2014. április 29.

Csirkemájragu spárgával

Egy nagyon régi, 3 évvel ezelőtti Kifőztükben volt ez a receptem, a blogra eddig nem került fel. És még van spárga a piacon, úgyhogy hajrá!:) Van egy hatalmas jó tulajdonsága: hamar készen van! Jah, és ha szénhidrát-csökkentett tésztát főzünk hozzá, akkor simán belefér egy cukordiétás ember menüjébe, úgy egy adag étel kb. 40 g szénhidrátot tartalmaz, normál tésztával kb. 53 g szénhidrát van benne, úgyhogy még így is majdnem rendben van. És ha tészta nélkül, 2 személyre kínáljuk, akkor igazi "low carb" étel lesz belőle, mindössze a zsírtartalom okozhat problémát annak, aki arra is figyel. 



Hozzávalók 4 személyre

50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
50 dkg zöld spárga
1 csomó újhagyma
5 kisebb retek
2 evőkanál olaj
1 evőkanálnyi vaj
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor vagy víz
só, őrölt bors, morzsolt majoránna
a körethez:
20 dkg hosszú metélt

Alaposan megtisztítjuk, és nagyságtól függően 2-3 darabra vágjuk a májat. Letörjük a spárgák fás végét; az ételhez csak a felső részeket használjuk, azokat 2-3 centis darabokra szeljük. Feldaraboljuk az újhagymát, négybe vágjuk a retket. Jó széles serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, pár perc alatt fehéredésig sütjük rajta a májat, majd szűrőkanállal tányérra szedjük. Megszórjuk frissen őrölt borssal, és morzsolunk rá majoránnát. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, beletesszük a retket és a spárgát. Néhány perc pirítás után felöntjük a borral, majd a tejszínnel is. Sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnát is szórunk bele, és lefedjük. Kis lángon kb. 15 percig pároljuk, amíg a spárga roppanósan puha nem lesz.
Közben megfőzzük a tésztát. Amikor a spárga kész, visszatesszük a szószba a májat, és az egészet összemelegítjük. A metélttel tálaljuk, szükség esetén a tányéron még sózzuk kissé a ragut.

2014. április 27.

Rozmaringos-fokhagymás csirkecomb

A Kifőztük április számából való, és ez is szénhidrátszegény étel. A pácolás miatt kissé több idő kell hozzá, de a várakozás óráit nem beleszámítva ez is pikk-pakk készen van.



Hozzávalók 4 személyre, 35 x 25 cm-es tepsihez

4 egész csirkecomb
6-8 vékonyabb sárgarépa
4-6 friss rozmaringág
6 gerezd fokhagyma
3 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 dl száraz fehérbor vagy víz
2-3 evőkanál (olíva)olaj

őrölt bors
1 kis csilipaprika

Az alaposan megtisztított, sóval és borssal ízesített csirkecombokat egy erősebb nejlonzacskóba helyezzük. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított csilipaprikát, hozzáöntjük a citromlét és az olajat. Bezárjuk a zacskót, jól összerázzuk a tartalmát, és néhány órára hűtőbe tesszük. (Pácolás közben is érdemes néhányszor átmozgatni a tasakot, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.) 
A combokat a páclével együtt a tepsibe borítjuk. Mellétesszük a répát, a rozmaringot, aláöntjük a bort, és az edényt fóliával lefedjük. Kb. 1/2 órát pároljuk az ételt, majd a fóliát levéve addig sütjük, amíg a hús piros nem lesz. Forrón tálaljuk.

Tipp: ha fér az edénybe, még több zöldséget tehetünk bele, de készíthetünk mellé zellerhasábot, akár tepsiben, kevés fűszeres olajjal átforgatva, vagy serpenyőben, bő olajban sütve. Aki nem diétázik, krumplipürét fogyaszthat mellé.