...kép nélkül, mert a nagy rohanás közepette egyszerűen eszembe sem jutott fényképezni, pedig jó nagy adag készült belőle! Meg aztán az elején még nem is tudtam, hogy ennyire finom lett. Mindössze annyi történt, hogy a szokásos ügymenet közben fennakadtam azon, hogy a vendégkonyhában, ahol ezt főztem, nem volt tej felengedni a "szószomat". Kétségbe azért nem estem, mert hűtő- és kamrakutatás közben megleltem a helyettesítőjét. Ilyenkor gondolja az ember lánya, hogy hamarabb is hiányozhatott volna, mert sokkal finomabb lett! Ide normál mennyiséget írok, ami 4 főre elegendő nálunk.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab (szerintem mindegy, milyen színű)
40 dkg darált hús (most pulyka volt)
1 dl rizs
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kisebb zöldpaprika
3 dl tejföl
1 + 2 ek olaj
3 dl paradicsomlé
3 kk pirospaprika
só, bors
Ráadás: 5 húsos szalonna szelet kakastaréjosra vágva
A zöldbabot megmostam, megpucoltam, feldaraboltam. A rizst szitában megmostam. A kétféle hagymát külön-külön apróra vágtam. A zöldpaprikákat félbevágtam, egészen vékony csíkokra szeleteltem.
A 2 ek olajon a vöröshagymát megpirítottam, rátettem a húst, fehéredésig kevertem. Beletettem a zöldpaprika csíkokat, sóztam, borsoztam, pirospaprikáztam. Ha szerencsénk van és a hús magától nem enged levet, egy kevés vizet aláöntve fedő alatt készre főzzük a fokhagymával együtt.
A rizst annyi kicsit sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főztem.
A zöldbabot sós vízben roppanós puhára főztem, leszűrtem.
A tejfölt összekevertem az 1 ek olajjal (ettől csak akkor szoktam eltérni, ha házi tejföl van otthon) és tej hiányában házi paradicsomlevet öntöttem hozzá, kevés só és bors is került bele.
Innen jött az összerakás; egy jénai tálat kizsíroztam, az aljára tettem a zöldbab felét. Rákerült egyenletesen szórva a rizs, majd erre a hús, a tetejére a bab másik fele. Ráöntöttem az öntetet, a tetejére kerültek a szalonnák. Forró sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütöttem.
Már a végén vagyunk a babszezonnak, télen majd vagy az üvegben eltett babból fog készülni és azt előfőzni sem kell hozzá, vagy pedig fagyasztottat vásárolok.
Egy variáció még: előfordult, hogy hús helyett néhány felkarikázott főtt tojás került bele, azzal is finom.
A 2 ek olajon a vöröshagymát megpirítottam, rátettem a húst, fehéredésig kevertem. Beletettem a zöldpaprika csíkokat, sóztam, borsoztam, pirospaprikáztam. Ha szerencsénk van és a hús magától nem enged levet, egy kevés vizet aláöntve fedő alatt készre főzzük a fokhagymával együtt.
A rizst annyi kicsit sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főztem.
A zöldbabot sós vízben roppanós puhára főztem, leszűrtem.
A tejfölt összekevertem az 1 ek olajjal (ettől csak akkor szoktam eltérni, ha házi tejföl van otthon) és tej hiányában házi paradicsomlevet öntöttem hozzá, kevés só és bors is került bele.
Innen jött az összerakás; egy jénai tálat kizsíroztam, az aljára tettem a zöldbab felét. Rákerült egyenletesen szórva a rizs, majd erre a hús, a tetejére a bab másik fele. Ráöntöttem az öntetet, a tetejére kerültek a szalonnák. Forró sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütöttem.
Már a végén vagyunk a babszezonnak, télen majd vagy az üvegben eltett babból fog készülni és azt előfőzni sem kell hozzá, vagy pedig fagyasztottat vásárolok.
Egy variáció még: előfordult, hogy hús helyett néhány felkarikázott főtt tojás került bele, azzal is finom.
A kép innen van.
13 megjegyzés:
Szia Kata!
Nagyon jól hangzik ez a recept!!! Paradicsomlével még soha nem hallottam. Most nagyokat nyelek itt.
Gizi, mondom, véletlen...vagy mégsem?:)
Kata!
Kép nélkül is szeretjük-én meg a nagylányom, no meg a férjem...Nálunk a 2 kicsi válogat, ők nagyon...De ez igen finom lehetett!!
Olyan jó kis házias ízeket raksz fel mostanában. Mindig csorgok itt......
Nézz be hozzám egy jó kis elgondolkoztató kérdésre.
Szia Kata:)
Benéztem hozzád, hogy hogy vagy és jó hétvégét kívánjak neked.:))puszi
Kakastaréj nélkül ugyan, de minden formában nagyon szeretjük! Tojással még nem raktam, jól hangzik, de volt, hogy hús helyett nagyobbra kockázott zöldségekkel raktam meg a babot :)
Trin, képzeld el, ezt az ételt a lányom kérte, aki régebben semmi ilyesféle ételt meg sem kóstolt volna...így aztán gondolom, mindenki fejlődőképes:)
Gabriella, köszi! Úgy gondolod, fordítsam én is meg a kérdést? Valószínűleg maradtak még a kérdést illetően szabad gondolataim, meglátom...
Ré, puszi neked is!...hihetetlenül zsúfolt hétvégém volt, most majd pihenek egy kicsit:)
Garffyka, a zöldséggel való lerakás izgalmas lehet, ki fogom próbálni alkalomadtán (azt viszont a lányom már nem fogja valószínűleg szeretni...).
Szia:) Nagyon jól teszed.. puszi
Tojással feltétlenül kipróbálom és a paradicsomlé nagyon jól hangzik. Nekem is van házi :-) ezzel lesz...
Köszi, hogy olvasóm lettél.
Szia Kata van meglepi neked nálam :) puszi
Szia Kata!
Kérlek nézzél be hozzám, vár ott rád valami!!
Kukk be hozzám, vár valami!:)
Nézz be hozzám is!
Megjegyzés küldése