2016. január 1.

Egyszerű rétes házi tésztából

Anyukám receptje, a hagyományosnál sokkal egyszerűbb a tészta elkészítése. Igaz, annyira nem is lesz könnyű és leveles, mint az igazi társa, de hétköznapi hozzávalókból, aránylag gyorsan lehet kivitelezni, mindenképpen érdemes kipróbálni. A blog indításakor anno felraktam ennek az almás változatát (http://katakonyha.blogspot.hu/2008/08/egyszer-alms-rtes.html), azóta talán icipicivel jobban megy a fotózás ;)




Hozzávalók 6 kisebb rúdhoz (kb. 28-30 cm hosszú – a tepsi szélességének méretére érdemes szabni)

az alaptésztához:
20 dkg finomliszt
1 tojás
60-75 ml langyos, enyhén sós-ecetes víz
a kenéshez:
14 dkg olvasztott margarin
16 dkg finomliszt

az ízesítéshez:
1 üveg alaposan lecsöpögtetett meggybefőtt
2-3 evőkanál zabkorpa, búzadara vagy kekszmorzsa
1-2 evőkanálnyi olvasztott vaj
(nyírfa)porcukor

45 dkg rögös túró
1 teáskanál házi vaníliakivonat
1 csipet só
10 dkg (nyírfa)cukor
1 tojás
1/2 citrom reszelt héja
kevés citromlé

15 dkg darált mák
20 dkg reszelt sütőtök vagy alma
10 dkg (nyírfa)cukor
1/2 citrom reszelt héja
citromlé
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

A réteshez a lisztből, a tojásból és a vízből keményebb tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán hosszúkás téglalap formára nyújtjuk. Elosztjuk rajta a kenéshez való liszttel elkevert, olvasztott margarint, és a hosszanti oldalánál fogva szoros hengerbe sodorjuk. 6 egyforma darabba vágjuk, és folpackkal letakarva hideg helyre tesszük pihenni (legalább 3-4 órát kell állnia, de többet is lehet).

A túrót a cukorral, a vaníliával, a sóval, a citrommal és a tojássárgájával összedolgozzuk, a habbá vert fehérjét hozzáforgatjuk. A mákoshoz 1,5 dl vizet összeforralunk a cukorral, a mákot beleszórva a szirupot besűrítjük, és hűlni hagyjuk. Amikor már legalább langyos, elvegyítjük a kicsavart tökkel vagy almával, a citrommal és a szegfűszeggel. 

A szobahőmérsékletre visszamelegedett tésztahengereket egyenként vékonyra nyújtjuk, majd konyharuhára emeljük. A szélükre 5-8 cm-es csíkban morzsát szórunk. Erre kanalazzuk a túró- vagy a máktöltelék harmadát, ízlés szerint meggyet rakunk bele, ennek függvényében újabb kis adag morzsaféle is jár hozzá. A konyharuha segítségével a tésztát feltekerjük. A rudakat sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokos, légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. Tálalás előtt porcukrozzuk.

Tipp: lehet a tésztából többet készíteni, és a maradékot lefagyasztani. Felhasználás előtt egy éjszakára áttesszük normál hűtőbe, másnap lehet vele dolgozni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin