2011. április 22.

Kalács tojással sütve


Ez a recept a Kifőztük újság húsvéti számába készült, az újság innen ingyenesen letölthető. Még nem késő a kalácsot elkészíteni, hogy az ünnepi asztalra kerülhessen.

A kalács süthető a leírt édes, de akár sós változatban is. Ha sósan sütjük, akkor a só mennyiségét duplázzuk meg, a tetejét pedig egy nagyobb csipet cukorral összekevert tojással kenjük meg, hogy abban az esetben is szép piros legyen a megsült kalács teteje.
A kalács tetejére ültetett tojásoknál ügyeljünk arra, nehogy elfelejtsünk lyukat fúrni a tetejükre, mert egyébként fölrobbanhatnak a sütőben!

Hozzávalók

40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 csapott teáskanál só
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5-2,8 dl langyos tej
a tetejére:
4-6 tojás
fél tojássárgája

1 dl langyos tejben feloldunk kevés cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben kimérjük és dagasztótálban összekeverjük a liszteket, beleszórjuk a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Beletesszük az élesztőt, a tojássárgákat, a vajat és 1,5 dl tejet, alaposan kidolgozzuk. Lágy állagú tésztát kell, hogy kapjunk, ha szükséges, tehetünk még bele kevés tejet. A kész tésztát letakarjuk, nagyjából 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Előkészítünk 23 cm átmérőjű magasabb tortaformát vagy fazekat, sütőpapírral kibéleljük, vagy kikenjük és kilisztezzük. A tetejére szánt tojásokat alaposan megmossuk, megtöröljük. A keskenyebb végüket nagyon hegyes (hús)tűvel kilyukasztjuk, a héjukat vékonyan beolajozzuk.
A megkelt tésztát gyengéden átgyúrjuk, háromfelé osztjuk, hengerré sodorjuk őket, majd összefonjuk. A formába igazítjuk úgy, hogy a végek alulra kerüljenek. Letakarjuk, újbóli kelesztés következik; 30-50 perc alatt nagyjából kitölti a forma alját és magasabb is lesz. Ekkor a tojásokat a kiszúrt végükkel felfelé a tésztába nyomjuk, a tészta tetejét (a tojások kivételével) megkenjük a sárgájával.
180 fokosra előmelegített légkeveréses sütőben 40-50 percig sütjük. A sütés vége felé, ha szükséges, letakarjuk a tetejét sütőpapírral, nehogy megégjen.
Sütőből kivéve, a formában hagyva megvárjuk, míg langyos nem lesz. Ezután kivesszük a formából, rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük.

6 megjegyzés:

Belly írta...

Nagyon szép!

Bianka írta...

Nagyon szépséges

Anazar írta...

Csinos tojásos kalácska!!

egycsipet írta...

Még nem készítettem tojással együtt kalácsot, így eddig abban a hitben voltam, hogy főtt tojást pakolnak rá. Ezek szerint nem. Nem? :))))
Szép lett! :)

Éva írta...

Nézz be hozzám kérlek:Húsvéti nyuszi hozta díj!

Éva írta...

Nagyon szép lett !

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin