Nem tudom, másfelé mi a helyzet, de nálunk az idén a gyümölcsök - nyilván csapadék, nedvesség híján - lepotyognak a földre, nagyjából még érés előtt. Ha nem figyelünk oda, akkor dobhatjuk ki őket, mert utána nagyon hamar meg is rohadnak:( Ez utóbbit megelőzendő, próbálom feldolgozni, menteni a menthetőt. Az egyébként nagyon jóízű nyári piros almából (meg a most érő zöldebből is) sok almalevet és almapürét készítettem, mondhatom, teljes sikerrel. Most az almalé recept kerül sorra, a recept eredetileg a szeptemberi Kifőztükben jelent meg. Ti letöltöttétek már ezt a számot? én igen!:)
Még néhány gondolat: a recept írásakor mértem egyedül a mennyiségeket, egyébként szemre és ízlelésre készítem. Ma pl. vegyes lé készült, kevés körtéből és több almából, ezt kevésbé kellett cukrozni, mert a körténk nagyon édes. Tehát aki hasonló cipőben jár, romlanának a gyümölcsök, ne tétovázzon, mert gyakorlatilag olyan pici pénzből lehet isteni levet készíteni, hogy hihetetlen; és ízben a bolti a poros nyomába sem léphet! jah, és szerintem érdemes kevesebbhez is hozzáfogni, a mai adag 3 liter lett, most a dunsztban csücsülnek az üvegek.
A legtöbb idő és munka a gyümölcs hámozása, a többi tényleg gyerekjáték, az eredmény pedig fenomenális! Próbáljátok ki, kíváncsi vagyok a véleményetekre!
Hozzávalók 4-5 l ivóléhez
2,5 kg alma
25-35 dkg cukor
2,5-3 l víz
1 csapott teáskanál citromsav
Az almákat hámozzuk, magházától megfosztjuk,
feldaraboljuk. Lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, míg az
alma meg nem puhul. Akkor botmixerrel péppé zúzzuk, majd felöntjük vízzel.
Egyszerre kevesebbet öntsünk bele, hogy igény szerinti sűrűségű legyen a lé; mi
hígabban kedveljük. (Utólag hígítva kevésbé lesz kellemes íze, akkor
valamennyivel édesebbre kell hagyni.) Beleszórunk 25 dkg cukrot, és
felforraljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még édesítjük. A citromsavval
együtt még 1-2 percig forraljuk, majd alaposan kimosott üvegekbe szedjük, és
lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp: ezzel a módszerrel körtelevet is
készíthetünk. Akár hullott gyümölcs is felhasználható, a hasznos gyümölcshús súlya
ehhez a mennyiséghez kb. 2-2,1kg legyen.
KEdves Kata, ez az ivólé meddig tartható el? Köszi,
VálaszTörlésAgatha
Köszönöm a receptet, máris elvittem. Szeretjük a gyümölcsleveket! Guszta!
VálaszTörlésezt én is viszem, mert sok az almánk (is) :)
VálaszTörlésAgatha, őszintén megvallva, konkrétan nem tudom... de ha arra gondolok, hogy a paradicsomlé ugyanígy felfőzve, tartósítószer nélkül 1-2 évig is eláll, akkor mindenképpen azt mondom, ez is eláll addig, ha a higiéniai szabályokat betartjuk. Ráadásul a citromsav tartósít is. De szerintem nem lesz annyi ideje a lének, gyorsan fogy;))
VálaszTörlésLányok, kíváncsi leszek a véleményetekre!
OK, köszi! Mindenképp kipróbálom! Sajnos nagy gyümölcspazarlóak vagyunk :-( úgyhogy ez a recept nekünk szól!
VálaszTörlésAgatha
Agatha, nemrég fogyott el az utolsó üveg ivólé, és örömmel jelentem, egy sem romlott el!:) És most kezdem gyártani a következő évi adagot:)
VálaszTörlésTetszik.ki fogom probálni a napokban.Szilvi
VálaszTörlésSzia Szilvia, remélem, ízleni fog nektek is!:)
VálaszTörlésOrulok, hogy ratalaltam erre a receptre.
VálaszTörlésKedves ismeretlen, örülök a visszajelzésnek :)
VálaszTörlésKedves Kata! Vajon édesítőszerrel is működik a recept?
VálaszTörlésKedves Orsi, igen, működnie kell, mert itt a cukor csak ízesítésre szolgál. A higiénia és a szárazdunszt tartósit. Sok sikert kívánok hozzá! 🙂
TörlésKöszönöm! Isteni finom!!! Bár végül cukorral készítettem...
TörlésMár 12 kg (pucolva) almából készen van! 😊
Orsi, hűha, nagyon ügyes vagy, örülök, hogy ízlik 🙂 Nálunk is van már néhány üveggel 😀
Törlés