2012. október 16.

Citromfűszörp és mentaszörp

Az elmúlt pár napban őrült iramban kezdtem menteni a menthetőt. Amikor bejön a hideg, olyankor a fűszernövények - ugyan nem egyforma gyorsasággal -, de elkezdenek sárgulni, potyogni, tönkremenni. És nekem még mindig gyönyörű, buja volt a citromfű és a menta is, sajnáltam volna, ha tönkremegy, ezért Tücsökbogár receptjei alapján szörpöt gyártottam belőlük. Nem sokat, úgy össz-vissz 8-9 litert;))
Úgy gondoltam, jobb, ha egyszerre túlteszem magamat rajta, nem is csalódtam, mert egy edényben (egymás után: először a citromfüvest, utána a mentást) megfőztem, egy tölcsért és fakanalat használtam, és egy takarítást kellett utána csinálni...

(Mondjuk, volt és van is még fűszer, néhány fotó is a tartósításokról, úgyhogy várható még ez-az tőlem a következő napokban, felrakom sorban, ahogy az időm engedi.)


Mi is kell a szörpökhöz?Citromfűszörp (kb. 3 literhez, én ezt kapásból dupláztam)

2 jó nagy marék citromfű
2 citrom
2 liter víz
2 kg cukor
5 dkg citromsavMentaszörp

2 nagy marék menta
2 citrom
2 liter víz
2 kg cukor
5 dkg citromsav

Először is be kell áztatni a leveleket a citromszeletekkel együtt vízbe egy napra, utána jöhet csak a móka.

Az elkészítéskor nagy lábasba öntjük az üveg tartalmát, majd hozzáöntjük a cukrot és a citromsavat. Forrás után még negyedórán át főzzük a szörpöt, majd kiszedjük a növényt meg a citromot, és a lét azon forrón tiszta üvegekbe szűrjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jelen pillanatban az én szörpjeim még dunsztolódnak. A citromszeleteket üvegbe szedtem és hűtőbe tettem, mert megkóstoltam, és isteni finom. Majd apróra vágva beteszem süteményekbe, szerintem nem fog rosszat tenni velük;)


9 megjegyzés:

Roza írta...

Igazad van! Még én is készítek, mielőtt bejön a hideg...

Hankka írta...

"Irigyellek" ezekért az isteni házi termesztésű fűszernövényekért, én egyenlőre csak próbálkozom velük! Nagyon finomak lehetnek a szörpök! :)

Kata írta...

Roza, remélem, már bespájzoltad?!:)

Hankka, ezt a két fűszert melegen ajánlom, maguktól nőnek, csak locsolni kell. Habár időnként kaptak kevés tápos locsolólevet, de tényleg nem vittem túlzásba... Viszont kertbe nem valók, csak cserépbe, mert szabadon ültetve benövik, elfoglalják az egész kertet.
Éééés igen, a szörpök finomak, még a menta is, amiből kevesebbet csináltam, mert kicsit féltem tőle, de nem kellett volna... Az előbb is mentaszörpöt iszogattam;)

Uzsimama írta...

Kedves Kata,
nekem most bokrosodtak meg a citromfüveim. Csudafinom lett a szörp. Most már a második adag készül, ezt apróra vágott gyömbérrel ízesítettem. Köszönöm a receptet!

Uzsimama írta...

Kedves Kata,
nekem most bokrosodtak meg a citromfüveim. Csudafinom lett a szörp. Most már a második adag készül, ezt apróra vágott gyömbérrel ízesítettem. Köszönöm a receptet!

Kata írta...

Uzsimama, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett a szörp!:) Érdekes, nálunk is most lombosodott be először a citromfű, ha megborzolom, olyan illata van, hogy csuda:)

Vicuska írta...

Idén a kertben megtáltosodtak a gyógynövény bokraim, télére is szeretnék elmenteni belőlük egy kis napfényes ízt, felhasználom a receptedet. :) Köszi!

Kata írta...

Vicuska, szívesen! :)

Unknown írta...

Báki legyél,ha pécsi vagy és nincs citromfüved tőlem kaphatsz ingyen .Van még levendulám és rozmaringom is.Legfeljebb elfogadok egy üveg kóstolót.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin