2010. június 7.

Gombás-húsos töltött hagyma


Ez az étel a Kifőztük 3. számában jelent meg; azóta már a 4. szám is letölthető, keressétek a szokott helyen, a kifoztuk.hu oldalon!

Gondoltam előre, hogy jó lesz, de még így is meglepett a finom íze! Nem túl egyszerű, de szerintem megéri, hogy egy kis plusz munkával tetszetős ennivalót tegyünk az asztalra.

Update: szénhidrátszegény körettel (pl. zellerpürével) fogyasztva cukorbetegek étrendjébe beilleszthető.

Hozzávalók:

6 jó nagy fej vöröshagyma
25 dkg darált (pulyka)hús
3 közepes nagyságú gomba
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál reszelt sajt
1 tojás
só, bors, oregánó, rozmaring
a tetejére: 2 dkg vaj
a sütéshez: 1+2 evőkanál olaj

A zöldségeket megpucoltam, a gombát apró darabokra vágtam.
Egy lábosban 1 kanál olajon a húst megpirítottam, sóztam, borsoztam, tettem bele ízlés szerint oregánót, rozmaringot, és kicsi vizet aláöntve puhára pároltam. Amikor már majdnem készen volt, hozzátettem a gombát is. Mikor készen volt, lehűtöttem, majd hozzákevertem a sajtot, a zsemlemorzsát és a tojást.
Közben az egész hagymákat kicsit sós vízben 10 perc alatt előfőztem. Amikor nagyjából kihűlt, középen kettévágtam, az alján vágtam egy kicsi talpacskát. A szélén meghagytam 2-3 réteget, a közepét kiemeltem. Ilyenkor alul keletkezik egy kis lyuk, ezt a kijövő szeletekből egy vékony réteggel befoltoztam.



Egy közepes tepsibe öntöttem a maradék olajat. A fél hagymákat belesorakoztattam úgy, hogy a külsejüket körben beleforgattam az olajba. A tölteléket kiskanállal tettem az üregekbe, a tetejükre helyeztem egy kis darab vajat.


180-200 fokos sütőben 30 perc alatt lesz készen. Ízesített tejföllel vagy hollandi mártással leöntve nagyon finom, krumplipürével komplett főfogás. Mi répás krumplipürével ettük.

Tipp: a kimaradt hagymát tegyük el, felhasználhatjuk bármilyen ételbe.

És a mártás receptje is itt van; jóformán semmi macera, semmi gőz fölötti főzés...én azt nem szeretem.

Egyszerűsített hollandi mártás

Hozzávalók:

2 tojássárgája
1 mokkáskanál mustár
2-3 evőkanál citromlé
8 dkg olvasztott vaj
só, bors

A tűzhelyen dolgoztam. Nagyon kell figyelni arra, hogy a láng inkább a közepes alatt legyen kicsivel, mint fölötte, és soha ne hagyjuk ott egy pillanatra sem!
Egy kislábosban kézi habverővel összedolgoztam a tojássárgákat, a mustárt és a fűszereket. Folyamatosan kevergettem a hőforrás fölött, hozzáöntöttem a citromlevet is. Amikor már meleg a mártás, részletekben beletettem a folyékony vajat; addig kavartam, amíg közepes sűrűségű nem lett, majd levettem a lángról, időnként kevertem rajta egyet a tálalásig.

3 megjegyzés: