2013. január 31.

Aloo gobi



Egyszerű, melengető indiai étel, a fűszereken kívül csak karfiolra, burgonyára és 1-2 kiegészítőre van szükség. A recept eredetileg a januári Kifőztükben jelent meg.



Hozzávalók 3-4 személyre

1-1,2 kg karfiol 
4-5 burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
nagyobb  darab friss gyömbér
3 paradicsom vagy 3 evőkanál sűrű paradicsomlé
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál mustármag
2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriandermag (mozsárban tört is megfelel)
1 teáskanál pirospaprika
őrölt csilipaprika ízlés szerint
1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
őrölt bors
friss koriander- vagy petrezselyemzöld 
4 evőkanál olaj

Az összes fűszert előkészítjük, amit a főzéshez fogunk használni.
A karfiolt kis rózsákra szedjük, a torzsáját is felaprítjuk (ezt ha kell, előbb meghámozzuk). A krumplit megtisztítjuk és felkockázzuk. A vöröshagymát, a fokhagymát finomra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A paradicsomot kis kockákra vágjuk.

Nagyobb edényben szárazon pirítjuk a mustármagot, míg az illatát meg nem érezzük. Ezután hozzáöntjük az olajat, rátesszük a vöröshagymát és a gyömbért, kis lángra állítjuk, beleszórjuk a fokhagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a kurkumát, a római köményt, a cayenne borsot, a koriandert, a garam masalát és a csilit. Néhány kavarás után erre dobjuk a krumplit, átforgatjuk, és nagyjából 5 percig pirítjuk-keverjük. Ehhez rakjuk a paradicsomot meg a karfiolt, és alaposan összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd aláöntünk 1 decinyi vizet, befedjük, és kb. 15-20 percig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak. Ha szükséges, közben a vizet pótoljuk.
Amikor kész, megszórjuk apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel.

Tipp: tálalhatjuk párolt rizzsel vagy naan kenyérrel, de önmagában is laktató étel. A naan kenyér receptje a Kifőztük kenyeres különszámában található.

4 megjegyzés:

heti menük írta...

Ó, azok a finom indiai ételek! A sokszínű fűszerezésükkel mindig elvarázsolnak! Nem állítom, hogy minden nap tudnék indiait enni, de hetente egyszer beiktatnám. Mint ahogy ezt az ételt be is fogom!:) (a kurkumánál mi jobban szeretjük a curryt, nem szentségtörés, ha inkább azzal fűszerezem?)

Viki írta...

Kata ! Ez valami csodálatos. Színébn, ízében, tálalásában.
Kár, hogy én ennyi féle fűszert nem fogyaszthatok, pedig el-lennék indiai ételeken. Nagyon gusztusos a tálalás is.

Unknown írta...

Kata! Nekem ez az egyik kedvenc indiai-pakisztáni ételem. Gyakran szoktuk készíteni a férjemmel közösen, mivel a férjem egyik olyan kedvence, amit otthonról hozott Pakisztánból. Én eddig nem szeretem a karfiolos ételeket, de ez nagyon megszeretem.
Annyit még szeretnék hozzáfűzni a dolgokhoz, minden indiai-pakisztáni étel egyik alap fűszere a turmeric, vagyis a kurkuma, vétek lenne kihagyni az ételből, nincs neki semmilyen erős íze, vagy illata, általában csak a színe miatt használjuk, ráadásul egészséges, mivel gyógyhatású. Én minden nap eszem is olyan ételt amiben kurkuma van, és iszom naponta kétszer olyan tejet, amiben kurkuma van. A indiaiak és pakisztániak szerint ez nagyon egészséges.

Kata írta...

Szia Magdolna!:) osztom a véleményedet, én is nagyon sok ételbe használom, gyönyörű színe lesz tőle minden ételnek - mint ennek is -, valamint én is olvastam, hogy jók az élettani hatásai:) Nagy kedvencünk az indiai konyha, rengeteg fűszer összegyűlt itthon hozzá.
Örülök, hogy itt vagy, remélem, a többi hasonló bejegyzés is elnyeri a tetszésedet!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin