Vali blogján néztem ki már régebben, de valahogy mindig elmaradt az elmúlt hétvégéig. Muszáj volt valami sósat sütni és szerencsére eszembe jutott ez a süti.
Van egy hasonló pogácsa receptem, de az élesztős; az is fincsi, de arra gondoltam, hogy ebben a forróságban pont jó lesz egy sütőporos, mert talán jobban bírja a nagy meleget. Majdnem ugyanúgy készült, mint Valinál, a tejföl mennyisége lett sokkal kevesebb, nekem ennyit vett fel a tészta.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 mokkáskanál só + a tetejére
2 teáskanál sütőpor
35 dkg trappista sajt + 5 dkg Karaván sajt reszelve
25 dkg margarin
25 dkg kacsazsír
4 tojás sárgája
28 dkg tejföl
1 tojásfehérje a tetejére
só
reszelt sajt, lenmag, szezámmag és egész kömény a szóráshoz
A lisztet, a sót és a sütőport jól összekevertem egy nagy tálban, belekevertem a sajtokat. A kockára vágott margarint és a zsírt összemorzsoltam a lisztes eleggyel. Hozzádolgoztam a tojássárgákat és a tejfölt, összegyúrtam, hűtőbe tettem 2 óra hosszára.
Lisztes deszkán kinyújtottam kb. fél centiméter vastagra. Lekentem a fehérjével, megszórtam sóval és a magokkal; egy kevés tésztából kicsi pogácsákat szaggattam.
Sütőpapíros tepsire tettem, 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 18 perc alatt sütöttem őket készre. Ebből a mennyiségből nekem 4 nagy tepsi süti lett.
Van egy hasonló pogácsa receptem, de az élesztős; az is fincsi, de arra gondoltam, hogy ebben a forróságban pont jó lesz egy sütőporos, mert talán jobban bírja a nagy meleget. Majdnem ugyanúgy készült, mint Valinál, a tejföl mennyisége lett sokkal kevesebb, nekem ennyit vett fel a tészta.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 mokkáskanál só + a tetejére
2 teáskanál sütőpor
35 dkg trappista sajt + 5 dkg Karaván sajt reszelve
25 dkg margarin
25 dkg kacsazsír
4 tojás sárgája
28 dkg tejföl
1 tojásfehérje a tetejére
só
reszelt sajt, lenmag, szezámmag és egész kömény a szóráshoz
A lisztet, a sót és a sütőport jól összekevertem egy nagy tálban, belekevertem a sajtokat. A kockára vágott margarint és a zsírt összemorzsoltam a lisztes eleggyel. Hozzádolgoztam a tojássárgákat és a tejfölt, összegyúrtam, hűtőbe tettem 2 óra hosszára.
Lisztes deszkán kinyújtottam kb. fél centiméter vastagra. Lekentem a fehérjével, megszórtam sóval és a magokkal; egy kevés tésztából kicsi pogácsákat szaggattam.
Sütőpapíros tepsire tettem, 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 18 perc alatt sütöttem őket készre. Ebből a mennyiségből nekem 4 nagy tepsi süti lett.
Ez fantasztikus! Jól megjegyeztem :-)
VálaszTörlésAz a sok sajt meg a kacsazsír... Hmmmmmmmmmmm...
Nyammi, nagyon guszták. Nekem libazsírom van azzal is jó?
VálaszTörlésAhh... de szeretem ezeket az apró sós-sajtos falatkákat. Kérhetek belőle egy kicsit? :)
VálaszTörlésKata! összebeszéltünk? Juj de gusztaaaaaa ! Ma én is egész délután sajtos rudakat gyártottam, de ha lehet viszem ezt a recepted, mert az enyém egy kicsit más.
VálaszTörlésViki, igen, ez neked való!:)
VálaszTörlésBianka, az is jó, Valinál abból készült.
Ami, van még néhány szem, elég nagy adag volt...és még mindig jó! vegyél csak nyugodtan belőle:)
Viki, hát persze:D (majdnem)földik összetartanak:) vigyed nyugodtan, érdemes!
Kata! itt vagyok, megjöttem újra, s majdnem itt is felejtettem magam. Olyan jókat olvasgattam Nálad, s ha ez úgy tegnap előtt jut eszembe, akkor nem kerestem volna tegnap a saját receptem órákig :)))) - merthogy megtaláltam Nálad -úgy húsvét táján- azt, amit én is évek óta sütök. Már rohanok is, mert még délelőtt ki kell süljön a következő adagom.
VálaszTörlésBALLAGÁS-ra készülünk szombaton, s leszünk egy "páran" :)) Köszönöm a hajnali jó kis olvasmányokat.
Viki, gyere máskor is hozzám olvasgatni:) persze amikor ráérsz és nem kell nagy mennyiségeket süssél, időre.
VálaszTörlésJó ballagást kívánok nektek!