Ez a recept is a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg. A receptről fázisképek is találhatók az újságban, ami az oldalról regisztráció után még mindig ingyenesen letölthető, a régebbi számokkal együtt.
A rácponty hagyományos magyar egytálétel, több módon készítik, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a rétegezés sorrendjében van eltérés. Én most a tetejére tettem a halat, mert utoljára így ettem egy étteremben, de lehet az alsó krumpli rétegre vagy akár a „lecsós” zöldségek közé-fölé is pakolni. Szabad a választás!
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg krumpli, lehetőleg kisebb, egyforma darabok
80 dkg pontyfilé szelet
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagyobb zöldpaprika
3-4 paradicsom
5 dl tejföl
1 kanál olaj
5 dkg szalonna
só
bors
zsiradék a tepsi kikenéséhez
A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, ha kihűlt, megtisztítjuk. A vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot vékony karikára vágjuk.
Mély tepsit vagy egy nagyobb tűzálló tálat kizsírozunk. A krumpli felét az edény aljába szeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a hagymaszeleteket és a paprikát, ismét sózunk. Erre jönnek a paradicsomszeletek, szintén sózva és borsozva. Rátesszük a maradék krumplit felkarikázva, sóval, borssal ízesítve.
A halszeleteket megsózzuk és a tetejére helyezzük.
A tejfölbe belekeverjük az olajat és az egész rakomány tetejére öntjük. Rátesszük a szalonnaszeleteket, alufóliával vagy az edény fedelével letakarjuk.
200 fokos sütőben 25-30 percig pároljuk, majd fólia nélkül megpirítjuk a tetejét.
A rácponty hagyományos magyar egytálétel, több módon készítik, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a rétegezés sorrendjében van eltérés. Én most a tetejére tettem a halat, mert utoljára így ettem egy étteremben, de lehet az alsó krumpli rétegre vagy akár a „lecsós” zöldségek közé-fölé is pakolni. Szabad a választás!
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg krumpli, lehetőleg kisebb, egyforma darabok
80 dkg pontyfilé szelet
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagyobb zöldpaprika
3-4 paradicsom
5 dl tejföl
1 kanál olaj
5 dkg szalonna
só
bors
zsiradék a tepsi kikenéséhez
A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, ha kihűlt, megtisztítjuk. A vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot vékony karikára vágjuk.
Mély tepsit vagy egy nagyobb tűzálló tálat kizsírozunk. A krumpli felét az edény aljába szeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a hagymaszeleteket és a paprikát, ismét sózunk. Erre jönnek a paradicsomszeletek, szintén sózva és borsozva. Rátesszük a maradék krumplit felkarikázva, sóval, borssal ízesítve.
A halszeleteket megsózzuk és a tetejére helyezzük.
A tejfölbe belekeverjük az olajat és az egész rakomány tetejére öntjük. Rátesszük a szalonnaszeleteket, alufóliával vagy az edény fedelével letakarjuk.
200 fokos sütőben 25-30 percig pároljuk, majd fólia nélkül megpirítjuk a tetejét.
Szerintem a krumpli előfőzés nélkül is meglesz ennyi idő alatt. Itt Görögországban is szoktunk ilyesmit csak természetesen tejföl és szalonna nélkül:) Adtál egy újabb ötletet, köszi! A Blogomban válaszoltam neked, de akkor itt is: az emailcímem evia.greece@yahoo.com
VálaszTörlésÁgni, szeretettel köszöntelek az olvasóim között:)
VálaszTörlésTapasztalataim szerint a mi krumplijainknak még fólia alatt is kell kb. 1 óra, mire elkészülnek, ezért nem merek kockáztatni; persze függ a krumpli fajtájától és minőségétől. Ha valaki úgy látja, megteheti, hogy nyersen rakja bele.
Ja, és voltam "nálad", köszi a címet, jövőre lesz aktuális megint (remélem legalábbis...)
VálaszTörlésNagyon finom lehet, igazán guszta
VálaszTörlésKata
VálaszTörlésÉreztem, hogy hamarosan megjelensz egy halétellel.
Mivel az idén nyáron jó volt a "fogás", így most minden halétel recepre "rámegyek," vedd úgy, hogy a közeljövöben ez az elkészítési mód lesz kipróbálva.
Bianka, köszi!:)
VálaszTörlésIván, állok elébe;) tudod, majdnem minden héten eszünk mi is halat, csak sokszor ismétlés van, meg előfordul, hogy nem jut el a fényképezésig... Szerintem jön majd még hal.