2010. június 18.

Újburgonya indiai fűszerekkel


Még biztosan találni a piacon friss, apró újkrumplit, amilyenből ezt az ételt készítettem. Nagyon kellemes íze volt, de érdekes módon nem passzolt a kicsit ízesített, majdnem natúr halhoz; ezért vagy magában érdemes enni, vagy pedig egy indiai curry kísérője lehet.

Ha a garam masala kimarad belőle, akkor azoknak is fog tetszeni, akik egyébként az indiai konyhától idegenkednek.

Hozzávalók:

80 dkg apró újkrumpli
fél dl olaj
1 lapos teáskanál reszelt gyömbér
1 lapos teáskanál kurkuma
1 lapos teáskanál őrölt koriander
1 lapos teáskanál garam masala por
őrölt chilipor ízlés szerint


A krumplikat alaposan megtisztítottam (nem pucoltam, csak megsikáltam őket), enyhén sós vízben 10 percig főztem, leszűrtem.

Közben egy széles serpenyőben felmelegítettem az olajat, beleszórtam a gyömbért, a kurkumát, a koriandert és a chilit. Rövid pirítás után ebbe került a krumpli, alaposan összekevertem-összerázogattam. Sóztam és nagyon kevés vizet öntöttem alá, lefedtem, és puhára pároltam, közben néhányszor átkavartam.
Végül levettem a fedőt, rászórtam a garam masalát, néhány percig rázogatva átsütöttem.

6 megjegyzés:

  1. Amibe garam masala van ,az csak finom lehet :). Ezt az ételt én önmagában is szívesen megenném. Képzelem, milyen fantasztikus illatok terjedtek a konyhádban, miközben készítetted.

    A fűszerek pirítása nagyon jó, én is szoktam, sokkal jobban kijön az ízük-illatuk.

    Mmmmm... szinte érzem az ízeket... nyami :)

    VálaszTörlés
  2. Ma a záporban beszorultam a piacon egy zöldségeshez. Tulajdonképp már mindent megvettem, azért csak összeválogattam egy zacskónyi aprót :-)

    VálaszTörlés
  3. Bianka, a kinézeténél csak az íze a jobb:)

    Ami, igen, tudom, hogy te is szereted ezeket az ízeket.

    Jókaja, remélem a recepted is megvan hozzá;)

    VálaszTörlés
  4. én is mindig válogatom az apraját,-)

    az indiai füszerezéssel óvatos szoktam lenni - módjával okés, de néha túl sok benne ez vagy az a füszer. azt nem kedvelem:-(

    VálaszTörlés
  5. ORsi, biztosan van sok ember, akinek nem ez lesz a kedvence; van másik krumplis receptem is, ha nem láttad: http://katakonyha.blogspot.com/2010/05/pirosra-sult-ujkrumpli.html
    - ez visszafogottabb fűszerezés, mégis nagyon finom szerintem.

    VálaszTörlés