2010. augusztus 1.

VKF XXXVI. - Cancun sárgadinnye-krémleves


Edith felhívására a mi fazekunk vasárnap Mexikóban járt, a fiam választásának megfelően. Az ételeket is ő választotta, meg is dicsértem, sikerült nagyon finom ételeket találnia.

Ezen a blogon már sok nemzet étele megtalálható, mexikói talán még nem is volt eddig, ezért is tetszett meg az ötlet. Ráadásul sikerült Edith azon kérésének is eleget tenni, miszerint abszolút szezonális gyümölcsöt és zöldségeket használtunk - az utóbbiak majd a második fogásban szerepelnek.

A leves nagyon egyszerűen, gyakorlatilag főzés nélkül készült, csak a belevaló főtt krumplit kellett külön megcsinálni. A krumplin elgondolkoztam előtte való éjszaka és odajutottam, hogy teszek bele, csak lényegesen kevesebbet, mint amit a recept írt. Az íze abszolút nem érződött a kész levesben, csak a sűrítésben játszott szerepet és azt a pici sós ízt vitte bele, amit egyébként is tettem volna bele.

A végeredmény egy jó sűrű, nagyon habos, hűs leves volt, még a férjemnek is ízlett, pedig ő nem rajong annyira a gyümölcslevesekért.

Hozzávalók:

1 nagyobb sárgadinnye, kb. 1,5 kg súlyú
1 kisebb főtt krumpli, levétől leszűrve
200 g tejszín
7,5 ml félszáraz sherry vagy 10 ml félédes fehér bor (tokaji lehet a legjobb választás)
cukor ízlés szerint

a tetejére: reszelt szerecsendió és lime-szeletek

A dinnyehúst felkockáztam, beletettem a turmixgépbe. Hozzátettem a krumplikockákat, a tejszínt és a sherry-t. Jól összeturmixoltam, megkóstoltam; a mi dinnyénk nem volt igazán édes, elképzelhető, hogy zamatosabb gyümölcsöt használva, a cukor elmaradhat. Én tettem bele úgy 8 dekányit és még egyszer összemixeltem. Hűtőbe tettem 1 órát pihenni.

Közvetlenül tálalás előtt még egyszer alaposan megkevertem, üvegtányérokba adagoltam. A tetejére kevés szerecsendiót reszeltünk és meglocsoltuk lime levével.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

sedith írta...

Hmmm, KAta, ez igazán finom lehet! Éppen valami sárgadinynelevesen morfondíroztam. Lehet, hoyg éppen ez lesz az?:)
Küldd el a linkjét az edithreceptjei@gmail.com -ra, hoyg ez is meglegyen ott, a többi között!:)
Köszi és várom a másikat is!:)

Kata írta...

Bianka, köszi:)

Edith, szerintem volt annyiféle mostanában a blogokon, hogy csak győzzél válogatni. Ezt merem ajánlani, mi "mindmegettük"!
Majd a 2 linket küldöm neked együtt, hogy ne kelljen külön keresgélned.

Dia írta...

Csodásan néz ki!

Névtelen írta...

Good brief and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

trendo írta...

Néha, mikor sikerül "beválasztanom" a sárgadinnye megvásárlásakor, akkor -szükségből erényt csinálva- használom fel a dinnye húsát főzési alapanyagként. Általában simán felkockázom, megsózom, borsozom (!) és nyakonöntöm tejföllel vagy kefírrel elkevert majonézzel. Kóstold egyszer meg:) bár lehet, hogy a férjednek még jobban ízlik majd. Szelet sonka mellé depláne:)
üdv. trendo a Gastrodamus-tól

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin