Egy kevés termett a kertünkben; pont annyi, hogy 2 héttel ezelőtt és ma éppen elég volt egy-egy levesnek.
Hozzávalók:
Kb. 35-40 dkg egres, 10 dkg cukor (ízlés és a gyümölcs érési szintje szerint), pici só, kevés fahéj és szegfűszeg, 1-2 tört szegfűbors, 1 dl tejszín, 1 púposabb kávéskanál vaníliás pudingpor vagy liszt
A gyümölcs két végét letisztítom. Nagyjából 8 decinyi vizet felteszek forrni a cukorral és a fűszerekkel. Közben a tejszínt simára keverem a pudingporral vagy a liszttel. Amikor a víz lobogva forr, a habarást fellazítom egy kis meleg főzőlével és folyamatos kavarás közben a lábosba öntöm. Beleteszem a gyümölcsöt; amikor újra forr, 2-3 perc után leveszem a tűzről, kihűtöm, időnként megkeverem közben.
Ennyi! Nagyon finom, édeskés-savanykás leves, érdemes kipróbálni azoknak, akik nem ismerik.
Ugyanezzel a technológiával szoktam a könnyen puhuló (pl. körte, alma) és befőttből készülő gyümölcsleveseket főzni, a fűszerek változhatnak, valamint ami inkább édeskés, abba kerül még citromlé és/vagy citromhéj is.
Hozzávalók:
Kb. 35-40 dkg egres, 10 dkg cukor (ízlés és a gyümölcs érési szintje szerint), pici só, kevés fahéj és szegfűszeg, 1-2 tört szegfűbors, 1 dl tejszín, 1 púposabb kávéskanál vaníliás pudingpor vagy liszt
A gyümölcs két végét letisztítom. Nagyjából 8 decinyi vizet felteszek forrni a cukorral és a fűszerekkel. Közben a tejszínt simára keverem a pudingporral vagy a liszttel. Amikor a víz lobogva forr, a habarást fellazítom egy kis meleg főzőlével és folyamatos kavarás közben a lábosba öntöm. Beleteszem a gyümölcsöt; amikor újra forr, 2-3 perc után leveszem a tűzről, kihűtöm, időnként megkeverem közben.
Ennyi! Nagyon finom, édeskés-savanykás leves, érdemes kipróbálni azoknak, akik nem ismerik.
Ugyanezzel a technológiával szoktam a könnyen puhuló (pl. körte, alma) és befőttből készülő gyümölcsleveseket főzni, a fűszerek változhatnak, valamint ami inkább édeskés, abba kerül még citromlé és/vagy citromhéj is.
10 megjegyzés:
Szia!
Én a gyümölcs leveseket nem kedvelem.
Tudom, hogy megkaptad a díjat, de én is rád gondoltam.
Imádom az egrest...levesben még nem ettem, nagymamám főként mártást csinált bele a húsos főfogások mellé.
De nagyon tetszik ez a nyári leves, én is ki fogom próbálni!
Igen, nálunk is mártásként volt jelen, de a leves is finom lehet!!!
Hú de mennyit ettem gyerekkoromban, és mennyire finom... jó lenne ha egreshez jutnék valahonnan.. Tőlem is kapsz egy díjat.. és még valamit, ha benézel majd hozzám meglátod:)
Nálunk is mártásként játszott, na de kit érdekel, ha kicsit hígabb? :-DD
Imádom! Kérek is egy tányérral! Egy jó nagy tányérral :-)
Vali, Deborah, nagyon aranyosak vagytok, köszönöm szépen!!! Megérdemlem én ezt a sok kedvességet?
Örülök, hogy másokban is felidéződött egy kicsit a gyermekkor, én is akkor ettem sokat. Igaz, előttte nagymamámnál gyerekként is megtanultuk, hogy a pöszméte szúr, vigyázni kell vele, mert a leszedésében mindig segédkeztünk:)
A mártás is finom, de sajnos annyi nem volt a 2 kis bokron.
Viki, sajnos elfogyott:(
Nálam is vár rád egy meglepetés, kérem a nevem felvételét az "utólagos" kategóriába:)Puszi
Szia!
A nagy sürgés-forgásban nézz be légyszíves hozzám. Játék a növényekről...
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/07/10-legkedvesebb-novenyem.html
Eva, tündér vagy...tényleg tőled is kapok?!
Reni, voltam, elkezdem írni, de nem könnyű feladat.
Csodálatos leves reci..piacon vettem szószt akartam de levest keszitettem.. köszönöm..😋
Megjegyzés küldése