2012. november 12.

Isteni almás krémes

Nagyon finom volt, a vendégek nagyon szerették! Néhány kis változtatást tettem az olvasott verzióhoz képest, és nyírfacukorral készült, mert volt valaki, aki csak így ehetett belőle büntetlenül. Ha valaki az én változatomat készíti, de nem nyírfacukorral, akkor a krémnél emelje meg egy kanálnyival a cukoradagot, mert annak kicsit édesnek kell lennie.

Bonyolultnak tűnik, de nem az, csak jó sokat kell mosogatni utána;) De biz' isten, megéri!
A receptet én Hankkánál leltem, ha odakattintotok, csodás fotókat találtok, meg linkeket máshová is.



Hozzávalók nálam 25 x 35 cm-es süteményhez:
a tésztához:
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg porrá darált nyírfacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
16 dkg zsír
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
az almás töltelékhez:
1,5 kg savanykás alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 púpozott evőkanál nyírfacukor
1-2 evőkanál darált háztartási keksz
a vaníliás krémhez:
2 tojás
2 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
3 púpozott evőkanál liszt
3 dl tej
15 dkg puha vaj
8 dkg porrá darált nyírfacukor
a tetejére:
kevés porrá darált nyírfacukor

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral. Beletesszük a zsírt, összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, végül a tojássárgákkal és a tejföllel gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. Három részre osztjuk, és letakarva hűtőbe tesszük.

A vaníliás krémhez a tojást elkeverjük a cukorral és a liszttel, majd a tejet és a vaníliakivonatot is hozzáöntve, kézi habverővel kevergetve, közepes lángon (de vigyázva, hogy fel ne forrjon!) sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, és gépi habverővel krémesre keverjük a kanalanként hozzáadagolt hideg krémmel.

Az almás töltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, lereszeljük, és nagyobb lábasban a fahéjjal és a cukorral ízesítve puhára pároljuk. Hűlni hagyjuk, majd szitán lecsorgatjuk a levet róla. Végül elkeverjük szükség szerinti mennyiségű darált keksszel.

A hűtőből kivett tésztacipókat átgyúrjuk, majd 25 x 35 cm nagyságúra nyújtjuk, és sütőpapírral borított tepsi hátuljára tesszük. 180 fokra melegített légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig egymás után megsütjük őket. Vigyázat! a lapok nagyon törékenyek, bánjunk velük óvatosan!

Összeállítjuk a süteményt (én állítható keretbe tettem). Az első lapra halmozzuk az almát, elegyengetjük. Erre kerül a második lap, rákenjük a vaníliás krémet, elsimítjuk, erre tesszük a harmadik lapot.

Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük, másnap kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

1 megjegyzés:

Hankka írta...

Örülök, hogy nálad is elkészült és hogy sikere volt. Tényleg nagyon finom és könnyed sütemény, mi is nagyon szerettük! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin