2013. november 30.

Mogyorós szívecskék

A család nagy-nagy kedvence, anyukám szerintem több száz adagot sütött belőle életében, hol ilyen, hol olyan formában, és általában dió volt a tetején. A lányom kérése az volt, hogy ezt a süteményt feltétlenül készítsem el a lakodalmára, de szív alakban. Én meg arra gondoltam, hogy tegyük ünnepibbé, legyen mogyorós.

Megvolt, itt a bizonyíték:) A recept eredetileg a szeptemberi Kifőztük magazinban jelent meg. Karácsonyra is jó választás, hamarabb megsüthetjük, majd dobozba zárjuk.



Hozzávalók

50 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
1/2 zacskó sütőpor (6 g)
1 teáskanál vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
kevés tejföl
a tetejére:
1-2 felvert tojásfehérje
kb. 15 dkg durvára vágott mogyoró (vagy dió)
5 dkg kristálycukor
a kenéshez:
pikáns ízű lekvár (pl. sárgabarack, málna)

A lisztet összevegyítjük a cukrokkal, a sütőporral, a sóval, a citromhéjjal. Összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy összeálljon a tészta. Fél órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és szívecskéket szaggatunk belőle. A formák felének a közepét is kiszúrjuk. (A lehulló tésztadarabkákat összegyúrjuk, majd nyújtjuk és szaggatjuk.) A teli szívecskéket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A lyukas közepűek tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd a cukros mogyoróba mártjuk, és tepsire tesszük.
175 fokos, légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük, és hagyjuk kihűlni.
Végül lekvárral összeragasztjuk párban a teli és lyukas kekszeket. Lezárt dobozban sokáig eláll.

Tipp: könnyebb dolgozni a tésztával, ha nyújtás előtt kétfelé vesszük. Mindig csak az a gombóc legyen elöl, amelyikkel dolgozunk, a többit tartsuk felhasználásig hideg helyen. Ha kerek formát választunk, azzal könnyebb dolgozni, ez a szív forma kicsit macerásabb, de nagyon mutatós.

2013. november 4.

Fehércsokoládés-mogyorós pöfeteg

Citromhab-nál találtam a receptet, és örültem, mert volt egy kicsivel több fehér csoki a polcon, ami sürgős felhasználásra várt. Igaz, változtattam, mert volt őrölt mogyoró is, amit valamibe bele kellett tenni, így több legyet ütöttem egy csapásra:) Azért legközelebb még megturbózom azzal, hogy egész mogyorót pirítok, és azt durvára darálom; szerintem azzal még finomabb lesz! De az eredmény így is túlszárnyalta a reményeimet!:)



Hozzávalók

150 g fehér csokoládé
40 g vaj
2 tojás
60 g cukor
100 g (durvábbra) őrölt (pirított) mogyoró
210 g liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál málnapiros ételfesték (elmaradhat)

a hempergetéshez:
kristálycukor
porcukor


A csokoládét a vajjal összeolvasztjuk, majd néhány percet hűlni hagyjuk. Ezután csomómentesre keverjük a tojásokkal és az ételfestékkel. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a mogyorót, a cukrot és a sütőport.
A lisztes keveréket a csokoládés masszához adjuk, alaposan összedolgozzuk, és 1,5-2 órán át hideg helyen pihentetjük.
Gáztepsit sütőpapírral bélelünk (nekem picivel kisebb a sütőm, így nem fért el egy tepsin). A masszából kisebb diónyi gombócokat formázunk, és először kristálycukorba, majd porcukorba hempergetjük őket. A golyókat egymástól 5-6 cm távolságra a tepsire rakosgatjuk, majd légkeverésre állított 180 fokos sütőben 10-13 perc alatt megsütjük.

Ez a keksz ajándékba készült, mert nem diétás darab... Sajnos nem is hiszem, hogy át lehetne alakítani, mert cukormentes fehér csokit én még nem láttam.