A héten megjelent a Kifőztük 3. száma, benne megint sok-sok új, izgalmas recepttel. Mivel mi otthon nagyon szeretjük a halat, ebben a számban is van egy halas receptem. A kiadvány címlapja az oldalsávon megtalálható, ráklikkelve arra az oldalra juttok, ahonnan a kiadvány a szokott módon letölthető.
Amit most posztolok, az még az előző számban jelent meg. Nekünk nagyon ízlett, aki még nem készítette el, annak melegen ajánlom:) Egyébként akinek még ez a 2. vagy akár az 1. szám nincs meg a gépén, az oldalról ezeket is lehet még pótolni.
Amit most posztolok, az még az előző számban jelent meg. Nekünk nagyon ízlett, aki még nem készítette el, annak melegen ajánlom:) Egyébként akinek még ez a 2. vagy akár az 1. szám nincs meg a gépén, az oldalról ezeket is lehet még pótolni.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg halfilé (nálunk harcsa volt)
só
bors
petrezselyemzöld
chilipaprika ízlés szerint
½ citrom leve
3 dl tejszín
kevés liszt a szóráshoz
2 evőkanál olaj a sütéshez
35-40 dkg szélesmetélt
5 dkg vaj
só
bors
1+1 csokor petrezselyemzöld
1 citrom reszelt héja
Ízesítők: 1 kis marék szárított paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré vagy 1 evőkanál mustár
A halfilé szeleteket meglocsoltam citromlével, állni hagytam kb. fél órát. A petrezselymet és a paradicsomot (mivel azt használtam) felvágtam.
Az olajat egy széles serpenyőben felforrósítottam, közben a halat megsóztam, megborsoztam, megszórtam kevés liszttel mindkét oldalát. Betettem a serpenyőbe, oldalanként 2-3 perc alatt átsütöttem. Mellétettem valamelyik ízesítőt (én a paradicsomot), kevertem néhányat rajta, majd ráöntöttem a tejszínt, kis lángra tettem. Pici sót, borsot és chilipaprikát szórtam a szószba, lefedtem és 10-15 perc alatt kis lángon készre főztem.
Az olajat egy széles serpenyőben felforrósítottam, közben a halat megsóztam, megborsoztam, megszórtam kevés liszttel mindkét oldalát. Betettem a serpenyőbe, oldalanként 2-3 perc alatt átsütöttem. Mellétettem valamelyik ízesítőt (én a paradicsomot), kevertem néhányat rajta, majd ráöntöttem a tejszínt, kis lángra tettem. Pici sót, borsot és chilipaprikát szórtam a szószba, lefedtem és 10-15 perc alatt kis lángon készre főztem.
Ha van időtök és kedvetek, gyúrjatok hozzá otthon tésztát a következő leírás szerint, ha nem, a bolti is megteszi.
Ha a boltit választom, a szélesmetéltet a zacskón levő utasítás alapján megfőzöm, leszűröm. Közben egy serpenyőben vajat olvasztok, egy citrom héját belereszelek, valamint szórok bele petrezselyemzöldet is. A leszűrt tésztát beleteszem, átrázogatom, frissen őrölt borsot és petrezselyemzöldet szórok rá.
Petrezselymes szélesmetélt nyújtással készítve
Hozzávalók személyenként:
10 dkg finomliszt
1 közepes tojás
1 evőkanál olaj
apróra vágott petrezselyemzöld (szárítottat használtam)
pici só
kevés víz
A tálaláshoz:
vaj vagy olaj
kevés petrezselyemzöld
Ha van aprítógépünk, a tésztát annak segítségével is összekeverhetjük; ezt a trükköt néhány éve egy fórumon olvastam, pillanatok alatt kész így a tészta, de nyújtótáblán hagyományosan is összegyúrhatjuk a tésztát.
Hagyományosan: A lisztet a nyújtótáblára mérem, közepén lyukat képzek, beleütöm a tojásokat, hozzáteszem a sót és az olajat, kézzel összegyúrom. Kellhet hozzá még némi víz is, hogy ruganyos tésztát kapjak.
Aprítóval: a tojásokat a gép tartályába ütöm, hozzáöntöm az olajat, a sót, a petrezselyemzöldet, néhány másodperc alatt összedolgoztatom. Belemérem a lisztet is, újabb néhány másodperc múlva kicsit morzsás állagúan rendelkezésemre is áll a tészta, tehetem a nyújtótáblára.
Hagyományosan: A lisztet a nyújtótáblára mérem, közepén lyukat képzek, beleütöm a tojásokat, hozzáteszem a sót és az olajat, kézzel összegyúrom. Kellhet hozzá még némi víz is, hogy ruganyos tésztát kapjak.
Aprítóval: a tojásokat a gép tartályába ütöm, hozzáöntöm az olajat, a sót, a petrezselyemzöldet, néhány másodperc alatt összedolgoztatom. Belemérem a lisztet is, újabb néhány másodperc múlva kicsit morzsás állagúan rendelkezésemre is áll a tészta, tehetem a nyújtótáblára.
Bevizezem a kezemet és összegyúrom. Itt is érvényes az előzőleg írt dolog, miszerint kellhet még egy kicsi víz, de vigyázzunk, nehogy túl puha legyen a tészta, mert akkor ugyan könnyű kinyújtani, de főzés után mállós állaga lesz.
A kész tésztát folpackkal becsomagolom, hagyom minimum fél órát pihenni. Akinek van tésztagépe - nekem sajnos nincs -, a szokásos módon járjon el vele, én a következők szerint csinálom.
Amikor hozzákezdek, a tésztát kisebb gombócokra osztom, így könnyebb lesz vele bánni. Én fél adagot készítettem, azt három felé osztottam. Egyet elöl hagytam, a többit visszacsomagoltam , nehogy kiszáradjanak!
A gombócot az enyhén lisztezett nyújtótábla közepére teszem és középről kifelé kezdem nyújtani. Az elején kicsit nehezebben indul, később gyorsabban nyúlik, vékonyodik. A szabály, hogy sosem szabad csak a szélén nyújtani, mindig középről indul a nyújtófa, lehetőleg egyenletes nyomással halad kifelé. Időnként újra kell lisztezni a tészta tetejét és a deszkát is. Akkor jó, ha a tésztát fény felé tartva kicsit átlátszó lesz. Akkor késsel metéltnek szabom, pici liszttel megszórom, konyharuhára teszem szikkadni.
Ugyanígy járok el a többi gombóccal is.
A főzéshez nagy lábosba vizet forralok, sót szórok bele, kb. 2 perc alatt megfőzöm, leszűröm. Olvasztott petrezselymes vajra szedem, óvatosan összerázom.
A főzéshez nagy lábosba vizet forralok, sót szórok bele, kb. 2 perc alatt megfőzöm, leszűröm. Olvasztott petrezselymes vajra szedem, óvatosan összerázom.
Csúcs recept! Sajnos nem szeretjük a halat...:( Pedig nagyon gusztusos. A metélt készítés pedig... LE A KALAPPAL :)
VálaszTörlésEz igen, de kár, hogy már ebédeltem, mert remek kaja és még lett volna hal is. Na jó tésztát, már nem készítettem volna :)
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy
A házi tészta ízét ismerem, érdemes nekiállni, csak ezt mondhatom. Aki nem evett még ilyet, nem tudja miről maradt le.
VálaszTörlésA tészta és hús vagy hal kombináció viszont nekem kicsit idegen. Sok helyen olvastam már, tudom, hogy nem egyedi dolog, és még is. A szószos ételekhez én mindég rizst vagy krokettet szoktam adni.
Ez kicsit ellent mond az egyébként bevállalós, kíváncsi gasztrotermészetemnek.
Szuper recept, és nagyon guszta!!! Szeretem a halat és kifogom próbálni, sőt még a tésztát is elkészítem hozzá. Nekem van tésztagépem, csak ritkán használom, de most azzal fogom csinálni, mert nagyon fájnak a kezeim.:)
VálaszTörlésNagy kedvencem ez arecepted! A tésztának külön örülök!
VálaszTörlésLivi, köszönöm:) ha egyébként tetszik a recept, a halat váltsd ki nyugodtan csirkemell filével. Általában ez a 2 hozzávaló simán helyettesíthető egymással.
VálaszTörlésBianka, tésztát én sem régóta készítek - és csak kivételes alkamakkor... Van még időd a korodból kifolyólag bőven, hogy rászánd magadat, de ha lesz tésztagéped, akkor könnyebb.
Daisy, szerintem ízlés dolga. Nálam sem ez a szokásos, de érdemes volt kipróbálni, nekünk bejött, már többedszeri alkalommal.
Gizi köszi:) ha lenne gépem, biztosan többször elővenném, mert megéri kicsit fáradni a házitészta elkészítésével, és tuti nem kezdenék nyújtogatni helyette.
Tündér, köszi:)
VálaszTörlés