2017. január 29.

Magos sós keksz

A januári Kifőztük magazinban jelent meg a recept, Próbáltam kissé egészségesebb rágcsát sütni, mert időnként szükség van arra, hogy aki az extra finom, fehér lisztes változatokból csak csipegethet, másikból tudjon kicsivel többet enni. Jóra sikeredett :) A háttérért köszönet a Fotóhátterek csapatának!



Hozzávalók
2 tojássárgája
3 dkg szezámmag
3 dkg lenmag
1 dkg fenyőmag
1 dkg napraforgómag
1 dkg szemes mák
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg Graham-liszt
1 púpozott teáskanál só
1 csipet őrölt csili (elhagyható)
20 dkg vaj
kevés tejföl (ha szükséges)

A szezámmagot, valamint a kissé felaprított fenyő- és napraforgómagot külön-külön, száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A magokat a kétféle liszttel, a csilivel és a sóval összekeverjük. A vajjal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával és – ha szükséges – kevés tejföllel összegyúrjuk. (Kissé „szétesős" az állaga, de a pihentetés alatt valamelyest megszilárdul.) A tésztát 3-4, kb. 2,5 cm átmérőjű rúddá formázzuk, és folpackba csomagolva 1 éjszakára, de legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt légkeverésen 180 fokra melegítjük. A rudakat éles késsel 1/2 cm-es karikákra vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és a kekszet kb. 15 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, amikor az alja barnás színű, és a teteje még kicsit képlékeny. Teljesen kihűtjük, majd lezárt dobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin