Még karácsony előtt főztünk egy jó nagy adag marhapörköltet, amiből megmaradt jó pár kanál finom szaft és valamennyi hús is. Ezt vettem elő a mélyhűtőből és készült ebből, valamint jó sok zöldségből ez a leves, mi így szeretjük. Ráadásul gulyáslevest még nem is posztoltam, hát itt van!
Hozzávalók:
1 fél kilós margarinos doboz maradék pörkölt illetve kb. 35 dkg húsból készített pörkölt
2 közepes krumpli
3 répa
2 vékony petrezselyemgyökér - most az egyik paszternák:)
fél zeller
1 szál zellerzöld
2 gerezd fokhagyma
néhány szál petrezselyemzöld
idényben fél paprika, 1 paradicsom
fűszerek: só, bors, kevés őrölt kömény, + leveskocka, ha nem idegenkedtek tőle
levesbetét: csipetke vagy tarhonya vagy vastagabb házi levestészta
A zöldségeket megpucoltam, kisebb darabokra vágtam, a fokhagymát zúzás után felapróztam.
Kb. 1 liter vizet tettem fel főni a krumplikockákkal, a fokhagymával és a zöldekkel együtt. amikor felforrt, beletettem a többi zöldséget és a fűszereket. Amikor minden roppanósan puha volt, hozzátettem a pörköltet és a tésztát, készre forraltam. Az egyben maradt zöldeket (paprikát, paradicsomot) kihalásztam belőle. A végén lehet még egy kicsi vizet adni hozzá, ha túl sűrű lenne, illetve sóval és borssal utána ízesíteni.
Legjobb, ha áll egy kicsit, mondjuk 2-3 órát, de másnap még sokkal finomabb.
Kb. 1 liter vizet tettem fel főni a krumplikockákkal, a fokhagymával és a zöldekkel együtt. amikor felforrt, beletettem a többi zöldséget és a fűszereket. Amikor minden roppanósan puha volt, hozzátettem a pörköltet és a tésztát, készre forraltam. Az egyben maradt zöldeket (paprikát, paradicsomot) kihalásztam belőle. A végén lehet még egy kicsi vizet adni hozzá, ha túl sűrű lenne, illetve sóval és borssal utána ízesíteni.
Legjobb, ha áll egy kicsit, mondjuk 2-3 órát, de másnap még sokkal finomabb.
5 megjegyzés:
Imádom!! Kérhetnék egy tányérkával?
Igen, ez finom lehetett! Nagyon szeretem...
Gyöngyi, speciel ebből már nem tudok adni, de ha bejelentkezel, szívesen főzök neked egy lábosnyit:)
Notburga, köszi!
Nagyon tetszik, hogy így csináltad. Nálunk az a gond, hogy teljesen kizárt, hogy egy pörköltből legyen maradék. Mindig elfogy, hidegen még a kenyérre is rákenjük...
Napmátka, ezt én úgy oldom meg, hogy eldugom a mélyhűtőbe:)) legjobban marhahúsból szeretem a gulyáslevest - meg ugye az az igazi -, de ha nem teszek így el pörköltből, akkor biztosan másfajta húsból lesz megfőzve...
Megjegyzés küldése