2010. január 23.

VKF XXXI. - Gulyásleves maradék marhapörköltből


Még karácsony előtt főztünk egy jó nagy adag marhapörköltet, amiből megmaradt jó pár kanál finom szaft és valamennyi hús is. Ezt vettem elő a mélyhűtőből és készült ebből, valamint jó sok zöldségből ez a leves, mi így szeretjük. Ráadásul gulyáslevest még nem is posztoltam, hát itt van!

Hozzávalók:

1 fél kilós margarinos doboz maradék pörkölt illetve kb. 35 dkg húsból készített pörkölt
2 közepes krumpli
3 répa
2 vékony petrezselyemgyökér - most az egyik paszternák:)
fél zeller
1 szál zellerzöld
2 gerezd fokhagyma
néhány szál petrezselyemzöld
idényben fél paprika, 1 paradicsom
fűszerek: só, bors, kevés őrölt kömény, + leveskocka, ha nem idegenkedtek tőle
levesbetét: csipetke vagy tarhonya vagy vastagabb házi levestészta

A zöldségeket megpucoltam, kisebb darabokra vágtam, a fokhagymát zúzás után felapróztam.
Kb. 1 liter vizet tettem fel főni a krumplikockákkal, a fokhagymával és a zöldekkel együtt. amikor felforrt, beletettem a többi zöldséget és a fűszereket. Amikor minden roppanósan puha volt, hozzátettem a pörköltet és a tésztát, készre forraltam. Az egyben maradt zöldeket (paprikát, paradicsomot) kihalásztam belőle. A végén lehet még egy kicsi vizet adni hozzá, ha túl sűrű lenne, illetve sóval és borssal utána ízesíteni.

Legjobb, ha áll egy kicsit, mondjuk 2-3 órát, de másnap még sokkal finomabb.

5 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Imádom!! Kérhetnék egy tányérkával?

Notburga írta...

Igen, ez finom lehetett! Nagyon szeretem...

Kata írta...

Gyöngyi, speciel ebből már nem tudok adni, de ha bejelentkezel, szívesen főzök neked egy lábosnyit:)

Notburga, köszi!

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik, hogy így csináltad. Nálunk az a gond, hogy teljesen kizárt, hogy egy pörköltből legyen maradék. Mindig elfogy, hidegen még a kenyérre is rákenjük...

Kata írta...

Napmátka, ezt én úgy oldom meg, hogy eldugom a mélyhűtőbe:)) legjobban marhahúsból szeretem a gulyáslevest - meg ugye az az igazi -, de ha nem teszek így el pörköltből, akkor biztosan másfajta húsból lesz megfőzve...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin