2015. december 6.

Stollenparfé

Egy facebook-beszélgetés kapcsán jutott eszembe ez a recept, amelyik pont 5 éve jelent meg a Kifőztükben. Karácsonykor jól mutatna az asztalon :)



Hozzávalók kb. 24 x 9 x 6 cm-es formához

15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, alma, kandírozott citrom- és narancshéj, stb.)
2 evőkanál konyak vagy rum
2-3 dkg apróra vágott marcipán
6 dkg kristálycukor
1 dl víz
1–1 nagyobb csipet fahéj, szegfűszeg és gyömbérpor
néhány csepp színtelen mandulaaroma
pici só
2,5 dkg vaj
2 tojássárgája
2 dl habtejszín
a díszítéshez:
1 gránátalma

Az aszalt gyümölcsökre (ha nagyobb darabok is vannak, azokat felaprítjuk) ráöntjük a konyakot, és beáztatjuk néhány órára vagy egy éjszakára; egyszer-kétszer megkavarjuk közben.

A vizet, a sót, a cukrot, a vajat, a mandulaaromát és az illatos fűszereket kis lábosba öntjük. Közepes lángon kevergetve felmelegítjük, 5 percig hagyjuk csendesen forrni, majd levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.

Habosra verjük a tojássárgákat. Beleöntjük a már langyos cukorszirupba, visszatesszük az edényt kisebb lángra; állandóan kevergetve néhány perc alatt kissé besűrítjük, majd teljesen kihűtjük.

A tejszínt laza habbá verjük. Beletesszük a leszűrt aszalványokat, a marcipánkockákat és a tojásos masszát, óvatosan összeforgatjuk. Belesimítjuk a folpackkal bélelt formába. Letakarjuk fóliával és 1-2 órára hűtőszekrénybe, majd legalább egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

Tálalás előtt 15 perccel tálcára borítjuk, és gránátalmamagokkal díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin