglátjuk.
A túrós csodaszép lett és a képen is látszik, hogy finom.