Ez a leves is a Kifőztükbe készült, még tavaly. Most még éppen aktuális, készítsétek el, nagyon finom lett! (És ne felejtsétek el letölteni a vadiúj - 2011/2. - és régebbi számokat sem az oldalról:))
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg sütőtök, megtisztítva mérve
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 kisebb savanykás (jonatán) alma
2 cm friss vagy 1 teáskanál szárított gyömbér
5-6 szem szegfűbors
7 dl zöldségalaplé vagy víz + 1 leveskocka
só
kevés csilipor (elhagyható)
1 evőkanál vaj
1 teáskanál (tökmag)olaj
A sütőtököt kockára vágjuk. Az almát megtisztítjuk, kettőt kockára vágunk, egyet vékonyra szeletelünk és sütőpapíros tepsire rakjuk. Vékonyan megkenjük a (tökmag)olajjal és 180 fokos sütőben pirosra sütjük mindkét oldalukat.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A szegfűborsot mozsárral vagy széles pengéjű késsel porrá zúzzuk.
Közepes edényben, a felforrósított olajon a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a fokhagymát, ráreszeljük a gyömbért (ha frisset használunk), valamint a szegfűbors is ekkor kerül bele. Addig keverjük (2-3 perc), amíg a fűszerek illatát meg nem érezzük. Akkor tesszük bele a sütőtök- és almakockákat, néhány percig kevergetjük, átsütjük minden oldalukon. Felöntjük 1 dl alaplével vagy vízzel és kevés sóval, lefedjük és puhára pároljuk.
Botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a maradék alaplevet vagy a vizet és a leveskockát, összeforraljuk. Sóval, csiliporral ízesítjük, ha szükséges.
Tálaláskor a leveshez kínáljuk a sült almaszeleteket, illetve pirítós kenyeret is adhatunk mellé.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg sütőtök, megtisztítva mérve
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 kisebb savanykás (jonatán) alma
2 cm friss vagy 1 teáskanál szárított gyömbér
5-6 szem szegfűbors
7 dl zöldségalaplé vagy víz + 1 leveskocka
só
kevés csilipor (elhagyható)
1 evőkanál vaj
1 teáskanál (tökmag)olaj
A sütőtököt kockára vágjuk. Az almát megtisztítjuk, kettőt kockára vágunk, egyet vékonyra szeletelünk és sütőpapíros tepsire rakjuk. Vékonyan megkenjük a (tökmag)olajjal és 180 fokos sütőben pirosra sütjük mindkét oldalukat.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A szegfűborsot mozsárral vagy széles pengéjű késsel porrá zúzzuk.
Közepes edényben, a felforrósított olajon a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a fokhagymát, ráreszeljük a gyömbért (ha frisset használunk), valamint a szegfűbors is ekkor kerül bele. Addig keverjük (2-3 perc), amíg a fűszerek illatát meg nem érezzük. Akkor tesszük bele a sütőtök- és almakockákat, néhány percig kevergetjük, átsütjük minden oldalukon. Felöntjük 1 dl alaplével vagy vízzel és kevés sóval, lefedjük és puhára pároljuk.
Botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a maradék alaplevet vagy a vizet és a leveskockát, összeforraljuk. Sóval, csiliporral ízesítjük, ha szükséges.
Tálaláskor a leveshez kínáljuk a sült almaszeleteket, illetve pirítós kenyeret is adhatunk mellé.
5 megjegyzés:
A sütőtököt télen mindíg lének csavarom le külömböző gyümölcsökkel, és nagyon imádjuk.
Akkor most mondd meg, hogy miért nem "merek" elkészíteni egy ilyen levest?? - ha ezt én sem értem.
S egy jó kis piritossal micsoda finomság lenne ?! :)
Nagyon-nagyon finom lehet
Gyönyörű a fotó!
Nagyon guszta! És gyönyörű a fotó is
Jéééé, Viki nekem eszembe sem jutott volna levet csinálni belőle!:)
Bianka, köszi
Belly, Ami, mindig nagyon örülök, ha a fotómat dicséri valaki; nagyon szépen köszönöm!:)
Megjegyzés küldése