2010. október 5.

Tojásos-kolbászos zöldbableves


Vendégségben ettük ezt a finom levest, otthon azután elkészítettem én is. Nagyon tartalmas, finom leves, következő fogásként jól illik hozzá egy könnyű tészta.
A recept eredetileg a Kifőztük újság 7. számában jelent meg. Katt ide, ha még nem töltötted le!

(Update: új fotó készült, a háttérért köszönet a Fotókelléknek.)



Hozzávalók 4-6 személyre
80 dkg zöldbab megtisztítva
25 dkg füstölt kolbász szeletelve
4 főtt tojás
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor kapor felaprítva
1 szál zellerzöld
2 dl tejföl
2 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
őrölt bors

Egy nagyobb lábosban 1,2 l vizet forralunk a vöröshagyma és a fokhagyma 3/4 részével. Amikor lobogva forr, beletesszük a zöldbabot és a zellerzöldet, sózzuk, borsozzuk, kisebb lángra tesszük, lefedve hagyjuk főni.
Elkészítjük a rántást: az olajat felforrósítjuk, a maradék vöröshagymát átforgatjuk rajta, beleszórjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a félretett fokhagymát és a pirospaprikát, felengedjük előbb kevés hideg vízzel, majd a tejföllel is összekavarjuk, félretesszük.
Ha a bab nagyjából megpuhult, kivesszük a zellerszárat, beletesszük a kolbászkarikákat, a kaprot és a kevés meleg levessel felengedett rántást. Legalább 10-15 percig hagyjuk még lefedve enyhén rotyogni. Ha túl sűrű lenne a leves, tehetünk bele még egy kis vizet. Mielőtt elzárjuk, a cikkekre vágott tojást is belekeverjük óvatosan.
Finomabb, ha 1-2 órát áll fogyasztás előtt, de másnap lesz az igazi!

Tipp: a tojást nyersen is bele lehet engedni óvatosan a levesbe, kb. 10 perccel a főzés vége előtt.

4 megjegyzés:

  1. Izgalmas, nagyon finom lehet. Kolbásszal igen, de tojással még nem készítettem

    VálaszTörlés
  2. Mekkora ötlet? Kolbász-bab-főtt tojás... Jó kombináció!

    VálaszTörlés
  3. Ez igen, igazi tartalmas leves :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik, ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés