2012. december 29.

Túrós pogácsa

Nem először készült nálunk ez a légisesen könnyű, finom pogácsa, meg nem is utoljára. A különbség csak annyi, hogy hol vajjal, hol pedig zsírral készül, hol nagyobbra, hol pedig kisebbre szaggatom. Persze mindegyik zsiradéktól más lesz az íze, a zsírtól érdekes, kicsit tepertősre hajló, a vajtól pedig határozottan tejes. A képen látható zsíros volt, és határozottan rövid életű;)



Az eredeti recept Ízbolygótól jött, azután Gabojsza és Moha is elkészítették; de lehet, hogy máshol is van, csak én nem láttam... Mindenhol van kis eltérés, érdemes megnézni!

Hozzávalók 2 gáztepsinyi pogácsához:

30 dkg liszt
25 dkg túró
20 dkg szinte folyékony vaj vagy 15 dkg puha zsír
1 egész tojás
1,5 dkg friss élesztő
csipet cukor
1/2 dl langyos tej
1,5 dkg só
őrölt bors, csilipehely (ez a zsíros kivitelhez illik inkább, a vajashoz zöld fűszereket szórok: majoránnát, bazsalikomot, oregánót)
a kenéshez:
1 tojás 1 teáskanál tejföllel kikeverve
a tetejére:
magok vagy reszelt sajt (most elmaradt)

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A többi hozzávalóhoz keverjük, és robotgéppel kidagasztjuk. Nagyon lágy tésztát kapunk belőle. A tetejét folpackkal szorosan letakarva hűtőbe tesszük, minimum egy órára.

Liszttel megszórt felületen kicsit átgyúrjuk, majd vékonyra (kb. 1 cm) kinyújtjuk. Megkenjük a tejfölös tojással, és feltekerjük, mint a bejglit. Ezután kb. 2 centi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, amíg van belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, majd letakarva még 20-30 percig pihentetjük. A maradék tojásos tejföllel megkenjük, sóval megszórjuk, majd 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a teteje szép barna nem lesz.

3 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon Boldog Új Évet Kívánok!

Hankka írta...

Végy álarcot, tarka-barkát,
Húzzad meg a malac farkát.
Kívánok minden jót, szépet,
Szerencsés Boldog Új Évet!

Kata írta...

Köszönöm szépen, én is boldog új évet kívánok nektek!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin