2011. május 2.

Kakaós, capuccinós keksz


A recept a Kifőztük újságban jelent meg, alkalmas kekszmintázó henger használatára is. Finom lett, édesanyám pl. nehezen akarta hinni az első kóstolás után sem, hogy én sütöttem, nem pedig valami bolti "csoda" került a birtokába. Kakaós és capucccinós, nagyon finom! Ha valakinek nincs kekszmintázó hengere, akkor sütipecséttel is díszítheti.

Hozzávalók
13 dkg vaj
16 dkg liszt
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
8 dkg kristálycukor
2 dkg csokoládés capuccinópor
1/4 teáskanál só
1 narancs reszelt héja
1 csapott evőkanál tejföl (amennyitől éppen összeáll)

Nagyobb keverőtálban összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a capuccinóport és a sót. Beleszitáljuk a kakaóport, belereszeljük a narancs héját. A vajat kisebb kockára vágva hozzáadjuk. Ujjainkkal gyors mozdulatokkal az egészet összemorzsoljuk, de használhatjuk ehhez a művelethez a késes aprítógépet is. Kevés tejföl hozzáadásával a tésztát egyneművé gyúrjuk, fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük minimum 2 órára, de akár 1-2 napig is hagyhatjuk pihenni.
Felhasználás előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, majd lazán átgyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 4 mm vékonyra. Beszórjuk kevés liszttel a tetejét, átsimítjuk finoman a kezünkkel, hogy egyformán, vékonyan legyen lisztes mindenhol. A kekszmintázót erősebben rányomjuk, és végiggörgetjük alulról a tetejéig. Ezután szabadon vághatunk belőle olyan alakú és nagyságú kekszeket, amilyeneket szeretnénk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd légkeveréses 160 fokos sütőbe téve nagyjából 13-15 percig sütjük. Akkor van készen, ha az oldalai már szilárdak, a közepük még kissé puha. A tepsin hagyjuk kihűlni. Lezárt kekszes dobozban sokáig elállnak.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Chef Viki írta...

Juj de klassz! Külön tetszik benne a narancshéj! Nyami!

S hát ilyet, hogy bolti keksz!? Jaj mááááááááár :-)

Rékamanó írta...

Szia:) hogy vagy ??? csoda szép hetet kívánok neked.

Belly írta...

Nagyon finom lehet.Érdekes,a kávét én csak sütiben szeretem,de ott nagyon.

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, biztos jó ízt ad neki a capuccino.

Thrini írta...

Mindig olyan jó keksz recepteket találok nálad. Egyet már lementettem, de még nem sütöttem meg. Valahogy kevesebbet sütök mostanában. Pedig esténként mindig valami rágcsát ennék, és ugye a boltinál sokkal jobb egy házi készítésű.

Elviszem ezt a receptet is, hátha mégis sütök valamikor... :)

Ottis írta...

Biztos finomak, olyan kis guszta!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin