2011. október 16.

Puha zsemle


Nagyon régóta kísérletezek puha, lapos zsömle sütésével. Voltak már biztató kísérletek, a belseje most pont olyan lett, amilyet szerettem volna, de a lapítás most sem jött össze... Lehet, hogy formára igazítás után még rá kéne menni kicsit sodrófával??

Ha nem ma lenne a Kenyér Világnapja, akkor ez a poszt a formázás miatt nem jött volna létre, de így muszáj feltenni, mert hogy néz ki, hogy rá sem készültem a dologra?:DD

Hozzávalók:

40 dkg BL 80 kenyérliszt
5 dkg rétesliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál burgonyapehely
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
75 ml étolaj
3 mokkáskanál só
1 teáskanál cukor

a tetejére: lenmag

1 dl langyos tejhez adom a cukrot és az élesztőt, letakarom, és megvárom, míg habos nem lesz. Közben a liszteket összekeverem, hozzászórom a krumplipelyhet és a sót. Beleteszem az élesztőt, a többi langyos tejet, és robotgéppel elkezdem dagasztani. Belecsorgatom az olajat, és puhább tésztát készítek belőle. Kicsi olajban megforgatom, letakarva 1 órát pihentetem.

6 részre osztom, (laposabb) zsemléket formázok belőle, majd tepsin még fél órát kelesztem. Lekenem langyos vízzel, megszórom magokkal, és 200 fokos légkeveréses sütőben 20-25 percig sütöm.

6 megjegyzés:

Hankka írta...

Kár lett volna nem feltenni, olyan szépek lettek. Ha pedig olyan finom is, mint amilyennek látszik, akkor nincs is vele semmi baj!

trollanyu írta...

Szerintem nagyon jók lettek:) Én is a puha zsömlét szeretem. De ha nem lapos, az sem baj:)

Petra írta...

Jaj, de jó, hogy megmutattad! A zsemle még nálam sem tökéletes, pedig próbálkozom.
Ki fogom próbálni a recepted szerint, köszi. :)))

Bianka írta...

Nagyon szép formásak, el is mentem a receptet

Roza írta...

Szépek bizony!:) Arra készteti az ember(lányá)t, hogy kipróbálja:)

Kata írta...

Köszönöm szépen; ha megsütitek, tesztek ugye ide egy linket?:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin