2010. május 3.

Gesztenyepüré torta


Tényleg nagyon gesztenyés, egy elég kicsi tortában 3 csomag mirelit gesztenyemassza van. Okostojás blogjában tejszínes gesztenyekocka néven fut. Azt írja, hogy Latsia írta be egy fórumba az alapreceptet, amit ő továbbfejlesztett, gyakorlatilag full gesztenyéssé alakított. Kicsit ódzkodtam, mert piskóta alapú és nekem a piskóták a bevált receptemen kívül nem feltétlenül szoktak sikerülni. Ez azonban abszolút kellemes meglepetés volt. Tettem még bele pluszban kicsi cukrot, mert úgy éreztem, hiányzik bele; nem ártott, nem rontotta el, rendkívül puha és mégis alaktartó lett. Múlt időben beszélünk, mert az a rész, amit itthonra szántam, pillanatok alatt elfogyott, a többi a mamákhoz került. Azt hiszem, kénytelen leszek legközelebb legalább egy fél adaggal megtoldani, mert lesz még folytatás!

Hozzávalók a piskótához:

25 dkg édes gesztenyemassza
6 tojás
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál rum
1 kicsit púpos evőkanál zsemlemorzsa
csipet só

A gesztenyekrémhez:

50 dkg gesztenyemassza
10 dkg porcukor
1/2 dl rum
3 dl habtejszín
csipet só

A tésztához a gesztenyemasszát összekevertem a tojássárgákkal, a rummal, a cukorral és a zsemlemorzsával. A tojásfehérjéket a sóval nagyon kemény habbá vertem, kb. a negyedét belekavartam a gesztenyés masszába, majd az így kapott lazább masszát óvatosan a maradék tojásfehérjébe forgattam.
A sütőt 180 fokos alsó-felső sütésre állítottam. Az állítható keretemben sütöttem 20x35 cm-es méretben, kb. 25-30 perc alatt, majd kihűtöttem.

A krémet egész egyszerűen készítettem; a gesztenyét összekavartam a rummal, a porcukorral és a sóval, majd kis adagokban hozzáöntöttem és alaposan kikevertem-felhabosítottam a folyós habtejszínnel.

Összeállítottam a tortát; a piskótát hosszában kétfelé, majd magát a 2 lapot is megfeleztem, így 4 elég vékony lapot kaptam. Kiválasztottam a két legmasszívabbat az aljának és a tetejének, majd a lapokat megkentem a krémmel, hagytam az oldalára és s tetejére is.

Úgy 2-3 órára rá ettünk belőle némi tejszínhabbal tetézve, mondhatom, mindenkinek nagyon ízlett.
Köszönöm Latsiának és Okostojásnak is!

15 megjegyzés:

  1. Hű de guszta és nagyon finom

    VálaszTörlés
  2. Kataám nagyon szép lett!:-)

    Ha jól látom egyszerűen csak megdupláztátok a krém mennyiségét ugye? Na akkor valóban fullgesztenyés!:-)

    VálaszTörlés
  3. Gesztenyeimádó vagyok! :) Jöhet a tortád! :) Összefutott a nyál a számban...nyamiii

    VálaszTörlés
  4. Indulok!:)
    Már itt sem vagyok, ezt egy robot írja!:)))

    VálaszTörlés
  5. Szia Kata.
    Te honnan tudod, hogy imádom a gesztenyét??

    Nagyon jó ez a recept köszönöm:))
    puszi
    legyen szép heted!!

    VálaszTörlés
  6. Csúcs jól néz ki, egy ilyen szelet nekem tuti kevés lenne. :)

    VálaszTörlés
  7. Bianka, igeeeen!

    Latsia, gyakorlatilag igen! pici módosítások még voltak, de nagyon finom, köszi!:)

    Ami tényleg finom, de a te sütid is nagyon tetszik!

    Szepyke, sajnálom, de a hűtőből kivétel után nemsokára már elkéstél volna....

    Ré, akkor feltétlenül meg kell sütnöd, nagyon finom!

    Csipet, jól látod, tényleg kevés... hidd el, a férjemnek és nekem csak ennyi jutott, a többi a mamáké és a gyerekeké volt.

    VálaszTörlés
  8. Jesssz, gesztenye jesssz :D El is mentem! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  9. Hu, most eszembe jut az az uvegnyi gessztenye, amit a parom elkanalazott lassan, de biztosan. Itt sajnos ritkasagnak szamit, eleg draga is volt es mire elhasznaltam volna, mar el is fogyott :(
    De ez a suti csodaszep lett!

    VálaszTörlés
  10. Livi, szívesen!

    Ré, én is minden jót kívánok neked:)

    Judit, van olyan, ami nálatok drágább, mint itt? nem is gondoltam... Az az üveges gesztenye biztosan finom lehetett, ha csak úgy elkanalazva elfogyott.

    Köszi a dicséretet, inkább jónak tartom a sütit, mint szépnek. A fényképen levő kocka volt a férjemé, többször kérdezte fotózás közben, hogy meddig akarom még fényképezni...lehet így koncentrálni?:)

    VálaszTörlés
  11. Fincsi lehet nagyon! Szeretem a gesztenyés dolgokat.

    VálaszTörlés
  12. Aznap, amikor ezt sütötted, nálunk gesztenyefelfújt készült csokiszósszal, szóval amint időm engedi, lesz még egy kva finom receptem gesztenye témában :)

    Érdekes, hogy a tejszínt bele merted keverni a krémbe úgy, hogy nem vered fel, azt gondolnám, a habbal jobban tart és még szellősebb.

    VálaszTörlés
  13. Szia Kata!

    Nagyon szeretem a receptjeidet, főleg a piskótádat. :D
    Most ezt a sütit szeretném hétfőre megsütni drága kislányom névnapjára. Tényleg nem kell a krémhez felverni a tejszínt? Nem fog kifolyni a krém a sütiből?
    Köszi, üdv: Ági

    VálaszTörlés
  14. Ági, elolvastam most, és akkor határozottan azt írtam, hogy csak hozzákevertem a tejszínt, tehát biztosan nem kellett felverni. De gondolj csak bele, két tégla gesztenyepüré az alap; van még bele az a kis rum a tejszín mellé, ezek lazítják fel a tömör pürét. És ráadásul nem vastagon kenve kerül a lapok közé.
    Sok sikert kívánok hozzá!:)

    VálaszTörlés