2012. november 15.

Szilvalekvárral töltött birsalma




Tegnap vettem a piacon birsalmát a következő, szombati adaghoz, így eszembe jutott, hogy igyekezni kell feltenni a receptet a blogra, mert lassan vége a szezonjának:( 
A recept eredetileg a novemberi Kifőztükben jelent meg, amely letölthető a honlapról.

Hozzávalók 4 személyre

6 kisebb birsalma (kb. 1,2 kg)
1/2 citrom
12 csapott kávéskanál porcukor
12 teáskanál (házi) sűrű, sütésálló szilvalekvár
1 dl száraz sherry vagy víz
2-3 dkg vaj

A birsalmát alaposan megmossuk, kettévágjuk, a magházát eltávolítjuk. A citrom levével átkenjük a gyümölcs vágott felületét, ettől majd a sütés során szépen kifehéredik a húsa. Nagyobb méretű, magasabb szélű hőálló tálat vékonyan kikenünk vajjal, és belesorakoztatjuk a fél birsalmákat. A tetejüket megszórjuk 1-2 kávéskanál cukorral, a magház helyét szilvalekvárral töltjük, a tetejükre 1-1 kis darabka vajat teszünk. A sütőtál aljára öntjük a folyadékot, majd a tetejét fóliával fedjük. 180-200 fokos sütőben 50-70 percig sütjük, amíg a birsalma húsa meg nem puhul; ezt hústűvel ellenőrizhetjük.

A birset kávéskanálnyi sütőlével meglocsolva, sült szárnyashúsok köreteként kínálhatjuk.

Tipp: a sült birs dupla mennyiségű cukorral megszórva desszertként is megállja a helyét. A sherryt kiválthatjuk száraz, gyümölcsös illatú fehérborral, pl. tokaji szamorodnival. 

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hűűűű! Meg ha!

Ez fantasztikus!!!

Névtelen írta...

Ha ajánlhatok én is egyet: Töltött almaszeletek, borhabmártással ( forrás: A magyar úri család konyhája c.)

hankka írta...

De jól hangzik! :) Először desszertnek gondoltam, de valóban finom köret is lehet! :)

marisz57 írta...

Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki a szilvalekvárral töltött birs! Imádom mindkettőt. Remélem, kapok még birset a piacon.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin