2014. január 10.

Sport szelet

Tavalyelőtt nyáron csináltam a Kifőztükbe, és ma valahogy eszembe jutott. El is készítettem, épp dermed, holnap pedig - néhány pici darab kivételével - elajándékozom:) 

Tulajdonképpen nem nagy ügy, tényleg igazi last minute-os, fél óra alatt összedobható, olcsó alapanyagokból álló desszert. És mégis mennyien kedvelik! Ráadásul lehet vele formailag trükközni: pl. pici darabokra vágva bonbonokat készíteni belőle, majd egyenként temperált csokiba mártani. Vagy kerek formában megszilárdítani, és tortaként szeletelni. De el tudom képzelni rumban áztatott mazsolával vagy felaprított aszalt gyümölccsel gazdagítva, de akár a mázzal való leöntés után azonnal kókuszreszelékkel megszórva. 

Ti melyikre szavaztok?



És akkor jöjjön az alapváltozat, ahogy az újságban megjelent.

Hozzávalók kb. 30 x 30 cm-es formához

50 dkg darált háztartási keksz
3 evőkanál sötét kakaópor
25 dkg vaj vagy margarin
15 dkg kristálycukor
2 dl tej
1/2 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
1 csipet só
a mázhoz: 
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Kisebb edényben összeolvasztjuk a vajat, a cukrot, a tejet és a sót. Amikor a cukor elolvadt, levesszük a tűzről, beleöntjük a rumot, majd félretesszük. Nagyobb tálban elvegyítjük a kekszet a kakaóval, hozzátesszük a langyosra hűlt, folyékony hozzávalókat, és alaposan elkeverjük. 
Lapos tálba vagy tepsibe nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük fél órára.

A mázhoz a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük az olajat, és a szilárd massza tetejére kenjük. Néhány órára visszatesszük a hűtőbe, majd forró vízbe mártott késsel kicsi szeleteket vágunk belőle.

Hűtőben néhány napig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin