2012. október 31.

Káposztával töltött sült gombóc




Ez a recept is az októberi Kifőztükben jelent meg. Kelt tésztába zárt ízes-fűszeres káposztatöltelék, mindez sütőben megsütve.... hmmm, jobb lett, mint amilyennek gondoltam!:)

Hozzávalók kb. 30 x 20 cm-es tepsihez:

a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
2 csapott evőkanál burgonyapehely
1 púpos kávéskanál só
1 csipet cukor
1-1,5 dl tej
2 dkg élesztő
10 dkg joghurt
30 ml olaj
a töltelékhez:
50 dkg káposzta
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj
frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt római kömény vagy 1 csipet őrölt kömény
kevés csilipaprika (elhagyható)
1 teáskanál borsikafű (elhagyható)
a tepsihez:
3 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj
a tálaláshoz:
tejföl

Először a tölteléket készítjük el. A káposztát apróra reszeljük, megszórjuk a sóval, és kb. fél órát állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Az olajon a cukrot világos barnára karamellizáljuk, rászórjuk a káposztát, fűszerezzük, és sűrűn kavargatva addig pároljuk, míg a leve el nem fogy és aranybarnára nem sül. Akkor félretesszük, hűlni hagyjuk.
A tésztához 1 dl langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt puha tésztát gyúrunk belőle; ha kemény lenne a tészta, még fél dl tejet öntünk hozzá. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. Két kezünk között egyenként mindegyiket kilapítjuk, majd egy evőkanálnyi tölteléket csomagolunk a közepükbe.
Közepes tepsibe öntjük a zsiradékot, majd a gombócokat körben belemártva a sütőedénybe sorakoztatjuk. A tepsit lefedjük, a tésztát 30 percig kelesztjük.
180-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. 

A gombócot langyosra hűtve, kevés tejfölbe mártva fogyasztjuk.

1 megjegyzés:

Hankka írta...

De nagyon guszta! :) Csak nagyfiam meg ne lássa, mert rögtön neki kell látnom! :) Azért a hosszú hétvégén majd igyekszek meglepni vele, nagyon szereti a pirított káposztás ételeket! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin