2013. február 23.

Lencsével rakott zeller


Nem vagyok vegetáriánus, mégis szívesen ajánlom mindenkinek! húsevőknek böjtös fogásként, vagy ha valaki egyszerűen csak valami könnyedebb, finom ételre vágyik.A vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy üde, világos színű zellert vegyünk hozzá, ami nem fás, összesen ez a titka az ételnek.
A recept eredetileg a januári Kifőztükben jelent meg, azóta már a februári újság is fent van az oldalon, sőt, nemsokára jön a tavaszváró márciusi számunk is!


Hozzávalók 4 személyre

70-80 dkg zeller
4 tojás
1 teáskanál citromlé
15 dkg lencse
2 babérlevél
1 kisebb fej vöröshagyma
5 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl forró tej
10-15 dkg reszelt sajt
reszelt szerecsendió

őrölt bors

A lencsét alaposan megmossuk, és annyi hideg vízben, amennyi ujjnyira ellepi, főzni kezdjük. Amikor a víz felforrt, ízesítjük a babérral, az apróra vágott hagymával, sóval és borssal. Lefedve addig főzzük a lencsét, amíg meg nem puhul. Közben – ha szükséges – kevés vizet öntünk hozzá. Ügyeljünk arra, hogy a végére ne legyen túl sok leve!
A tojást keményre főzzük, majd a héját eltávolítjuk.
A zellert meghámozzuk, és fél centi vastag szeleteket vágunk belőle. Bő, enyhén sós, citromlével ízesített vízben, újraforrástól számítva, kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. 
A vajat felolvasztjuk, a lisztet habzásig keverjük benne. Kézi habverővel beledolgozzuk a tejet, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Amikor a sajt elolvadt benne, félretesszük.
A hozzávalókat enyhén kivajazott közepes tepsiben vagy hőálló tálban rétegezzük: zeller - amit még sózunk és borsozunk -, lencse, főtt tojásszeletek, kevés sajtmártás, majd ezt megismételjük. A tetejére öntjük a maradék sajtszószt, és 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz (30-40 perc). 

Tipp: sütőből kivéve szaftos étel, kihűlve viszont szépen lehet szeletelni, majd újramelegítve tálalhatjuk. Ha a tojást elhagyjuk belőle, laktovega fogást kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin