2017. szeptember 16.

Csillagtökös-zöldfűszeres gratin

Új kedvenc zöldségünk lett a nyáron, a csillagtök - vagy más néven patisszon - személyében :) Hála istennek, rendkívül szapora (még most is ;)) a termés, így azután rendkívül ösztönző arra nézve, hogy sok mindent kitaláljak belőle. Elmondhatom, hogy ebből a szempontból is hálás növény, jóval túlléptük a rántott-töltött vonalat, meglepő ételek születtek. Szabadidő függvénye, mikor lesz olvasható a többi a blogon, remélem, ideérek velük. 
Csudajó tulajdonsága a növénynek, hogy alacsony a szénhidrátértéke, így a diétánkba is szuperül beilleszthető :) Biztatok mindenkit, tökölésre fel! :)

Az ételt a Pastel Handmade Ceramics csodaszép szürke tányérjain fotóztam, köszönet érte! A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában jelent meg.





Hozzávalók 3-4 személyre
2 közepes csillagtök (tisztítva 80-90 dkg)
2-3 érett zöldpaprika
4-5 paradicsom
1 evőkanál zsiradék
40 dkg darált hús
1 nagyobb vöröshagyma

őrölt bors
továbbá:
30 dkg tehéntúró
2,5 dl tejföl

4-5 oregánóág
4-5 kakukkfűág
4-5 bazsalikomág
1 csokor snidling
2 tojás
néhány szelet csípős paprika
a kenéshez:
folyékony zsír

Vizet forralunk, sózzuk, és beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott csillagtököt. 5-8 perc alatt roppanósan puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük. A vöröshagyma harmadát felaprítjuk, kevés zsíron üvegesre pároljuk. Beletesszük a darált húst, nagy lángon fehéredésig pirítjuk, majd valamivel kisebb lángon, lefedve készre pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal. A maradék hagymát felszeleteljük, kevés zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott zöldpaprikát, néhány percig kevergetjük, majd a szeletelt paradicsom felét is hozzátéve további 8-10 percig rotyogtatjuk; sóval, borssal ízesítjük.
Nagyobb tálban összekeverjük a túrót, a tejfölt, sózzuk, végül hozzádolgozzuk a tojást. A tököt, a felaprított zöldfűszerleveleket és a felkockázott csípős paprikát belekeverjük. A massza felét közepes méretű, kizsírozott tepsibe kanalazzuk, rásimítjuk a lecsót, majd a húst, és beborítjuk a maradék zöldséges masszával. A tetejére osztjuk a maradék paradicsomot, kevés zsiradékkal megkenjük – a legegyszerűbb szilikonos ecsettel –, kicsit sózzuk, borsozzuk. 200 fokos, légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin