Liszt mindig van itthon, élesztő is, meg valamilyen zsiradék és tejtermék is, tehát lehet péksüteményt gyártani otthoni készletekből. Ezért lett kicsit érdekes a folyadék összetétele, de vallom, hogy friss fogyasztásra úgyis az összmennyiség a lényeg!
Hozzávalók:
40 dkg liszt: 30 dkg kenyérliszt, 6 dkg rétesliszt, 4 dkg tk. rozsliszt
2 mokkáskanál só
2 dkg friss élesztő
csipet cukor
75 ml tej
50 ml tejföl
80 ml langyos víz
7 dkg langyos kacsazsír
a tetejére: fél tojássárgája 1 teáskanál tejföllel összekeverve + kevés nagyszemű tengeri só
A cukros tejben felfuttattam az élesztőt, közben kimértem és dagasztótálba tettem a szárazanyagokat, összekevertem. Hozzátettem az élesztős tejet, a tejfölt, a vizet és a kacsazsírt, dagasztógéppel alaposan kidolgoztam a tésztát. Kissé lágyabb tészta lett belőle. Letakarva 1 órán át hagytam kelni.
Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam, elég vékonyra. 8 háromszöget vágtam belőle, a hosszabbik végétől kezdve feltekertem. Sütőpapíros tepsire raktam, letakartam, még fél órát hagytam kelni.
Közben a sütőt légkeveréses 180 fokra kapcsoltam. A kiflik tetejét lekentem a tojásos keverékkel, megszórtam kevés sóval. 25 perc alatt készre sütöttem, rácson hagytam hűlni; igaz, csak langyosra, mert már vacsoraidő volt:)
Hozzávalók:
40 dkg liszt: 30 dkg kenyérliszt, 6 dkg rétesliszt, 4 dkg tk. rozsliszt
2 mokkáskanál só
2 dkg friss élesztő
csipet cukor
75 ml tej
50 ml tejföl
80 ml langyos víz
7 dkg langyos kacsazsír
a tetejére: fél tojássárgája 1 teáskanál tejföllel összekeverve + kevés nagyszemű tengeri só
A cukros tejben felfuttattam az élesztőt, közben kimértem és dagasztótálba tettem a szárazanyagokat, összekevertem. Hozzátettem az élesztős tejet, a tejfölt, a vizet és a kacsazsírt, dagasztógéppel alaposan kidolgoztam a tésztát. Kissé lágyabb tészta lett belőle. Letakarva 1 órán át hagytam kelni.
Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam, elég vékonyra. 8 háromszöget vágtam belőle, a hosszabbik végétől kezdve feltekertem. Sütőpapíros tepsire raktam, letakartam, még fél órát hagytam kelni.
Közben a sütőt légkeveréses 180 fokra kapcsoltam. A kiflik tetejét lekentem a tojásos keverékkel, megszórtam kevés sóval. 25 perc alatt készre sütöttem, rácson hagytam hűlni; igaz, csak langyosra, mert már vacsoraidő volt:)
11 megjegyzés:
Imádom az ilyen "mindenvanitthonabbólkészülő" fincsi recepteket. Nekem is vannak, de ezt is betettem az elkészülőkbe. Vajon ha ma megsütöm holnapra - hogyan fog viselkedni ? Nagyon megszáradna szerinted?
Két hosszu napom lesz -kedd-szerda- és kajaelérhetőségem sem lesz, azért gondoltam rá, hogy megsütöm.
Soha ennél rosszabb vacsorát:)
Jöhet belőle egy pár! :)
Nagyon tuti,fincsi lehetett!:-)
Ebből én is kérek! :)
Nekem is nagyon bejönne vacsira
Guszta is kiflik nagyon!:-))
Ma nálam is kiflizés volt:-))))
Nézz be hozzám légyszi egy "virtuális ölelelés" vár szeretettel:-)))))
De szépek!
Regen sutottem mar kifliket! Olyan szepek!
Köszönöm szépen a dicséreteket! kicsit nem jövök, és máris tele van a blogom megjegyzésekkel:)
Viki, bocs, nem tudtam jönni, de jártam nálad, láttam, megoldottad a problémát, átalakítottad az otthoni készleteidre:)
Anikó, megyek hozzád, nézlek, és köszönöm szépen!:)
Megjegyzés küldése