2010. november 26.

Citromos legyező


Csak lelkesedéssel tudok beszélni Judith kelt süteményéről! Pihe-puha tészta, intenzíven citromos íz; összességében nagyon kellemes, megéri kipróbálni.

Kicsit változtattam rajta, több ok miatt is. A mennyiség pl. azért lett kicsit több, mert a formám hosszabb, mint Judithé. A liszteket szeretem kevergetni, a mázhoz meg egyszerűen nem hiányzott már több folyadék. A reszelt citromhéjat pedig emiatt cseréltem néhány csepp aromára, szerintem finom lett így is.


Hozzávalók nálam (13x30 cm-es formához):

50 dkg liszt (45 dkg finomliszt+5 dkg rozsliszt)
6 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál só
1,5 dl tej
7,5 dkg vaj
1,5 teáskanál vaníliakivonat
2 tojás

a citromos kenéshez:

10 dkg porcukor
néhány csepp citrom aroma
6 dkg vaj

a mázhoz a tetejére:

8 dkg krémsajt
4 dkg vaj
1 evőkanál friss citromlé

1 dl langyos tejben csipet cukorral felfuttattam az élesztőt.
Kimértem a liszteket, beleszórtam a cukrot és a sót. Beleöntöttem a felfuttatott élesztőt, a puha vajat, a maradék tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot. Dagasztás után puha kelt tészta lett belőle. Langyos helyen duplájára kelesztettem.

Miközben a tészta kelt, elkészítettem a citromos krémet.
A vajat kicsit megpuhítottam, belekevertem a cukrot és a citromos aromát. Megkóstoltam, tényleg csak néhány csepp kellett az intenzív citromos íz eléréséhez.

A megkelt tésztát jó nagyra nyújtottam, kb. 50x40 cm-es volt. Megkentem a citromos krémmel, majd hosszában 4 fele vágtam, két-két csíkot egymásra helyeztem. Ezek után keresztben 5 fele vágtam, mert a sütőformám aljának mérete 10 cm keresztben, és így simán belefértek a szeletek.
A sütőformát kizsíroztam és kiliszteztem. A dupla szeleteket beleállítottam a srégre állított formába, majd kicsit megborogattam jobbra-balra (Judithnál kitűnő fázisképek találhatók az egész folyamatról!).
Duplájára kelesztettem, majd 175 fokos légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütöttem.

Formában még 10 percig pihentettem, majd kiborítottam belőle és rácsra tettem. A mázat a tetejére öntöttem, készen is volt. Innentől már csak arra kellett (volna) várni, hogy nagyjából kihűljön, langyos legyen...na ez nem sikerült. De ez nem akadályozott meg senkit abban, hogy kellő mennyiséget fogyasszon belőle:)

9 megjegyzés:

trinity írta...

Gyönyörű lett!!

Gizi írta...

Nagyon szép!!! Szeretem a citromot, így biztosan a kedvencem lenne.

Jade írta...

Uuugy orulok, hogy izlett!

Bianka írta...

Nagyon szépséges

Anikó írta...

Kata, nagyon boldog névnapot kívánok neked:-))))
A citromos süti tökéletes egy névnapi ünneplésre:-)))))

Kata írta...

Trinity, Gizi, Bianka, köszi szépen!:)

Judith, köszi még egyszer! Te pedig bizton tudod, hogy milyen finom! úgy eltűnt a süti, hogy anyukámnak nem is tudtunk vinni kóstolót sem, úgyhogy újra kell majd süssem.

Anikó, köszi szépen, aranyos vagy!

Latsia írta...

Én nem vagyok egy citrom párti, de ez olyan gusztusos, hogy ki fogom próbálni...

Sok boldogságot (utólag) Névnapod alkalmából, szeretettel!:-)

Szemirámisz írta...

Nagyon szép lett a kalácsod! Talán tényleg kicsivel több lisztet kellet volna nekem is hozzárakni,hogy jobban megálljon. :)

Kata írta...

Szemi, szépnek nem nevezném, de megállt a saját lábán:D Judithnál volt igazán szép és mutatós.
Arra viszont emlékszem - meg írtam is -, hogy pihe-puha volt az állaga.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin