Vettem egy karácsonyi Kiskegyed konyháját - nincs ugye itthon még elég szakácskönyv és újság:DD -, mert első lapozásra szimpatikus receptek vannak benne. Sőt, jelentem, még a többedik lapozásra is:) ((ez itt a reklám helye, majd szólok, hova lehet utalni a pénzemet.....))
Elkészült belőle az első sütemény, no persze azért nem kell azt gondolni, hogy teljesen leírás szerint, csak ahogy én szerettem volna, meg ahogy a praktikusság diktálta. A becsületes neve egyébként mákos-mézhabos tekercs. Mivel szállítottam kétfelé is belőle néhány szeletet, ezért nem akartam tejszínes tetőt kenni rá, inkább a mákkrémből kentem rá. Valószínűleg túl nagyot nem tévedtem, ugyanis nagyon finom a sütemény, de nekünk így mézhab nélkül is édes lett, ezért a krémben lévő cukrot és mézet legalább felezni kell. A leírásban már azt a mennyiséget írom, amit én gondolok. Ja, és a piskótát is az én bevált receptem szerint kevertem és sütöttem, nem akartam azon sem változtatni.
Hozzávalók nálam
a piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evőkanál víz
csipet só
a mákkrémhez:
3 dl tej
10 dkg darált mák
csipet őrölt szegfűszeg (vagy fahéj)
csipet só
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
2 lapos evőkanál méz
1 mokkáskanálnyi citromaroma
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat
a mézhabhoz, ha valaki azt tenne rá:
3 dl habtejszín
2 lapos evőkanál méz
A piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá vertem. A tojássárgákat a vízzel és a cukorral nagyon habosra kevertem, majd hozzászórtam és belekevertem a lisztet. A fehérjék negyedével fellazítottam, majd óvatosan hozzáadtam a maradék fehérjehabot.
A sütőt 180 fokosra kapcsoltam, hagyományos alsó-felső fűtésre. A piskótamasszát sütőpapíros gáztepsire kentem, majd kb. 15-20 perc alatt világosbarnára sütöttem (a tetejének tapintásra ruganyosnak, de puhának kell lennie, akkor van készen) .
Nedves konyharuhára borítottam, a sütőpapírt lehúztam róla, majd a rövidebb oldalánál fogva a ruhával együtt feltekertem. Ezt a rövidebb oldalról tekerős ötletet Judith-tól loptam, ő is így készítette az előző, 9. Kifőztük újságban a sütőtökös roládot; sokkal dekoratívabb így a tekercs! A piskótát hűlni hagytam.
A krémhez a pudingport összekevertem annyi hideg tejjel, amennyivel kényelmesen simára lehetett dolgozni. A maradék tejet felforraltam a sóval, beleszórtam a mákot, 2-3 perc alatt megfőztem benne, majd a pudingport is hozzátettem, és amikor felforrt, levettem a tűzről. Időnként megkeverve ezt is teljesen kihűtöttem.
A cukrot a vajjal habosra kevertem, majd a mézet, a citromaromát és a vaníliát hozzáadva simára összedolgoztam. Amikor a mákos krém teljesen(!) kihűlt, a kettőt összekevertem. Isteni habos-mákos krém lett belőle.
A kihűlt tekercset kibontottam, rákentem a mákkrémet (illetve ha kell a tetejére is, akkor kb. az ötödét kell meghagyni erre a célra), majd elég szorosan feltekertem. Én a maradék krémet a tetejére kentem.
Ha mézhab lesz a tetején (lesz nálam is legközelebb, az biztos), akkor a tejszínt félkeményre, majd a mézzel együtt készre kell verni, a tortát kívülről bevonni vele.
Gyümölcsdarabokkal, aszalt gyümölccsel tetszés szerint lehet dekorálni.
Elkészült belőle az első sütemény, no persze azért nem kell azt gondolni, hogy teljesen leírás szerint, csak ahogy én szerettem volna, meg ahogy a praktikusság diktálta. A becsületes neve egyébként mákos-mézhabos tekercs. Mivel szállítottam kétfelé is belőle néhány szeletet, ezért nem akartam tejszínes tetőt kenni rá, inkább a mákkrémből kentem rá. Valószínűleg túl nagyot nem tévedtem, ugyanis nagyon finom a sütemény, de nekünk így mézhab nélkül is édes lett, ezért a krémben lévő cukrot és mézet legalább felezni kell. A leírásban már azt a mennyiséget írom, amit én gondolok. Ja, és a piskótát is az én bevált receptem szerint kevertem és sütöttem, nem akartam azon sem változtatni.
Hozzávalók nálam
a piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evőkanál víz
csipet só
a mákkrémhez:
3 dl tej
10 dkg darált mák
csipet őrölt szegfűszeg (vagy fahéj)
csipet só
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
2 lapos evőkanál méz
1 mokkáskanálnyi citromaroma
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat
a mézhabhoz, ha valaki azt tenne rá:
3 dl habtejszín
2 lapos evőkanál méz
A piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá vertem. A tojássárgákat a vízzel és a cukorral nagyon habosra kevertem, majd hozzászórtam és belekevertem a lisztet. A fehérjék negyedével fellazítottam, majd óvatosan hozzáadtam a maradék fehérjehabot.
A sütőt 180 fokosra kapcsoltam, hagyományos alsó-felső fűtésre. A piskótamasszát sütőpapíros gáztepsire kentem, majd kb. 15-20 perc alatt világosbarnára sütöttem (a tetejének tapintásra ruganyosnak, de puhának kell lennie, akkor van készen) .
Nedves konyharuhára borítottam, a sütőpapírt lehúztam róla, majd a rövidebb oldalánál fogva a ruhával együtt feltekertem. Ezt a rövidebb oldalról tekerős ötletet Judith-tól loptam, ő is így készítette az előző, 9. Kifőztük újságban a sütőtökös roládot; sokkal dekoratívabb így a tekercs! A piskótát hűlni hagytam.
A krémhez a pudingport összekevertem annyi hideg tejjel, amennyivel kényelmesen simára lehetett dolgozni. A maradék tejet felforraltam a sóval, beleszórtam a mákot, 2-3 perc alatt megfőztem benne, majd a pudingport is hozzátettem, és amikor felforrt, levettem a tűzről. Időnként megkeverve ezt is teljesen kihűtöttem.
A cukrot a vajjal habosra kevertem, majd a mézet, a citromaromát és a vaníliát hozzáadva simára összedolgoztam. Amikor a mákos krém teljesen(!) kihűlt, a kettőt összekevertem. Isteni habos-mákos krém lett belőle.
A kihűlt tekercset kibontottam, rákentem a mákkrémet (illetve ha kell a tetejére is, akkor kb. az ötödét kell meghagyni erre a célra), majd elég szorosan feltekertem. Én a maradék krémet a tetejére kentem.
Ha mézhab lesz a tetején (lesz nálam is legközelebb, az biztos), akkor a tejszínt félkeményre, majd a mézzel együtt készre kell verni, a tortát kívülről bevonni vele.
Gyümölcsdarabokkal, aszalt gyümölccsel tetszés szerint lehet dekorálni.
16 megjegyzés:
Én is kinéztem ugyan ezt a sütit! :))
Szóval ilyen guszta lesz és szép lesz a tekercs. Irány a konyha! :)
Nagyon finom lehet ! Szeretem a mákos sütiket nagyon :) ! A roládod pedig tökéletes ! Gratula !!!
Gyönyörűűű
szia:-) hát ez csodálatos, napok óta valami ilyesmit keresek! a méz és a mák tökéletes párosítás. részemről kap még egy kis savanykás meggyes vagy vörösáfonyás mártást. köszönöm! répalány
Szuper! Van egy mákimádó sógorom, karácsonyra megsütöm!:-))
Imádom a mákosat és ez nagyon guszta:)
Hogy ma mennyi finom mákos finomságot láttam a blogokon!Ez a tekercs is valami csuda finom biztos!
Ami, majd meglátod, ha megcsinálod, hogy a te tekercsed szebb lesz, mint az eredeti:) és még annyit, hogy néhány óra múlva, hűtőből kivéve, szebben lehet szeletelni, de ki bírta akkor azt kivárni?:)
TücsökBogár, Bianka, Családi tűzhely, Ottis, köszi!
Répalány, de jó, hogy megint jöttél, és hogy találtál is valamit magadnak:) a mártás pedig jó ötlet!
Andi, szerintem elégedett lesz a sógorod is:)
Nagyon klassz lett,szívesen megkóstolnám, én is láttam az újságban ezt a sütit, mert én is mindig megveszem ezeket, nem beszélve a millió szakácskönyvről, lassan már nem tudom hol tárolni, de mindegyikben van egy pár jó ötlet,bár nem mindig sütök-főzök belőlük, de szeretem csak úgy olvasgatni és nézegetni a képeket is.
Anikó, akkor hasonló cipőben járunk:))) szerintem süsd meg nyugodtan, ketten is elbántok vele mondjuk 3 nap alatt...
Na ettől mindenkinek mámoros kedve lesz! :D Imádom a mákot!
Nem ismertem ezt a sütit, lehet megcsinálom ajándékba. Igazán különleges...
Jujj, ez nagyon jól hangzik!!! Isteni!!!
Méghogy 3 nap alatt, 3 óra alatt talán:-))))
Anikó :)))
Nagyon jol nez ki a rolad! Barnim 1 ora alatt vegezne vele :), nagyon szereti a makos sutiket.
Szerintem is sokkal dekorativabb a rovidebb oldalarol tekerve. Ezt mindenkeppen elmentem, koszi!
Szóval 1 egész óráig tartana?:D
A tekerést meg te csak tudod:) ezentúl semmit nem rollnizok másképpen!
Megjegyzés küldése